Китай: Робство в 21 век! 83 основни марки са замесени! Продажба на уйгури: „Превъзпитание“, принудителен труд и наблюдение (ДОКЛАД)

Китай: 83 основни марки, замесени в доклад за принудителен труд на етнически малцинства от Синцзян, разпределени във фабрики в провинции

През март 2020 г. Австралийският институт за стратегическа политика (ASPI) публикува доклада „Продажба на уйгури: „Превъзпитание“, принудителен труд и наблюдение отвъд Синцзян“ (Uyghurs for sale: ‘Re-education’, forced labour and surveillance beyond Xinjiang, който идентифицира 83 чуждестранни и китайски компании, за които се твърди, че пряко или косвено се възползват от използването на уйгурски работници извън Синдзян чрез потенциално злоупотребяващи програми за трафик на работна сила.

ASPI изчислява, че най-малко 80 000 уйгури са били прехвърлени от Синцзян и разпределени във фабрики в редица вериги за доставки, включително електроника, текстил и автомобили в съответствие с политиката на Централното правителство, известна като „Xinjiang Aid“. Докладът идентифицира 27 фабрики в 9 китайски провинции, които използват уйгурски труд, прехвърлен от Синцзян от 2017 г. насам.

ASPI се обърна към 83-те марки, за да потвърди съответните им данни на доставчика. Когато компаниите са отговорили преди публикуването, те са включили съответните си разяснения в доклада си.

Business & Human Rights Resource Center покани Abercrombie & Fitch, adidas, Amazon, BMW, Gap, H&M, Inditex, Marks & Spencer, Nike, North Face, Puma, PVH, Samsung и UNIQLO да отговорят; отговорите им са предоставени. Поканихме Apple, Esprit и Fila да отговорят; те не го направиха. L Brands изпрати своя отговор след публикуването на нашата седмична актуализация, през октомври 2020 г. Ще продължим да публикуваме допълнителни отговори на компанията, докато ги получаваме.

Продажба на уйгури: „Превъзпитание“, принудителен труд и наблюдение отвъд Синцзян

Това е превод на част от доклада, който Австралийския институт за стратегическа политика публикува през март 2020 г. Целият доклад може да бъде намерен тук – Uyghurs for sale

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ

Китайското правителство улесни масовото преместване на уйгури и други граждани на етническите малцинства от крайния западен регион на Синдзян във фабрики из цялата страна. При условия, които категорично предполагат принудителен труд, уйгури работят във фабрики, които са във веригите за доставки на най-малко 82 известни световни марки в сектора на технологиите, облеклото и автомобилостроенето, включително Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony и Volkswagen.

Този доклад изчислява, че повече от 80 000 уйгури са били прехвърлени от Синцзян, за да работят във фабрики в Китай между 2017 и 2019 г., а някои от тях са били изпратени директно от лагерите за задържане. Очакваната цифра е консервативна и действителната цифра вероятно ще бъде далеч по-висока. Във фабрики, далеч от дома, те обикновено живеят в сегрегирани общежития, преминават организирано обучение по мандарин и идеология извън работно време, подлежат на постоянен надзор и им е забранено да участват в религиозни обреди. Многобройни източници, включително правителствени документи, показват, че прехвърлените работници са назначени умници и имат ограничена свобода на движение.

Китай привлече международно осъждане за своята мрежа от извънсъдебни „превъзпитателни лагери“ в Синдзян. Този доклад разкрива нова фаза в социалната кампания за реинженеринг на Китай, насочена към гражданите от малцинствата, разкривайки нови доказателства, че някои фабрики в Китай използват принудителен уйгурски труд по държавна схема за трафик на работна сила, която омърсява глобалната верига на доставки.

РЕЗЮМЕ

От 2017 г. повече от един милион уйгури и членове на други тюркски мюсюлмански малцинства са изчезнали в огромна мрежа от „превъзпитателни лагери“ в крайния западен регион на Синдзян, в това, което някои експерти наричат систематична, ръководена от правителството програма за културен геноцид. В лагерите задържаните са подложени на политическа индоктринация, принудени са да се отрекат от религията и културата си, а в някои случаи и са подложени на изтезания. В името на борбата с „религиозния екстремизъм“ китайските власти активно реконструират мюсюлманското население по образа на китайското ханско етническо мнозинство.

Кампанията за „превъзпитание“ изглежда навлиза в нова фаза, тъй като сега държавните служители твърдят, че всички „стажанти“ са „завършили“. Има все повече доказателства, че много уйгури сега са принудени да работят във фабрики в Синцзян. Този доклад разкрива, че китайските фабрики извън Синцзян също се снабдяват с уйгурски работници по възродена, експлоататорска правителствена схема за трафик на работна сила. Изглежда, че някои фабрики използват уйгурски работници, изпратени директно от „превъзпитателни лагери“.

Австралийският институт за стратегическа политика (ASPI) идентифицира 27 фабрики в 9 китайски провинции, които използват уйгурски труд, прехвърлен от Синцзян от 2017 г. Тези фабрики твърдят, че са част от веригата за доставки на 82 известни световни марки. Между 2017 г. и 2019 г. изчисляваме, че най-малко 80 000 уйгури са били прехвърлени от Синцзян и разпределени във фабрики чрез програми за трафик на работна сила в рамките на политика на централното правителство, известна като “Помощ за Синдзян”.

Изключително трудно е за уйгурите да откажат или да избягат от тези работни назначения, които са вплетени в апарата за задържане и политическа индоктринация както в Синдзян, така и извън него. В допълнение към постоянното наблюдение, заплахата от произволно задържане надвисва над гражданите от малцинствата, които отказват да изпълняват спонсорираните от правителството работни назначения.

Най-поразителното е, че местните правителства и частните брокери получават цена на глава от правителството на провинция Синцзян, за да организират трудовите назначения. Трудовите трансфери вече са неразделна част от процеса на „превъзпитание“, който китайското правителство нарича „професионално обучение“.

Доклад за работата на местното правителство от 2019 г. гласи: „За всяка обучена партида [от работници] ще бъде организирана партида заетост и ще бъде прехвърлена партида. Заетите трябва да получат задълбочено идеологическо образование и да останат на работните си места.“

Този доклад разглежда три случая, при които уйгурските работници изглежда са наети при условия на принудителен труд от фабрики в Китай, които снабдяват големи световни марки. В първия случай, фабрика в Източен Китай, която произвежда обувки за американската компания Nike, е оборудвана с наблюдателни кули, огради с бодлива тел и полицейски охранителни будки. Съобщава се, че уйгурските работници, за разлика от своите хански колеги, не могат да се приберат у дома за празниците (вж. стр. 8). Във втория случай на друга фабрика в източна провинция, която твърди, че снабдява мултинационални компании за спортно облекло Adidas и Fila, доказателствата сочат, че уйгурските работници са били прехвърлени директно от един от „лагерите за превъзпитание“ в Синдзян (вж. стр. 18). В третия случай ние идентифицираме няколко китайски фабрики, които произвеждат компоненти за Apple или техните доставчици, използвайки уйгурски труд. Политическата индоктринация е ключова част от трудовите им назначения (вж. стр. 21).

Този доклад се основава на документи с отворен код на китайски език, анализ на сателитни изображения, академични изследвания и наземни медийни отчети. Той анализира политиката и политиките зад новата фаза на продължаващите репресии на китайското правителство срещу уйгури и други мюсюлмански малцинства. Той предоставя доказателства за експлоатацията на уйгурския труд и участието на чуждестранни и китайски компании, вероятно несъзнателно, в нарушения на човешките права.

Като цяло проучването на ASPI установи 82 чуждестранни и китайски компании, които потенциално пряко или косвено се възползват от използването на уйгурски работници извън Синдзян чрез програми за прехвърляне на труд през 2019 г.: Abercrombie & Fitch, Acer, Adidas, Alstom, Amazon, Apple, ASUS , BAIC Motor, Bestway, BMW, Bombardier, Bosch, BYD, Calvin Klein, Candy, Carter’s, Cerruti 1881, Changan Automobile, Cisco, CRRC, Dell, Electrolux, Fila, Founder Group, GAC Group (автомобили), Gap, Geely Auto , General Motors, Google, Goertek, H&M, Haier, Hart Schaffner Marx, Hisense, Hitachi, HP, HTC, Huawei, iFlyTek, Jack & Jones, Jaguar, Japan Display Inc., L.L.Bean, Lacoste, Land Rover, Lenovo, LG, Li-Ning, Mayor, Meizu, Mercedes-Benz, MG, Microsoft, Mitsubishi, Mitsumi, Nike, Nintendo, Nokia, Oculus, Oppo, Panasonic, Polo Ralph Lauren, Puma, SAIC Motor, Samsung, SGMW, Sharp, Siemens, Skechers, Sony, TDK, Tommy Hilfiger, Toshiba, Tsinghua Tongfang, Uniqlo, Victoria’s Secret, Vivo, Volkswagen, Xiaomi, Zara, Zegna, ZTE. Някои марки са свързани с множество фабрики.

Данните се основават на публикувани списъци с доставчици, медийни съобщения и заявени доставчици на фабриките. ASPI се свърза с тези 82 марки, за да потвърди съответните им данни на доставчика. Когато компаниите са отговорили преди публикуването, ние сме включили съответните разяснения в този доклад. Ако отговорите на някоя компания са достъпни след публикуването на доклада, ние ще адресираме към тях онлайн.

ASPI отбелязва, че малък брой марки са известили, че са инструктирали своите доставчици да прекратят отношенията си с тези доставчици през 2020 г. Други, включително Adidas, Bosch и Panasonic, заявиха, че нямат преки договорни отношения с доставчиците, замесени в трудовите схеми, но никоя марка не успя да изключи връзката по-надолу по веригата си за доставка.

Докладът включва приложение, което подробно описва участващите фабрики и марките, които изглежда имат елементи на принудителен уйгурски труд във веригите си за доставка. Той също така дава конкретни препоръки към китайското правителство, компании, чужди правителства и организации на гражданското общество.

  • Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати