Китай започва неодобрена, но обширна ваксинационна програма

Първо, работниците в държавните компании получиха дози. (https://www.nytimes.com/2020/07/16/business/china-vaccine-coronavirus.html) След това държавни служители и служители на компаниите за ваксини. Следват: учителите, служителите на супермаркети и хората, пътуващи до рискови райони в чужбина.

В света все още липсва доказана ваксина срещу коронавирус, но това не попречи на китайските власти да се опитат да инокулират десетки хиляди, ако не и стотици хиляди хора. Три кандидат-ваксини се инжектират на работниците, които правителството смята за жизненоважни, заедно с много други, включително служителите на самите фармацевтични фирми.

Властите излагат планове да ваксинират още повече хора, което се равнява на голям залог, че ваксините в крайна сметка ще се окажат безопасни и ефективни.

Устремът на Китай обърка световните експерти. Изглежда, че много от инжекциите се извършват извън типичния процес на одобрение на лекарството. Кандидат-ваксините са във фаза 3, или късните етапи на тестване, които се провеждат предимно извън Китай. Хората в тези изпитания се следят и наблюдават отблизо. Не е ясно до каква степен Китай предприема тези стъпки за всички, които се ваксинират в страната.

Неодобрените ваксини могат да имат вредни странични ефекти. Неефективните ваксини могат да доведат до фалшиво чувство за сигурност и да насърчат поведение, което може да доведе до още повече инфекции.

Широкото използване на ваксини също повдига въпроси за съгласието, особено за служителите на китайските производители на ваксини и държавните компании, които може да почувстват натиск да запретнат ръкав. Компаниите са поискали хората, приемащи ваксините, да подпишат споразумение за неразкриване на информация, което им пречи да говорят за това пред новинарските медии.

„Притесненията ми за служителите на компаниите са, че може да им е трудно да откажат“, каза д-р Ким Мълхоланд, педиатър от Детския изследователски институт „Мърдок“ в Мелбърн, Австралия, който участва в контрола на много опити с ваксини, включително тези за Ковид-19.

Докато Китай се надпреварва със САЩ и други страни да разработи ваксина, неговите съперници се движат по-предпазливо. Американски компании се ангажираха да проверят щателно ваксината преди широката употреба, въпреки натиска от президента Тръмп да върви по-бързо. В Русия, първата страна, която одобри ваксина, дори преди приключването на опитите, властите все още не са я прилагали на голяма част от населението, според здравни служители и експерти.

Не е ясно колко хора в Китай са получили ваксини срещу коронавирус. Sinopharm, китайска държавна компания с кандидат-ваксина в изпитания в късен етап, заяви, че стотици хиляди хора са я получили. Sinovac, компания от Пекин, заяви, че над 10 000 души в Пекин са инжектирани с ваксината им. Отделно, каза, че почти всички негови служители – около 3000 общо – и техните семейства са я получили. https://www.scmp.com/news/china/science/article/3100447/chinese-drug-firm-sinovac-says-thousands-employees-and-their

Базираната в Хонг Конг телевизия Phoenix заяви този месец, че китайските журналисти са получили ваксината на Sinopharm.

Тао Лина, експерт по ваксини в Шанхай, каза, че част от мотивацията на правителството е да „тества“ желанието на обществеността да приеме ваксина, поставяйки основите за по-широко приемане.

Кандидат-ваксините във фаза 3 са били тествани преди това върху по-малки групи хора. Фаза 3 включва администриране на кандидат-ваксини и плацебо на още стотици, за да се види дали те са безопасни и ефективни за спиране на коронавируса. Приблизително 100 000 души участват в тези изпитания въз основа на разкритията на китайски компании. Почти всички от тях са в други страни, тъй като коронавирусът е укротен до голяма степен в Китай.

И все пак китайското правителство вече беше одобрило три ваксини за спешна употреба върху други у дома. През юли то заяви, че ще даде приоритет на медицинските работници, персонала за превенция на епидемиите, служителите на граничните инспекции и хората, които „осигуряват основни градски операции“, за да получат ваксини.

Сега изглежда, че тези групи може да се разширят.

Този месец правителството на Шаоян, град в провинция Джъндзян, поиска от местните власти да идентифицират повече хора, които биха могли да се квалифицират като „спешни потребители“. (www.zjsycoop.com.cn/ckfinder/userfiles/files/20200910关于做好新冠病毒疫苗前期接种对象摸底工作的通知.pdf) Хората в училищата, детските градини и домовете за възрастни хора бяха препоръчани за включване, както и пътуващите, които се насочват към „райони със среден до висок риск“.

Други известия на правителството поискаха от местните власти да определят хора като кандидати за ваксинации, въпреки че невинаги е било ясно дали те ще бъдат инокулирани преди или след ваксините да изяснят опитите от Фаза 3…“

Превод на български – Страничката „Монтагю Кийн“
Източник: https://www.technocracy.news/china-begins-unproven-but-widespread-vaccination-program

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times