Книга на бивш боец на „Вагнер“ в Сирия остава непубликувана

 

Бившият боец на частната руска военна фирма „Вагнер“ Марат Жабидулин пише първата, безпрецедентна книга за прекараното в Сирия време. Според близкоизточни източници ръкописът е бил изпратен на печатница в Сибир. След като се е вдигнал медиен шум новинарската мрежа „Медуза“ прави пространно интервю с него. Ефектът е изключително силен. Жабидулин е бил принуден да си оттегли книгата, тъй описаните от него неща, никак не са вписват с официално провежданата от Москва политика в арабската страна.

Жабидулин пристига в Сирия през април 2015 г., приблизително пет месеца преди официално Русия да изпрати войски в арабската страна, по покана на правителството на Башар Асад. Там той е заемал различни полеви постове, от обикновен войник, до командир на разузнавателен отряд.

На първо място, Жабидулин отбелязва, че Бригозин – собственикът на „Вагнер,“ не е имал представа как си харчат парите му. Командирите масово крадели. Купували напълно ненужни оръжия, които не влизали в употреба.

Авторът детайлно е бил описал битките около историческото селище Палмира, в което има множество артефакти. Той обяснявал в книгата си как част от тези исторически паметници са били откраднати. Вторият шокиращ раздел е този, с описания на физическите убийства на дезертьори от сирийската армия. Авторът разказвал, че това била идея на един от командирите на „Вагнер“, някой си Дмитрий Уткин. Последният нареждал цялото убийство, в това число и рязане на глави, да бъде заснемано, с цел да бъде показвано пред сирийците, които воювали с тях. По-късно Уткин бил отзован за извършените зверства. Всъщност вероятно причината за зверствата на „Вагнер“ е изключително слабата боеспособност на сирийската армия по време на битките в Палмира. Жабидулин я описва като „разкапана“ и я определя като „не ставаща за нищо“.

В отделен параграф авторът отбелязва, че заедно с руснаците по негово време са воювали и бойци от Сърбия.

Жабидулин описва и как „Вагнер“ и той лично са създали специална част в сирийската армия, наречена „Ловци на ИДИЛ“. Това става през 2018 и 2019 г. Самият той участвал в подбора на най-храбрите, показали се на бойното поле, сирийски войници. Според него сега тази част е в Либия. Знае се, че както Турция изпраща наемници на страната на правителството на Файез Сарадж в Триполи, така и Русия рекрутира войници от армията на Башар Асад и ги изпраща в помощ на Халифа Хафтар.

Жабидулин говори и за най-кошмарния ден в историята на „Вагнер“ в Сирия, а именно 8 февруари 2018 г. Тогава конвой на частната фирма прекосява река Ефрат, в близост до Дейрезор. Американски хеликоптери започват да го бомбардират и убиват над 200 бойци от милицията на Евгени Бригозин. Жабудилин хвърля вината за този погром на командването на редовната руска армия. То е настоявало навлизането на тази територия да бъде осъществено от „Вагнер“, а не от военнослужещи в редовната армия. Споразумението с американците било там да няма официална руска армия.

В края на книгата си Жабадулин разказвал как „Вагнер“ започнали да рекрутират бивши бойци от ИДИЛ, след като последните попаднали в плен. Идеята отново била на въпросния Дмитрий Уткин. Той допълва, че именно последният „убеждавал“ пленниците от терористичната организация да воюват на страната на „Вагнер“.

Авторът говори и за честия „приятелски огън“, на който били излагани бойците на „Вагнер“. Координацията със самолетите на редовната армия не била на ниво и редица руски наемници били убити от куршуми на руските ВВС.

Жабидулин завършва, че го е срам от това, което е вършил в Сирия и че криенето на истината е само за тяхна сметка. Целият свят знае, че в Сирия се бият хора на частна руска военна фирма.

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а