Когато човек престане да яде хляб, идва нещастието

 

Хлябът е най-важният символ на живота

Който не яде хляб, пропуска нещо важно в живота си – има такова поверие

Ако вкъщи има хляб, има и Божие благословение

Бедността и болестите идват, когато хората престанат да ядат хляб. Когато изчезне уважението към хляба. Когато хлябът загуби цената си. Навярно дойде това време с такова отношение към насъщния.

Някога хлябът превърнал хората в хора. Дори външният вид на човека се променил благодарение на хляба. Меката храна смекчила чертите на лицето му; челюстта и скулите се намалили, лицето заприличало повече на „човешко“. Нравът на човека също се променил; станало по-меко сърцето му. Вече не било нужно постоянно да убива, да ловува, храната си получавал благодарение на земеделието.

Благодарение на хляба на човека му останало време да мисли и за творчество. Появила се културата. Защото запасите от зърно дали на човечеството огромното предимство – свободното време, и чувството на сигурност и надежда…

Хлябът е най-важният символ на живота.

От векове хлябът означавал достатък и ситост, възможност човек да се труди и да отглежда зърно за хляба.

Хлябът е и общност, обединение.

Ако вкъщи има хляб, има и Божие благословение.
Слагали хляб на масата, след като от къщата изнасяли покойника, когато смъртта сменяла живота. Правели този ритуал, за да не изчезне след покойника щастието. Животът продължава. Трябва да се живее и да се отглежда зърно за хляба.

Хляб слагали в люлката на новороденото, за да го пази от зли духове и зли хора.

По време на бури и виелици изнасяли хляб на улицата, пак за защита на дома и посевите.

На път вземали със себе си хляб – той бил могъщ талисман.

Хляб слагали в ковчега; той бил мистична храна за починалия по пътя му за другия бряг. Памет за близките и за земния живот, утешение и подкрепление.

С трохи от хляб ръсели гробомене за птиците; така предавали поздрав на починалите.

Трудно могат да се изброят обредите и ритуалите, свързани с хляба.

Сънищата, свързани с хляб, са благоприятни и означават щастие. Ако ядете хляб, държите го в ръка, купувате или го виждате на маса – всичките сънища предвещават оздравяване, богатство и укрепване на силите. Това е най-хубавият образ от всичките възможни.

Нещастия нападат хората, когато се преситят с хляб и го пренебрегнат. Или го презират.

Алчни търговци и пекари продават лош хляб; без да е нужно, го смесват с всякакви гадости. Нарушават правилата на печене на хляба заради печалбата, мамят хората. Преситените хора ругаят хляба: че е невкусен, вреден, че от него пълнеят. Хляб ядат бедните; той е презряна храна, така казват. И се хвалят, че не употребяват хляб.

Така било в Содом и Гомор – градовете, които били изтрити от лицето на земята.

В Рим упадъкът на империята също започнал с пресищане. Хлябът започнали да раздават безплатно; той струвал малко и се смятал за храна на плебеите.
В една приказка на Андерсен едно момиче настъпило хляб и настъпили лоши последици. Презрението към мистичния и сакрален символ влече бедност, болести и власт на зли духове.

За да запазите здравето и достатъка в семейството, в своя дом, трябва да върнете уважението към хляба. Да не го държите в полиетиленов плик, да не изхвърляте остатъците от него, да не го ругаете.

Остатъкът от хляба дайте на птиците или ги използвайте в кулинарията за сухари.

Ако не харесвате хляба в магазина, печете си сами домашен хляб.

Когато изпечете хляба, нарисувайте кръст – символично, с нож или пръст, на горната кора. Това е древен обичай, дохристиянски; правели го шумерите и египтяните. Това бил знак за мир, здраве, достатък, защита от тъмни сили.
За хляб се молели и се молят.

Нещастия идват при преситените, презиращи хляба хора. И при онези, които от алчност променят същината на хляба, нарушават рецептата и добавят химия в пшеницата и брашното.

В дома хлябът трябва да стои на достойно място.
Не изхвърляйте хляб; с него може да изхвърлите щастието, здравето и благополучието или някого от членовете в семейството.

Ако не трябва да ядете хляб поради болест, това не изключва уважението към него. Той остава благоприятен символ. Можете да го замените с диетични хлебчета, препоръчани от лекари. Но да говорите лошо за хляба, да го наричате „вреден“ – не трябва.

Който уважава хляба и го цени, той ще преживее трудното време и отново ще придобие достатък.

Превод: издателство PACПEP

Как да си направите вечна закваска за Хляб (ВИДЕО)

 

Емулгатори

По-страшно от живака и цианида. Как ни тровят с палмово масло

80% от продуктите, които употребяваме, са генномодифицирани

ГМО: Биологичното оръжие на световната мафия

Съвременната храна е оръжие за масово унищожение

ЕС одобри използването на ГМО соя на Monsanto за храна на хора и животни: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница