Кои продукти са врагове и кои приятели на коронавируса

/

Традиционно не оценяваме ролята на хранителните продукти в лечението и профилактиката на болестите и залагаме само на лекарствата. А крилатият израз на Хипократ казва, че нашата храна трябва да бъде нашето лекарство. Много продукти имат лечебно действие.

Сокове антисептици

Изследване на германски учени от Улмския университет разкрива ролята на три вида сок и на зеления чай, които са ефективни против ковид, грип и аденовирус.

На първо място е сокът от арония, следва го сокът от нар, на трето място е зеленият чай, които унищожават коронавирусите.

Сокът от арония унищожава вируса на грипа почти на 100% при петминутен контакт, ковид – на 97%, при контакт от една минута; аденовируса – на 93%, при контакт от пет минути.

Сокът от нар унищожава грипния вирус на 99%, при контакт от пет минути, ковид – на 80%, при контакт от една минута.

Зеленият чай унищожава грипния вирус на 99% при контакт от пет минути, ковид – на 80%, при контакт от една минута.

Сокът от нар и зеленият чай не са активни срещу аденовируса.

Особеност на изследването на германците, е, че то не е провеждано върху хора, а в лабораторни условия. Соковете действали като антисептици, убивайки вирусите при контакт с тях. Основните лечебни вещества в тях са киселините и полифенолите.

Коронавирусът и други респираторни вируси първо поразяват рото-и носоглътката, затова те могат да бъдат унищожени с гаргара с тези природни антисептици, които ще пресекат заселването им в белия дроб.

По-ранно и изследване показва, че гаргарата с топъл чай, с последващо изпиване, намалява вероятността човек да се разболее от грип. По този начин действат соковете и зеленият чай върху коронавируса.

Препоръчва се гаргарата да се прави по 3-5 пъти на ден, особено след посещаване на обществени места и транспорта. За защита от ковид гаргарата продължава една минута, за защита от грип – пет минути. Това е отлична профилактика и лечение на началния етап от болестите, дори да няма симптоми.

Изследователи от Великобритания, САЩ, Нова Зеландия и Нидерландия посочват, че най-важни в борбата с ковид са витамините А, В6, В12, С, Д, Е, фолиева киселина и микроелементите.

Продукти, врагове на коронавируса

Черен дроб, месо, риба, мляко и млечни продукти, извара, краве масло, яйца, гъби, растително масло, ядки, зеленолистни зеленчуци, облепиха, цитрусови плодове, кови, шипки, броколи, зеле, птиче месо, овесени ядки, елда, магданоз, спанак, пълнозърнест хляб, грах, фасул, тиквени семки, калмари, скариди, какао, твърди кашкавали, риба тон и др.

Правилото – трите „С”

Захар, сол и спирт – това са приятелите на коронавируса.

Според изследвания сладките продукти нарушават активността на неутрофилите, които са ключови клетки във вродения имунитет, които първи посрещат бактериите, вирусите и буквално ги изяждат; те се наричат още фагоцити; открити са от Иля Мечников, за което той получава Нобелова награда. Два часа след сладка трапеза фагоцитите стават вяли и недееспособни; напълно се възстановяват след пет часа.

Популярните у нас трушии и кисело зеле може да се заменят с пресни или замразени зеленчуци. Излишъкът от сол се отразява негативно на защитната функция на организма и предизвиква промени, които могат да предизвикат цитокинова буря – главната причина за тежкото протичане на ковид-19.

В малки количества алкохолът е полезен, но в големи отслабва имунитета. През 2006 г. испанско изследване открило, че мъже, които изпиват на ден по 1-3 чаши червено сухо вино, много рядко боледуват от остри респираторни вирусни инфекции.

Може да се предположи, че за профилактика на ковид 1-2 чаши вино са полезни, тъй като виното както соковете съдържа полифеноли и антиоксиданти.

Издателство PACПEP

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница