Коранавирусът ускорява завръщането на шиитския и юдейския месия

Преди около две седмици пред иранската информационна агенция Тасним, цитирана от сайта „Ал Хорра“, твърдолинейният ирански духовник Али Банахян отбелязва, че „в много разкази /тези на ислямските предци-бел.авт./ появата на болести и епидемии, в това число и на коронавируса, е началото на завръщането на Месията“

Поради тази причина духовникът призовава „иранците да разпространяват тази зараза, тъй като ще ускорят появата на Месията.“

Въпросният клирик се опитва да обясни, че самата философия на разпространението на вируса е насочена да убеди човечеството, че е „необходима една личност, която да управлява света“.

Той отстоява мнението, че „понастоящем в света доминират страховете, икономическите проблеми и смъртта.

На този фон хората ще се нуждаят от религиозно правителство, което да управлява света и да разреши тези проблеми“.

В рамките на тази логика, религиозният хардлайнер призовава шиитите да се молят активно, за да може месията да се появи още преди рамадана.

Тази година свещеният месец започва на 23 април и завършва на 23 май.

В същата светлина и със сходна логика се изказа и израелският министър на здравеопазването.

Става въпрос за рави Яков Лицман.

Последният е политик от крайнорелигиозната партия Яхадут ха-Тора, коалиционен партньор на управляващата дясна партия Ликуд на премиера Бениямин Нетянаху.

Лицман заяви, че „очакваният Месия ще се появи по време на настъпващата Пасха, за да спаси човечеството от коронавируса“.

В тази връзка той призова за обща молитва, за да дойде Спасителят следващия месец.

Министърът декларира:

„Уверен съм, че очакваният Месия ще ни изведе от коронавируса, както Бог ни е извел от египтяните. Скоро той ще ни избави от всички нещастия по света.“

Еврейската Пасха тази година е между 12 и 18 април.

Бившият министър на отбраната Евидгор Либерман, известен с негативното си отношение към религиозните партии, характеризира Липман като „министър, идващ от XIX век“.

Експерти отбелязват, че въпреки иронията, с която са били приети изявленията на двамата религиозни дейци, в населението и на двете държави има широки обществени слоеве, които се осланят на идеята за завръщането на Месията в борбата срещу световната пандемия.

The Foreign Insider

Свързана публикация:

Коронавирусът бил прелюдия към появата на Месията

Предишна Статия

Специално обучени кучета се включат в борбата срещу короночумата

Следваща Статия

Снимка на деня

Последно от Свят

Don`t copy text!