Китайското посолство се опита да ме заглуши, разкрива Бенедикт Роджърс – “Тъмнината се задълбочава: Репресиите за правата на човека в Китай“ (ДОКЛАД)

Китайското посолство се опита да ме заглуши, разкрива британския активист за правата на човека Бенедикт Роджърс

Китайското посолство във Великобритания прави многократни опити да окаже натиск върху известен защитник на правата на човека да спре да критикува комунистическия режим, стана ясно.

Бенедикт Роджърс, съосновател и заместник-председател на Комисията по правата на човека на Консервативната партия, разказа пред предаването „Американски лидери на мисълта“ на The Epoch Times за собствения си „много малък опит“ от проникването на китайския режим в западните демокрации.

„Имах поне четири различни британски членове на парламента, при четири различни случая, които ми казваха, че са били директно лобирани от китайското посолство да ме помолят или да ми кажат да спра да правя това, което правя, да кажи ми да спра да говоря”, каза Роджърс.

„За тяхна чест и четирите членове на парламента ясно ми заявиха, че не ми казват да спра да правя това, което правя. Те просто ме предупреждаваха за факта, че са били лобирани.”

Роджърс вярва, че това може да служи като показател за степента на проникване на режима във Великобритания. „Ако това се случва само на мен, се чудя какъв е пълният размер на това“, каза той.

ТЪМНИНАТА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА

Роджърс е главният автор на голям нов доклад, публикуван в сряда, в който се казва, че засилващото се нападение срещу правата на човека в Китай илюстрира „лошостта, бруталността, нечовечността, несигурността и престъпността на режима на Китайската комунистическа партия (ККП)“.

Докладът, озаглавен „Тъмнината се задълбочава: Репресиите за правата на човека в Китай от 2016-2020 г.

Докладът показва, че положението с правата на човека в Китай се е влошило драстично допълнително през последните четири години, не само в добре разгласените случаи на Хонгконг и уйгурите, но навсякъде с християни, практикуващи Фалун Гонг, тибетци, защитници на правата на човека и адвокати също страдат от влошаващото се насилие.

По-специално Роджърс казва, че има все повече доказателства, че режимът убива затворници на съвестта, за да вземе органите им за продажба. Независимият Китайски трибунал, председателстван от сър Джефри Ница QC, заяви в своята присъда от 2019 г., че принудителното вземане на органи продължава да се случва и че това е престъпление срещу човечеството.

Присъдата „промени дебата“, казва Роджърс, защото е „много по-трудно за скептиците да отхвърлят твърденията“.

ЗАСТРАШЕНИ СА ЗАПАДНИТЕ СВОБОДИ

ККП не е просто заплаха за китайския народ. По-скоро, казва Роджърс, западняците също трябва да признаят, че техните свободи също са застрашени от този режим.

Широкото използване на принудителен труд в Китай е замърсило западните вериги за доставки, казва той, с робски труд „с много важна роля във веригите за доставки на най-малко 83 или повече международни бранда, компании, с които потребителите ще бъдат запознати в целия западен свят.”

Докато китайските технологични компании като Huawei и Hikvision са добре познати в световен мащаб, Роджърс казва „не трябва да забравяме, че тези компании са директно в сърцето“ на държавата под наблюдение на ККП, снабдявайки службите за сигурност на режима с технология за разпознаване на лицата, дронове, и друг изкуствен интелект.

Използването на китайска технология „представлява пряка заплаха“ за западните свободни общества, каза той, но много страни „не са се събудили за това“.

„Нуждаем се от по-голям натиск върху западните корпорации, за да се уверим, че те или ще спрат да правят бизнес с този режим, или поне да се уверят, че техните вериги за доставки, доколкото е възможно, не са изградени върху робски труд и че ние не използвате технологии от тези китайски технологични компании, които са в основата на системата за наблюдение на Оруел.”

Роджърс подчерта, че Западът трябва да „отстоява нашите ценности в академичните ни институции“ и не трябва да позволява да бъдат компрометирани чрез финансиране от ККП или намеса под формата на институции като институтите “Конфуций”, които са част от пропагандния апарат на режима.

„Познавам един или двама души, които по други въпроси в други части на света са заели много добра и категорична позиция по правата на човека, но които са получили почетна професура в Пекинския университет“, каза той. „И в момента, в който им се даде това, егото им е поласкано и те губят всякакво чувство за защита на своите ценности.“

„Така че трябва да бъдем много по-силни в противопоставянето на този вид изкушения и да защитаваме нашите ценности“, каза той.

“ГЛАВИТЕ В ПЯСЪКА”

Според Роджърс Западът е „наивен“ и „твърде дълго главите ни бяха в пясъка“.

Пример за това е споразумението на Ватикана с китайския режим, постигнато през 2018 г. и подновено миналата година. „Това споразумение вероятно е създадено с намерението да подобри ситуацията“ по отношение на правото на китайските католици да изповядват религията си, но каза той „ситуацията е абсолютно влошена“.

По същия начин Роджърс намира решението на Европейския съюз да постигне инвестиционно споразумение с китайския режим за „необичайно“, тъй като то дойде само няколко дни след като Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за целенасочени санкции срещу китайски служители, отговорни за зверствата срещу уйгурите.

„Това решение беше взето, когато САЩ са в преход и бихте си помислили, че ЕС като съюзник на Съединените щати, няма да подкопае нито отношенията със съществуващата администрация в последните й дни, нито да подбие новата администрация, преди да е имала възможност да изясни позицията си.”

Сделката между ЕС и Китай не просто беше критикувана от администрацията на Тръмп, но беше осъдена и от Крис Патън, последният губернатор на Хонконг, който е бивш еврокомисар и поддръжник на ЕС.

Роджърс каза, че свободният свят „трябва да се събуди“ за заплахата, породена от ККП, тъй като репресиите „не само засягат хората в Китай, но и хората извън границите на Китай“.

„В наш интерес е да се изправим“, защото „виждаме какво се случва, когато не реагираме рано – разбирате ли, Судетската област, Чехословакия, Полша и след това се озовахме в световна война“, каза той. „Трябва да действаме бързо, преди да е станало твърде късно.“

“ГОЛЯМАТА ЗАСЛУГА” НА ТРЪМП

Роджърс похвали администрацията на Тръмп за ролята й в преструктурирането на политиката на САЩ по отношение на Китай.

„Каквито и да са другите наблюдения или критики към излизащите от длъжност президент и администрация, мисля, че единствената област на политиката, за която наистина бих похвалил него и администрацията му, е смелостта да види опасността от китайския режим, репресивността на този режим и не само смелостта да го види и да го каже, но като резултат да промени и политиката“, каза той.

„Наистина аплодирам много от нещата, които администрацията направи, за да се отдалечи от тази наивна идея, че можете просто да се ангажирате с такъв репресивен режим зад затворени врати само с думи”, каза той. „Всъщност това, от което се нуждаете, за да предадете посланието, са наказателни мерки, вида санкции, които САЩ въведе“.

Роджърс заяви, че се надява новата администрация на САЩ да продължи този подход, тъй като „може би една от малкото области на двупартиен консенсус е по въпроса за Китай“.

Той каза, че смята, че е “хубаво нещо”, че администрацията на Байдън може да се опита да възприеме по-многостранен подход по отношение на Китай.

„Мисля, че свободният свят трябва да стои заедно и да формира единен фронт, за да се изправи срещу единния фронт на Китай, стига това да не е най-ниският общ знаменател, стига да е стабилен подход.”

Но той казва, че „многостранността не трябва да бъде за сметка на едностранни действия, когато това е необходимо и оправдано“.

„Не трябва да е най-ниският общ знаменател. Трябва да се опитаме да работим заедно със съюзници в свободните страни, доколкото е възможно, но това не трябва да извинява страните да предприемат собствени действия, когато това е необходимо.”

Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

ПО ТЕМАТА

Китай: Робство в 21 век! 83 основни марки са замесени! Продажба на уйгури: „Превъзпитание“, принудителен труд и наблюдение (ДОКЛАД)

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Китай прилага “цивилизационен кодекс“ за да разшири контрола (ОБНОВЕНА) Китай официално узакони Системата за социален рейтинг

 

Ротшилд и програмата и плановете на психо и социопатите от „Дълбоките държави“ на Китай и Америка (ГАЛЕРИЯ)

 

Равин Амнон Ицхак разкрива плана на ООН за Нов Световен Ред 2021 – 2030 (ВИДЕО – БГ СУБ)

 

 

Последно от СВЯТ

The Bulgarian Times