Короната, прогнозата и България. Разчетите – може и 200 000 до 300 000 мъртви у нас. Дано не стане по-лошо! Как?

Започвам този анализ от Голямата промяна, в която ще заживеем до непосредственото, което ни очаква.

Навлизаме в нова ера

Месец по-късно първата ми прогноза от февруари се сбъдна – очаква се спад на световния брутен вътрешен продукт с 8-10%, както тези дни се произнесоха мастити икономически университети, банки и аналитични центрове.
Проблемът не е само в Китай и развития свят, но и в държавите от третия свят с примитивни обществени структури и здравеопазване. (Азия и Африка). Там епидемията ще жъне хората като комбайн и ще трае достатъчно дълго – дори години. За тях ще са необходимо много време за икономическото им възстановяване и включването им в световния капиталов и стоков оборот.

Според моето мнение светът навлезе в нова криза, сравнима по мащаби, въздействие и промени с тази след Първата световна война и Великата депресия. Не искам да съм черноглед, но ако науката не успее бързо да се справи, човечеството ще трябва да се научи да живее с Короната години наред и да прави бизнес въпреки нея.
Досега политическите кризи модулираха основните промени в икономиките и обществата (английската революция, Великата френска буржоазна революция, Гражданската война в САЩ, Болшевишката революция и т.н.). Индустриалните и технологичните революция бяха тяхната среда, от която зачеваха.

Сега за първи път имаме биологична причина за колапс на икономиките и обществата и съответно за възникване на ново тяхно състояние и форма.
Утре може да е климатичната причина, слънчевата или сеизмичната активност. Други ден – изкуствения интелект, поел по път, непредвиден от създателя му. А по-натам – Господ знае какво. Това из основи променя подхода към проблема за функционирането на обществото и съответно на бизнеса.

Това, което се разпада сега, е цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света, възникнала с краха на социализма.
В близкото десетилетие – десетилетие и половина развитият свят ще прекрачи през прага на Капитализъм ІV, който ще бъде натоварен с много социални функции и социални отговорности на правителства и корпорации и много държавно регулиране и контрол в науката, технологиите и респективно бизнеса.

Това са само някои бележки за невидимото, което започна да се случва и ще се случи.
Предстоят грандиозни промени в геополитиката и икономиката.

Първите изводи от случилото вече са налице:
глобалистична тенденция на зачеркване на държавата като основен обществен инструмент приключи;
провалиха се три идеологии:
~ тази на комунизма – КПП носи огромна отговорност за избухването на епидемията, неглижирането й и изпускането й от контрол в началото й),
~ тази на либерализма – правата на индивида винаги са по-свещени от правата на обществото;
~ тази на сегашния европеизъм – ЕС е основно за бизнеса и отчасти за човека (маса държавни ръководители и такива на ЕС критикуваха затварянето на границите чак до 13 март).
провали се сегашният основен бизнес и финансов инструментариум – свободното движение на капитали и изнасянето на производства в третия свят също е на път да бъде ограничено;
на този фон стремежът на Китай да се превърне в първа световна икономическа и държавна суперсила в рамките на сегашния тоталитарен тамошен режим вече е нереален;
след тази криза много усилия ще бъдат хвърлени към Космонавтиката и разселването на човечеството като най-ефективния начин за оцеляването му, както и в генните технологии;
онази държава, която първа успее да колонизира друго небесно тяло и овладее до достатъчна степен генните инструменти, ще бъде и първата ЕСТЕСТВЕНО ПРИЕТА от всички като безспорна Метрополия на планетата.

СИТУАЦИЯТА ПО ПЛАНЕТАТА И В ЕС

А сега няколко думи за конкретното.

1.
За съжаление на път е да се сбъдне и втората прогноза – за сметка на икономиката все повече ще се води битка за спасяване на нации и народи.
Аз лично мисля, че нито една държава в Европа, а и в развития свят няма да се размине без блокадните повсеместни мерки, които сега се прилагат в Италия и Китай.

2.
Понеже без ваксина епидемията ще остане да се вихри из Третия свят, свободното движение на хора и мигранти значително ще бъде ограничено, ако не и премахнато. С тази епидемия тероризмът също получи втори шанс да възкръсне като зловеща глобална сила, въоръжена с оръжия за масово поразяване.
Въобще не съм убеден, че правителствата по света го разбират.
Единственото противодействие на този потенциален тероризъм, който виждам, са брутални, безкомпромисни действия, бих казал дори и наказания – война срещу всяко общество и държава, които открито или скрито го насърчават, подкрепят или толерират.

3.
Засега ние не знаем дали срещу болестта се изработва имунитет.
Най-неизвестната и непозната величина е времето – колко време ще действа той или ще се придобива за цял живот.
Втората неизвестна величина са щамовете.
Короната вече е в два различни щама, най-вероятно ще се размножат до повече – по-безопасни или обратното – по-опасни, каквато е ситуацията с грипа. Следователно във всеки момент епидемията може да се повтори.

4.
Американският план (над 100 страници) е прогнозирал в песимистичния вариант 18 месеца време до окончателно овладяване на епидемията и гарантиране на сигурността на тамошното общество.
Според мен той е най-добрата разработената програма в света.
Най-добрата, понеже е включил елементи за цялостна защита в бъдеще и от разни нови изненади – биологични, космически, технологически и др. (бел.: предвидил е вкл. и евакуация в големи убежища – минимум за 50 000 души всяко като начин за оцеляване. А защо в единични или фамилни няма да може да се оцелее, е дълга тема, подходяща за отделен пост).

5.
При 70% заразени в ЕС (512 млн.) числото достига почти 360 милиона. От тях към 18% – почти 65 млн. ще се нуждаят от хоспитализация. Съмнявам се, че здравните системи на редица европейски държави могат да поемат такова натоварване.
При сегашната методика на СЗО, която сочи 4% смъртност сред заболелите броят на загиналите в Европейския съюз ще е към 3 милиона. (в Китай по официални данни е 4.5%, засега в Италия процентът е почти 9%).
Според крайната методика при приключване на епидемията: брой неразболели се, макар незаразени + брой оздравели към броя на умрелите смъртността е около 5%-6%. или към 4 млн. души

6.
Проблемът на всяка държава е да не допусне появата на болестен клъстер (Италия с отчаяни усилия се опитва да го предотврати).
Поради недостиг на болнични легла, интензивни отделения, медицински персонал, поради заразяването дори и на въздуха (затова в китайския Ухан пръскаха разтвори на белина и хлор във въздуха, както онзи ден от самолети пръскаха хлорни съединения над столицата на Казахстан) се стига до високо вирусно натоварване, съответно много висока заразност с много тежко протичане на заболяването и ужасяващо висока смъртност (50% и повече) без значение на възрастта. Тази смъртност статистиките не отчитат, понеже умрелите не са починали в болнично легло.

ЗА БЪЛГАРИЯ

1.
За България горните показатели и състоянието на държавата означават към 5 млн. заразени, към 200 хиляди умрели.
При недостатъчния капацитет на здравната система и според лошите очаквания в края на епидемията вероятно ще се отчетат около 6% смъртност или 300 000 мъртви – например град с големината на Бургас.

2.
Проблемът е, че оптимистичните данни – 4.5% от заболелите (над 40 000 мъртви) са валидни единствено при осигурен капацитет на лекуване от здравната ни система. (ако се случи претоварване както в Италия почти 100 000 при тяхната много добра здравна система и осигуреност, при нашата числото ще трябва да се умножи по коефициент).
За разлика от Италия, Германия и др. западни държави нашата медицинска структура е на светлинни години назад и в рядко осакатен и неефективен вид.
Тя не може да издържи без пълен разпад дори тези процентни показатели, независимо какво геройство ще проявяват лекари, сестри, санитари и др. помощен персонал.
Например в Германия едно легло в най-съвременно интензивно отделение се пада в момента на 1600 души и до месец този показател ще бъде сведен на легло на всеки 800 човека. У нас съответно разликата е 20 пъти – едно такова легло се пада на 15 000 души.

3.
Затова е необходима мобилизацията и на частния здравен потенциал у нас, който се пази за отбрани люде. Лобистки причини пречат на това, но е задължително да се направи.
В тази връзка дори временната национализация е решение, както са приети плановете в някои западноевропейски страни.

4.
При такова състояние италианската ситуация не само ни е вързана в кърпа, а-образно казано е в поне три кърпи овързана.
Затова единственият вариант на действие е китайският – безусловна и пълна блокада, изолация на заразените и болните по различни категории в зависимост от стадия на Короната, в която се намират, в пригодени помещения (стадиони, зали, училища, изоставени гарнизони и др.).
В началото на февруари след поредния ми пост показах снимка от такъв готов и подготвен изолатор. Не беше от Китай, а в местна спортна зала в Германия.
Такъв подход намалява вирусното натоварване върху членовете на домакинството и сградата, в която е карантиран заразения.
Т.е. намалява се не броят на заразените, а потенциалното нарастване на заболелите, които без необходимите медицински грижи в значителна част ще измрат.

5.
Най-големият проблем у нас е да не допуснем превръщането на големите градове в болестни клъстери.
Това ще означава изтребление на нацията!
Крайно недолюбвам МВР, Прокуратурата и съдът у нас, които с всички сили се стремят да ми затворят устата и от десетилетие насам са чисто репресивни органи, позволили си дори да притискат, освен мен и семейството ми.
Но не мога да не посоча, че от целия така наречен роден политически и бизнес „елит” за моя изненада се намери човек, който мисли отговорно.
Оказа се, че единствено главният прокурор Гешев е наясно с опасностите пред страната, разсъждава трезво, по държавнически и затова непрекъснато настоява за спешни и реалистични, жизнено необходими ни мерки. Зная, че на него дължим блокадата на Банско, която беше желязно необходима, на него дължим и КПП на циганските гета, в значима степен и днешните мерки.
Също така зная, че ще бъда оплют и разпнат заради това мнение.
Но съм длъжен да го кажа! Дошло е време да оценяваме ръководителите ни не по симпатии и антипатии, не по говореното и лакърдиите им, а по онова, което предлагат и вършат.

6.
Другият проблем пред България, с който западните общества няма да се сблъскват, е примитивната организация и социализация на нашето общество.
От друга страна още по-огромен проблем е тъпата, нагла и безмерна алчност на управляващите ни и пълното им презрение към народното „стадо”. Този елит във всичките му политически разцветки отдавна е мутризиран, така да се изразя.
Това доказа и днешният парламентарен ден, когато дори формалните механизми за контрол върху обсебването на обществени ресурси бяха премахнати с пълно единодушие („временното” отменяне на разпоредби на Закона за противодействие на корупцията, отменянето на Декларациите за имотното и финансово състояние, на Декларациите за конфликт на интереси).

Рядко съм виждал такива идиоти, които бързат отсега да подпишат смъртните си присъди, понеже в клъстерни образование болестта не подбира, а радиационните скривалища не вършат работа срещу носителя й.
Не вършат работа дори специалните биологични центрове с най-високия, пети клас защита, каквито имат само най-развити държави (пояснявам, понеже в България липсват експерти в тази област: всеки, пребиваващ непрекъснато в тях дори само няколко седмици, след излизането си навън умира в срок до 24 часа заради изгубения вече имунитет).


Тези два огромни проблема – липсата на социализация и примитивизмът, мутризацията на елита означават опасност от прекъсване на веригите на доставки, от смущения в работата на основни инфраструктурни системи, от разпадане на държавната власт.


7.
При такава блокада и изолация е необходима национална структура на патронаж (не социален, а държавен)! В него могат да бъдат ангажирани срещу относително високо заплащане (заради риска) доброволци и безработни.
Този патронаж трябва да осигури за сметка на държавата минимума прехрана за тотално блокираното население.

8.
Оставането на хора без доходи и съответно без никакво препитание – те. обричане на глад на стотици хиляди и дори милиони хора със 150% сигурност е равнозначно на гладни бунтове, граждански размирици и мародерство.
Означава пълно разпадане на държавната власт.
Такъв процес, както управниците ни хранят тъпите си илюзии, не може да се овладее със сила по никакъв начин.

При социален разпад и състоянието на повсеместна безотговорност и шмекерлък у нас това означава сегашните силови структури (разни борчески отряди, охранителни фирми, а за капак звена на полицията и армията) да се почувстват господари в определени територии с всички последици от това и необходимост от външна въоръжена намеса след затихване на епидемията.

9.
През януари призовах Господ да е на помощ на света, а в началото на февруари още по-горещо – и на България!
Ако епидемията не утихне и не се овладее в Европа, ако не се намери ваксина или лекарства, ако ситуацията на блокада продължи месеци наред, а родните политици и власти продължат хаотичните и некомпетентни свои действия и аферите си за лично облагодетелстване, то


Короната ще шета като геноцид у нас, превръщайки цялата страна в заразен, болестен клъстер, оставил след себе си мъртви до една трета, а може би и повече от населението.
Ще остави и значима мъртва част от така наричащия се политически и олигархичен „елит”, макар че това не ни грее.


Ще изкажа едно еретично мнение – ромският етнос е с висок имунитет, понеже е в условията на жесток естествен подбор при начина му на живот. Така че расистката надежда на властниците, а и на немалко българи, че той ще го отнесе, е дълбоко невярна.

10.
Православната ни църква остана единствената институция с право на масови обществени прояви. Това е безумие. Ясно е, че политическите елити се съобразяват с прякото подчинение на Светия синод на руските секретни служби. Още един път апелирам към тях – става дума за вашата кожа и кожата на семействата ви! Никакво възнаграждение като агентура за влияние или страха пред онези служби не струва колкото живота ви.

11.
Дори при оптимистичен вариант, ако се допусне възникването и наличието на отделни болестни клъстерни образования за големите градове ще имаме до 500 000 – половин милион мъртви българи, много от тях – в зряла и младежка възраст.
=
НЕДОПУСКАНЕТО НА ТАКИВА КЛЪСТЕРИ ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТ № 1 на ДЪРЖАВАТА И ВСИЧКИ НАС.

Знаете максимата, че всеки народ заслужава управлението си. Има и друга – заслужава съдбата си.
Ако късметът ни не проработи, ще платим ужасяваща, наистина непомерна цена.
Дано народът ни се научи, че в такава криза, (а вече се вижда, че подобни предстоят и в близко бъдеще) няма фамилна оранжерийка, в която да оцелееш, ако не контролираш и изискваш добро управление, ако не те е грижа, че държавата ти с всички жизнено ти необходими системи – властта, здравето и образованието през прехраната до правосъдието ти е бунище, препълнено с мръсотия.
Това ни предстои.
А сега – да оцелеем и преживеем принудителния затвор.

 Григор Лилов

Последни от БЪЛГАРИЯ