«Короначумата в България» (ОБНОВЯВА СЕ)

24.02.2020 | Министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността заради “коронавирус“а.


Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре – 25 февруари, в 8:30 ч. извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса новия “коронавирус“. 

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

По-рано днес шефа на СЗО у нас заяви, че “Светът взима решителни мерки срещу “коронавируса“

“Свидетел съм как на практика целият свят взима много решителни мерки, надяваме се до месец всичко да приключи“, заяви в доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България.

По думите му, “идните дни са критични за целия свят, за да овладеем заразата.“

“Желанието да се помогне адекватно на Италия накара Световната здравна организация да изпрати най-добрия регионален екип, за да работи заедно с местните власти. Има някои неизвестни, кой е например „нулевият пациент“, от който е започнало усложнението на обстановката в Италия“, обясни представителят на СЗО у нас.

„Драстичните мерки за сигурност в Италия не са по препоръки на СЗО, италианците се опитват да подходят рационално, без паника. Не мога да кажа дали мерките са прекалени, нямаме мандат за това, всяка една страна е суверенна и сама взима решения“, каза още доц. Михаил Околийски.

 24.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Съветът по сигурността, свикан от Борисов, започва в 16:30 часа

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов извънредното заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19 ще се проведе днес от 16,30 ч.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. По-рано бе обявено, че съветът ще бъде утре в 8:30 часа.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

 24.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Премиерът нареди създаването на Национален кризисен център заради разпространението на коронавируса

В Министерския съвет заседава Съвета по сигурността към правителството, свикан спешно днес от премиера Бойко Борисов заради разпространението на коронавируса.

При премиера Борисов са всички здравни експерти в страната, шефовете на служби, министърът на здравеопазването и много други министри. Те обсъждат какви мерки трябва да бъдат предприети, за да не се достигне до разпространение на вируса в нашата страна.

Премиерът поръча да бъде създаден Национален кризисен център и още утре на територията на ВМА да бъде разигран сценарий, при който да се види какво се случва, как се разпространява болестта, какво се прави с лекарските екипи, които се грижат за тези болни.

Шефът на ВМА информира и по темата какви тестове са внесени в страната. Бойко Борисов поясни, че те ще бъдат абсолютно безплатни.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Връзките между Италия и България са значително по-интензивни отколкото с Китай и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Но така или иначе първо контролът, който се прави на летищата, важи за всички, включително и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници.

Наша зрителка подаде сигнал до БНТ, че е кацнала преди няколко часа от Милано, отишла е веднага в Окръжна болница с молба да й бъде направен тест, там са я отпратили към втора, трета, четвърта, пета болница и най-накрая са и поискали и 200 лева, защото сама е пожелала да й бъде направен този тест.

Какво трябва да се направи в такива случаи, в които наши граждани пристигат от Италия и искат да бъдат изследвани?

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Ако човек няма някакви признаци, няма температура, няма оплакване, той не подлежи на такова изследване и няма смисъл да го прави. Имайте предвид, че броят на полетите от Италия до България е 37 седмично.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Човек, който още не е развил заболяването не може да се изследва. Всички здрави хора, връщащи се от чужбина, не се изследват никъде по света. Защо? Защото тестът не може да покаже вирус, ако той е в малко количество и не е предизвикал заболяване.

 24.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Доц. д-р Атанас Мангъров: Коронавирусът ще дойде в България

Коронавирусът ще дойде в България, предвиди в ефира на Bulgaria ON AIR д-р доц. Атанас Мангъров от столичната Инфекциозна болница. Той бе гост в сутрешния блок на телевизията във връзка с разпространението на новата зараза в Италия – страна, в която има много българи.

„В България неизбежно коронавирусът ще дойде. Всичко е въпрос на време. Два час път със самолет е все пак. Това не е Китай. Коронавирусът може да дойде по всяко време“, бяха точните думи на доц. Мангъров.

„Най – важно е хората да се обучат, да се даде информация, да се запази спокойствие и хората да избягват местата, където се събират много хора“, каза още той.

Д-р доц. Атанас Мангъров заяви пред Bulgaria ON AIR, че българите не са народ, който спазва дисциплина. Коментарът му бе във връзка със заявеното вчера след заседанието на кризисния щаб към Министерския съвет изискване гражданите да спазват изключителна дисциплина.

Той сподели, че не може все още да се говори за истерия около коронавируса. „Но, когато мечката заиграе, нещата се променят“, каза доцентът. И обясни, че е химера твърдението, че маската може да ни предпази.

„Когато ние говорим край нас хвърчат аерозоли. На най-голямо разстояние проникват част от частиците. Те могат и през маска да преминат. Над 90% е шансът да си предадем епидемията. Достатъчно е да се ръкуваме дори“, обясни д-р доц. Атанас Мангъров и поясни, че няма никакво значение каква е имунната ни система.

„Този вирус има всички способности да преодолява защитата на организма“, каза той.

„Счита се, че около две седмици е инкубационният период. В рамките на около една – до две седмици се появяват първите симптоми. Първите симптоми са неразличими от тези на един грип – температура, болки в ставите, сополи, кашлица. Може да се обърка с грип наистина без проблем. Затова е важно да отбележим, ако наистина сме били контактни“, обясни Мангъров.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Ген. Мутафчийски: В много болници в страната има настанени под карантина заради коронавируса

Директорът на ВМА даде подробности за мерките, които се взимат за превенция

Резултат с изображение за „Ген. Мутафчийски“

В много болници в страната има настанени под карантина заради коронавируса, само във Военномедицинска академия са четирима. Това каза директорът на ВМА Генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

Мутафчийски застава начело на кризисния щаб срещу коронавируса.

„Утре в 09.00 часа ще бъдат направени учения от представители на ВМА, „Гранична полиция“ и санитарните служби за сценарий за откриване на двама пациенти на Летище „София“ и как трябва да се извърши цялата дейност около тяхното транспортиране до ВМА“, коментира той.

„Термокамери ще бъдат монтирани и на сухопътните и морски граници, по подобие на терминалите по летищата“, допълни директорът на ВМА.

Той коментира, че трябва да се обмислят и масовите събития. На 3-и март няма да се проведе денят на отворените врати във Военноисторическия музей. От щаба ще посъветват организаторите на всички мероприятия, които се случват при закрити врата да бъдат преустановени.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

„България Ер“ отменени полетите от и до Милано

Полетите на „България Ер“ от и до Милано са отменени до 27 март, а някои превозвачи спряха камионите си с курсове за Италия, след като предприятия там бяха затворени заради разпространението на коронавируса.

Лекари от здравната инспекция в Хасково от днес започват да мерят температурата на влизащи през граничния пункт Капитан Андреево. Това са част от мерките, набелязани от новия Кризисен щаб, създаден вчера на Съвета по сигурността към правителството.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

СЗО: Светът да се готви за пандемия

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че светът трябва да направи повече, за да се подготви за евентуална пандемия заради коронавируса.

Все още е рано случващото се да се определя като пандемия, но страните по света трябва да бъдат на “етап на готовност”, смята СЗО, цитирана от BBC.

Пандемия се обявява, когато заразно заболяване се разпространява лесно от човек на човек в много места по света едновременно. В момента обаче повечето заразени са съсредоточени в Китай, където около 77 000 души заболяха и над 2600 починаха.

Над 1200 са потвърдените случаи в други страни, като починалите са 20. Особена загриженост предизвика разпространението на болестта в Италия, Южна Корея и Иран. В Италия починаха още 4-ма души в понеделник, с което общият брой на жертвите в страната достигна седем.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Никакви мерки срещу коронавируса на летище София: Пристигащ от Доха

В деня, когато се проведе учение на летище София на Гранична полиция и Министерството на здравеопазването за съвместни действия при посрещане на пътници със симптоми на коронавирус, пристигащ от Доха пътник заяви, че няма „никакви мерки за контрол“.
„Летище София, 11:30 часа, 25-ти февруари. Пристигам заедно с още стотици хора от Доха – един от огромните летищни хъбове – хората пристигат от Виетнам, Тайланд, Индонезия, Филипини и още и още.
Първо впечатление – никакви мерки за контрол – от ръкава на самолета ни пускат директно в човекопотока с останалите пътници, пристигащи и заминаващи.
Термокамери за телесна температура? Няма такова нещо… Лекарски екипи ли? Отново – не. Опашката за проверка на паспортите – връщат хора, идващи от “рискови” дестинации, за да попълнят декларации, че не са болни?!?!?
Всеки, изпратен да попълни декларация, се връща с обяснението, че са му казали – няма нужда, минавай.
Иначе, служителите на граничен контрол са екзалтирани от присъствието на медиите на летището днес – ще ги дават по телевизора довечера, голям кеф.
Истината – нулев контрол върху пътниците, ама наистина – НИЩО!
Пристигам от Филипините, където на пристанище, построено от нахвърляни камъни, и пристигащи лодки с по 5-10 души има по двама лекари, мери се температурата на всеки и се преглеждат пътуващите за симптоми на грип… Попълват се информационни карти с история на пътуването, телефони, адреси, имена…
Да не дава Господ някой носител на коронавируса да влезе в България, че ще приключим филма за нула време.
Иначе, имаме стабилност“, написа Даниел Неделчев във Фейсбук.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Коронавирус и у нас? Мъж в Несебър е приет със симптоми на болестта

Мъж, пристигнал от Северна Италия, е приет в болница със симптоми на коронавирус. Утре ще излязат резултатите от изследванията и ще се установи дали болестта е проникнала и у нас. Това информираха от Районната здравна инспекция в града.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Двама души със съмнение за коронавирус и в Бургас

Двама души са приети спешно в Инфекциозното отделение на болницата в Бургас.

Те са се завърнали от Италия и се оплакали от болки в гърлото и температура. Очаква се до дни да излязат резултатите от изследванията, а дотогава от болницата отказват коментар.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Първи случай на коронавирус в Южна Италия

Първи случай на заразяване с новия коронавирус е регистриран в Палермо, на остров Сицилия. Става дума за италианка, пристигнала там от северния град Бергамо в областта Ломбардия, където е италианският епицентър на заразата. Жената е била хоспитализирана снощи в болницата в Чевело. Хората, с които е контактувала, са поставени под карантина.

По най-нови данни починалите от вируса в Италия вече са седем. До момента се знае за почти 230 заразени – повечето са в две северни области – Ломбардия и Венето, където са възникнали местни огнища на разпространение на коронавируса.

Италиански турист е дал положителна проба за вируса, докато е бил на почивка в Тенерифе, на испанските Канарски острови. Пациентът е изолиран и са взети съответните мерки, написа в Twitter областният лидер на островите Анхел Виктор Торес. Днес ще бъде изпратена проба от пациента за повторен тест в Мадрид, добави той. Заразеният мъж е лекар от северната италианска област Ломбардия, където са регистрирани повечето от случаите на новия коронавирус.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Иранският зам.-министър на здравеопазването хвана коронавирус

Положителен резултат на теста за коронавирус при зам.-министъра на здравеопазването и медицинското образование на Иран Ирадж Харирчи, съобщава ТАСС. Чиновникът вече направи изявление във вторник.

„Искам да ви информирам, че имам коронавирус. От вчера имах температура, първоначалният анализ показа положителен резултат“, цитира го ILNA.

„Изолирах се от понеделник вечерта.“ Според длъжностното лице „Иран със сигурност ще победи вируса през следващите няколко седмици“. „Състоянието ми не е лошо, всичко е наред. Само температурата“, добави той.

Министерството на здравеопазването на Иран на 19 февруари съобщи за първите случаи на зараза в страната с нов коронавирус. Според официалната информация, броят на случаите на заразяване с коронавирус в Иран е около 95, докато са регистрирани 15 смъртни случая.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Първи случаи на коронавирус в Хърватия и Австрия

Хърватия и Австрия потвърдиха днес първи случаи на заразени с коронавирус, предаде Ройтерс.

Хърватският премиер Андрей Пленкович съобщи, че пациент е бил приет в клиника за инфекциозни заболявания в Загреб. „Става въпрос за по-млад човек, с по-слаби симптоми. Той е изолиран, състоянието му за момента е добро“, каза Пленкович на пресконференция.

Здравният министър Вили Берос уточни, че пациентът е бил в Милано от 19 до 21 февруари.

В същото време Австрия съобщи за първите си два случая на коронавирус. Това бе съобщено от говорителка на здравните власти в провинция Тирол.

Става въпрос за двама италианци, които живеят в провинцията и вероятно са се заразили в Ломбардия, съобщи губернаторът на Тирол Гюнтер Платер.

До момента жертвите на новото заболяване са над 2600 души, мнозинството в Китай. По данни на Ройтерс коронавирусът е регистриран в около 29 държави с над 80 000 заразени.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Съмнения за случай на коронавирус в Русе

40-годишна жена е приета със съмнения за коронавирус в Инфекциозното отделение на болница „Канев“ в Русе, предаде БНР.

Тя е пребивавала в Италия, а след завръщането си е проявила симптоми на заболяване.

Изпратени са лабораторни проби към Националната референтна лаборатория за потвърждение.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Българско семейство е под карантина в Тенерифе заради коронавируса. Гост на хотела е дал положителна проба и това е довело до карантина на всички туристи.

Българско семейство е блокирано в хотел на испанския остров Тенерифе, заради коронавируса. Италианец – гост на хотела, е дал положителна проба и това е довело до карантина на всички туристи. В момента се очаква потвърждение на резултатите му от Мадрид. Заболелият е лекар от областта на Ломбардия, която е под карантина в момента в Италия.

Един от гостите(британец) е публикувал във Facebook снимка на бележка, която е била поставена под вратата на стаята му от персонала на хотела. В нея се казва: «Съжаляваме да ви съобщим, че поради здравословни причини хотелът е затворен. Докато санитарните власти не дадат инструкции, трябва да останете в стаите си».

МВнР потвърди: Тричленно българско семейство е под карантина в хотела в Тенерифе

Тричленно българско семейство е поставено под карантина в хотела в Тенерифе, в който един от гостите, италиански лекар, е с положителна проба за новия коронавирус.

Това съобщиха от Министерството на външните работи в отговор на запитване от БГНЕС.

“Завеждащият консулската ни служба в Мадрид е в контакт с тричленно българско семейство, което се намира в хотела, и е готов да им окаже пълно съдействие при необходимост. Към момента няма данни за други български граждани в хотела. Испанските власти все още не са разпространили официална информация за националността на гостите на хотела. Хотелът е поставен под полицейско наблюдение и е затворен към момента заради съмнения за наличие на коронавирус на един от гостите – италианец. Очаква се утре да станат ясни резултатите от втория му тест и тогава испанските здравни власти ще решат какви мерки да предприемат, включително дали да поставят хотела под карантина”, пише още в писмото от МВнР.

БГНЕС припомня, че хотел в Тенерифе на испанските Канарски острови бе заключен, след като един от гостите, италиански лекар, е с положителна проба за новия коронавирус.

На повече от хиляда гости в хотел H10 Costa Adeje Palace първоначално беше казано да останат в стаите си, докато се извършват медицински тестове.

Мъжът с положителни резултати е пребивавал в хотела в продължение на шест дни и „през това време вероятно пет или шестстотин души трябва да са напуснали хотела и да са се върнали на различни места в Европа”, цитира „Еуропа прес“ гости на хотела.

Стотици клиенти на хотела са под наблюдение по здравословни причини и степента на надзор ще бъде оценена през деня, но засега не говорим за карантина“, заяви говорителят на здравния орган Вероника Мартин за АФП, потвърждавайки, че италианският турист „е отседнал в хотел, докато е на почивка в Тенерифе“.

Италианският лекар, който е отседнал в хотела заедно със съпругата си, е настанен в изолация в университетската болница „Nuestra Señora de Candelaria“. Той ще премине втори тест, за да се потвърди окончателно коронавируса. Пациентът ще се подложи на втори анализ в Националния център по микробиология на здравния институт „Карлос III“, както е установено по протокол за подобни случаи, информира „Мадрид прес“.

Жената на италианския гражданин също е под наблюдение в болницата „De La Candelaria“ в Тенерифе в очакване на съответните тестове, както посочват здравните източници на „Еуропа прес“.

Отседналите туристи с различни националности остават в хотелския комплекс в очакване на втория анализ, след което ще бъде решено какъв медицински контрол е необходим. Те също трябва да преминат медицински преглед.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Първи заразени с коронавирус в Швейцария и Каталуния

Испанските здравни власти идентифицираха случай на заразен с коронавирус в Каталуния, като това е първият случай в континентална Испания, съобщава вестник La Vanguardia, цитиран от БНР.

Случаят е вече четвърти за Испания, след като по-рано днес на Канарските острови и в Майорка бяха засечени трима заразени туристи от Германия, Италия и Великобритания.

Междувременно и швейцарското правителство обяви за първи случай на коронавирус в страната. Новината беше потвърдена от Федерална служба по обществено здраве. По-нататъшни детайли ще бъде предоставени към 17:00ч. централноевропейски време (18:00ч. българско време).

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Първи случай на коронавирус в Румъния

Румъния потвърди днес първи случай в страната на коронавирус при мъж, който се върнал преди 3 седмици от Италия, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

Човекът е бил поставен под карантина в инфекциозно отделение в Букурещ. Оттам все още не са коментирали.

Междувременно италианските власти съобщиха, че още трима души, които са били диагностицирани със заболяването, са починали в северната част на страната. Така броят на жертвите на коронавируса в Италия, която е най-тежко засегната, достигна 10 души.

По-рано днес за първи случаи на заразени съобщиха Австрия, Хърватия, Швейцария.

Днес стана ясно, че епидемията е засегнала две италиански области, в които до този момент нямаше заразени – Тоскана (в Централна Италия), с два случая във Флоренция и Пистоя, и Сицилия (в Южна Италия), където един турист, отседнал в хотел в Палермо, постъпи в болница. Случаят в Сицилия е първият за Южна Италия.

Италия и нейните съседи днес решиха да не затварят границите си заради коронавируса, тъй като подобно решение ще е непропорционално и неефективно, предаде АФП.

Решението бе взето на извънредна среща в Рим на италианския здравен министър Роберто Сперанца и колегите му от Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Словения и Швейцария.


Румъния отрече информацията за първи случай на заразен от коранавирус

В Румъния няма потвърдени случаи на коронавирус, заяви представител на министерството на здравеопазването, като опроверга първоначалната информация за първи регистриран такъв.

Нито един случай със съмнение за инфекция с коронавирус не е дал положителен резултат в Румъния досега. Това заяви държавният секретар (заместник-министър) в министерството на зздравеопазването Андрей Бачу, предаде Ройтерс.

„Няма случаи с положителен тест за коронавирус в Румъния. Досега има само отрицателни резултати от тестовете“, подчерта той по телефона за Ройтерс.

25.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Хората под карантина у нас се увеличават

Увеличават се случаите на хора под карантина у нас. Изолирани могат да бъдат хора със съмнения за заразата с „COVID-19“ или защото са се прибрали от потенциално рискови места.

След Пловдив, изолирани пациенти вече има и в София, Сливен, Бургас и Хасково. Сред тях са и много ученици.
Термокамерите по летищата вече са на всички терминали и е създаден алгоритъм за действие при евентуална криза.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Проф. Мутафчийски: Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус – По света и у нас

Двама души са настанени във ВМА с грипоподобна симптоматика, потвърди шефът на ВМА професор доктор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

И двамата имат минимална симптоматика, уточни проф. Мутафчийски. За всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни началникът на ВМА.

Болничните легла в България не могат да поемат дори едноседмичния поток, който пристига от чужбина, заяви още той.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски – шеф на ВМА: Така че, ние трябва да се съобразим с това нещо и да обясним на хората, че такъв е пътят. Всъщност този модел на поведение не сме го измислили ние. Този модел го има във всички останали страни, както в Китай, както в Азия и след това реплициран и в Европа, и сега и в момента в Италия. Това не е наша измислица. Ние трябва да гледаме какво правят и другите здравни системи, които се справят с тази заплаха.

Той обясни, че по отношение на Италия, официално в СЗО има обявени вече 320 случая, със 100 повече отколкото вчера. Има още един смъртен случай – на 76-годишна жена, с него стават 10 смъртните случаи. В 11:30ч. беше обявена ситуация и в Хърватска, в Загреб, който е пътувал в Милано на екскурзия, след което е дал признаци за коронавирус.

Според него информационните потоци от различни сайтове вървят в една много неприятна посока. „Според тези сайтове Румъния вече е пламнала, и Русе също. Не, не е пламнала. Няма доказателства в Румъния за такъв случай към този момент, нито пък в Сърбия, където също четох, че има двама души“, каза той.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски – шеф на ВМА: Ако хората имат грипоподобни симптоми, това означава наличие на болест, личният лекар може да има даде болнични, но ако нямат, има една важна особеност, и министърът на здравеопазването го обясни много добре: че при един здрав човек, който е пътувал някъде и се е върнал, няма основание да му се даде болничен лист, след като той няма болест. Обаче при доказана болест, може да се издаде болничен лист. Тук става въпрос за извънредна ситуация. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Д-р Андрей Чобанов: Вероятно няма да избегнем случай на коронавирус в България

Теоретично има от какво да се тревожим. Аз смятам, че няма да избегнем случай на коронавирус в България, въпрос на време е, при тези интензивни обмени на хора в Европа. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доцент доктор Андрей Чобанов.

Според него хубаво е обаче да се види статистически какви хора боледуват – главно доста възрастни хора с изключително много хронични заболявания, почти няма деца и млади хора сред боледуващите.

За момента няма терапия за коронавируса, просто имунната система успява да се справи с вируса. За да има терапия, трябва да се направи ефективна ваксина, която коства време. Световната общественост в лицето на световната администрация според мен не реагира адекватно по отношение на превенцията, защото най-добрият начин за справяне с този тип заболяване е превенцията, посочи д-р Чобанов.

Доцентът беше категоричен, че няма как да се затворят границите, тъй като това го правят държави, които нямат ефективни връзки с други страни в Европа. Според него единствената възможност е да се наложат крути мерки, да се обяви извънредно положение, но това е изключително крайна мярка.

Доцент Андрей Чобанов коментира, че процентът хора, които ще починат от коронавирус в Европа, ще бъде драстично по-малък от броя хора, починали от грип през същия този период. Според него хората трябва да постъпят отговорно към личната си хигиена, освен това да се ограничава събирането с много хора.

Той обясни, че в нашия организъм разполагаме с качества и възможности да разпознаваме всичко, което съществува в природата.

„Имаме способност да разпознаем всички вируси, всички бактерии и това да бъде началото на една силна защитна система. Друг е въпросът, че инфекцията изпреварва по време и по скорост справянето с това заболяване. Смисълът на ваксинацията е ние да подготвим имунната система и именно тези качества, които тя има заложени, да бъдат използвани така, че да създадем протективан защита“, допълни доцентът.

Оказа се, че светът не е подготвен срещу новопоявяващи се инфекции, които са в дивата природа, не е подготвен за бърза реакция. Много фирми и организации обещаха да направят бързо терапия в рамките на 2-3 седмици, това е абсурдно. Реалният срок е година, година и половина-две. По последни данни се твърди че коронавирусът мутира много малко. Ако това е вярно, това ще го направи удобен и лесен за правене на ваксина срещу него, посочи той.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Деца и учители от Добрич под карантина, върнали се от Италия преди дни

Няма оплаквания от здравословни проблеми сред децата и учителите от СУ „Любен Каравелов“ в Добрич, завърнали се преди дни от Италия. Директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова съобщи за БТА, че групата е под 14-дневна домашна карантина.

Десет ученици и учители от училището са пребивавали в град Потенца, Южна Италия, по проект на програма „Еразъм“. В дните на карантината учителите са в домашен отпуск, каза началникът на Регионалния инспекторат на образованието Жоро Тошков.

Той добави, че още една ученическа група – от професионалната гимназия по земеделие „Климент Тимирязев“ в Каварна, се очаква да се завърне от Италия, където е на практика близо до Милано.

По думите му със съдействието на Министерството на образованието е уредено групата от 24 ученици и учители да се завърне по-рано от предвиденото – още на 1 март. Ако се открие нова възможност, групата може да отпътува и преди тази дата, каза началникът на инспектората. С пристигането си в Каварна учениците и учителите също ще бъдат поставени под домашна карантина, заради разпространението в Италия на коронавируса.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Отрицателни са пробите за коронавирус на тримата пациенти в Пловдив

Отрицателни са пробите за коронавирус от тримата пациенти, настанени в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на болницата.

Пациентите са били докарани в клиниката с температура, като преди това са пристигнали от Италия, от райони, където болестта е разпространена.

Очакват се и резултатите от пробите, взети от 7-годишното дете, върнало се от Мюнхен. То също бе настанено днес в Инфекциозна клиника.

Според началника на клиниката доц. Андрей Петров малко вероятно е детето да е болно от коронавирус. Въпреки това е направено всичко необходимо и са взети всички предпазни мерки.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Пробите за коронавирус на двете жени в Русе са отрицателни

Резултатите от изследванията за коронавирус на двете жени, настанени в русенската болница, са отрицателни. От лечебното заведение съобщиха за БНТ, че те са в стабилно състояние.

Настанени са изолирани в Инфекциозното отделение и лекарите следят тяхното състояние.

Двете жени, на 20 и на 41 години, бяха приети вчера в отделението на болница „Канев”. Те са потърсили медицинска помощ, след като са се завърнали от Италия, т.к. са били със симптоми на настинка и грип.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Първи случай на коронавирус в Гърция

Първи случай на заразен с коронавирус е регистриран в Гърция, съобщи Ройтерс.

Информацията е потвърдил гръцкият министър на здравеопазването Сотирис Циодрас.

Положителен резултат е дал тест на 38-годишна жена, която е пътувала до Северна Италия, предава Би Ти Ви.

Тя е в добро състояние и е под наблюдението на лекарски екип в Солун, уточни здравният министър. Властите издирват и хора, с които тя е контактувала, за да бъдат поставени под карантина.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Коронавирус в Северна Македония

Северна Македония обяви първи случай на коронавирус. За това обяви здравният министър на страната. Носителка е жена, която е пристигнала от Италия и е потърсила медицинска помощ тази сутрин.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Всички резултати от проби за коронавирус в България са отрицателни

Няма положителни проби от изследванията за коронавирус на територията на България. За това информираха от министерството на здравеопазването.

В Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 са изследвани 9 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Всички те са отрицателни.

Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия.

В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе. Утре се очаква да излязат резутлатите от тях.

26.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Потвърдено: Първи случай на коронавирус в Румъния

Румъния потвърди първи случай на коронавирус в страната, предава Ройтерс. Мъж от южния румънски град Горж е дал положителна проба за вируса.

„Мъжът е бил в директен контакт с италиански гражданин, който е пътувал до Румъния по-рано този месец”, каза румънският здравен министър Виктор Костаче.

“Той е в добро общо състояние и ще бъде трансфериран в инфекциозна болница в Букурещ. Всички членове на неговото семейство са дали отрицателен резултат за вируса”, добави Костаче

27.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Доц. Мангъров: В следващите дни ще се появят първите случаи на коронавирус у нас

В следващите дни най-вероятно ще се появят първите случаи на коронавирус у нас. Това каза пред Би Ти Ви началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

„Ще се докажат, защото най-вероятно ги има, но просто не сме ги доказали – няма потвърден случай“, посочи той.

Мангъров цитира данни от статия в американско специализирано издание, които сочат, че 81% от доказаните случаи в Китай са леки – тоест при тях няма абсолютно никаква нужда от хоспитализация. 14% са случаите, в които пациентите проявяват клинични симптоми и едва 5% са тежко болните.

Доц. Мангъров обърна внимание, че медицинските работници са най-уязвими – над 80% от заразените са медицински лица.

27.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Първи случай на коронавирус обявиха във Виена

Първи случай на коронавирус беше потвърден във Виена, съобщи днес в. „Кронен цайтунг“, цитиран от ТАСС. 72-годишен мъж е поставен под карантина в една от болниците на австрийската столица.

На 25 февруари първите два случая на коронавирус в Австрия бяха регистрирани в провинция Тирол при двама италиански граждани, пристигнали от италианската област Ломбардия. Те са поставени под карантина и състоянието им е стабилно.

Швейцария посочи, че мъж на около 70 години, живеещ в Тичино, на границата с Италия, е заразен и към момента е поставен в изолация. Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Швейцария достигна четири, след като властите днес съобщиха за още трима заразени, предаде Ройтерс.

Мъж в Хърватия, който наскоро се е завърнал от Италия, се превърна в първия регистриран случай на заразен на Балканите. Гърция също потвърди един заразен, хоспитализиран в Солун.

27.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Първи случай на коронавирус и в Естония

В Естония беше потвърден първият случай на заразяване c новия корона вирус. Това заяви министърът на социалните грижи Танел Кийк, цитиран от ТАСОС.

Заразеният e ирански гражданин c постоянно жителство в Естония. По-подробна информация ще бъде дадена от министерството на здравеопазването, добави министърът.

Най-сериозно към този момент в Европа e положението в Италия. Италианското правителство отправи призив за международна подкрепа за усилията си да овладее разпространението на заразата от корона вируса в страната, където броят на заразените достигна 477, a на починалите от петък досега – 12.

Германия пък e в началото на епидемия от корона вируса, след като появилите ce нови случаи на зараза в страната не могат да бъдат проследени до първоначалния източник Китай. Това обяви на пресконференция германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. В Румъния също бе потвърдено за заразен c вируса.

27.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Коронавирусът е регистриран в 18 страни в Европа. Засега!

27d676b07e914fc6bd7ae36ba9fa6b9d

На фона на усилията на правителствата в цяла Европа да ограничат появата на нови случаи на коронавируса, ето кои са засегнатите страни, къде има починали от епидемията и докъде стигат предпазните мерки.

ИТАЛИЯ

С 14 смъртни случая и 528 заразени Италия е най-тежко засегнатата от огнището на COVID-19 европейска държава. Тя също зарази много други страни, след като техни жители се завърнаха у дома след пътуване в засегнатите от инфекция райони на Северна Италия.

Израел от днес забрани влизането на чужди граждани, които пристигат с полети от Италия, за да овладее разпространението на вируса.

ГЕРМАНИЯ

В Германия са заразени 26 души. Четиринадесет от 26-те работят в Бавария и са заразени от колега, който се върнал от Китай. Няколкостотин души са под карантина в домовете си.

ФРАНЦИЯ

Досега Франция регистрира 18 инфекции и 2 смъртни случая и призова своите граждани да отложат пътуванията си до точките на огнището в Северна Италия.

Студентите, които се връщат от Китай, Сингапур, Южна Корея и италианските региони Ломбардия и Венето, са помолени да останат у дома две седмици след завръщането си.

ИСПАНИЯ

Испания е регистрирала 17 случая – 15 от тях от понеделник. Дванадесет са свързани с Италия. Те включват четирима италианци, посетили Тенерифе на Канарските острови. Хотелът, в който са отседнали, е поставен под карантина.

В континенталната част на Испания са регистрирани три случая, включително един мъж в тежко състояние в района на Мадрид.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Засега Великобритания регистрира 15 случая, включително два, обявени днес: единият пациент е бил в Италия, а другият в Тенерифе. Правителството поиска пътниците, които се връщат от засегнатите райони в Северна Италия, Китай, Южна Корея и Иран, да се изолират и да информират властите.

ШВЕЙЦАРИЯ

Швейцария е регистрирала 4 случая от вторник, включително мъж, заразен близо до Милано.

РУСИЯ

Двама заразени китайски граждани са лекувани в Русия, която също евакуира и постави под карантина осем пътници от круизния кораб „Diamond Princess“, от които трима са с положителни проби.

АВСТРИЯ

72-годишен мъж от Виена е с положителни резултати, което го прави третият случай в Австрия след италианска двойка, и двамата на 24.

Хотелът в Инсбрук, където жената от двойката е работила като рецепционистка, първоначално беше затворен, но мярката беше отменена във вторник след тестове. Австрия призова своите граждани да избягват да посещават засегнатите райони в съседна Италия.

ХЪРВАТИЯ

Трима души са заразени с вируса, включително млад мъж, който наскоро е бил в Италия, и брат му. Трети случай бе регистриран в сряда – мъж, който работи в италианския град Парма.

ГЪРЦИЯ

Гърция обяви 3 случая – всички гърци, които наскоро се завърнали от Северна Италия. Атина съобщи за първия заразен в сряда, жена на 38 години. Днес бяха обявени още две, включително 10-годишно дете. Властите отмениха карнавалните тържества, планирани за този уикенд.

ФИНЛАНДИЯ

Две вирусни инфекции бяха потвърдени в сряда – китайски турист в Лапландия и втори случай на финландски гражданин, който наскоро посетил Северна Италия.

ШВЕЦИЯ

Засега са регистрирани два случая. Единият е регистриран в края на януари: жена, посетила Ухан, китайския град, където вирусът се появи през декември. В сряда бе обявена втора инфекция – при мъж, който се върнал от Северна Италия.

БЕЛГИЯ

Един случай беше регистриран – белгийски гражданин, евакуиран от Ухан в началото на февруари.

ДАНИЯ

Дания обяви първия си случай днес – мъж, който се върнал от ски пътуване до Северна Италия. Съпругата и синът му са с отрицателни тестове. Той е описан като незастрашен и семейството е под карантина в дома си.

ГРУЗИЯ

Грузия в сряда обяви първия потвърден случай на новия коронавирус в региона на Южен Кавказ.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Регистриран е един случай – жена, която наскоро се завърнала от Италия.

НОРВЕГИЯ

Норвежките здравни власти обявиха в сряда първия случай на новия коронавирус в северната нация при човек, който се завърнал от Китай миналата седмица. Пациентът не е в опасност.

РУМЪНИЯ

Румъния съобщи за първия си случай в сряда – мъж, който е бил в контакт с италианец, посетил страната миналата седмица.

27.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Категорично не се прикриват положителни проби за коронавирус: Проф. Кантарджиев

„Няма проби за коронавирус, които да ни съмняват“, заяви професор Тодор Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести беше категоричен, че не се прикриват положителни проби за заразата у нас.

„Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Лабораторията работи на ниво“, подчерта той.

„Този коронавирус няма специфично лечение. Има данни в Китай, за хора които са лекувани с антивирусни лекарства, но те са много малко. Лечението е симптоматично. Този вирус не е опасен бебетата, новородените, бременните, за младите и за здравите. Опасен е за възрастни хора. Няколко хиляди души тази година от грип, въпреки че нямаше епидемия“, обясни още професорът.

28.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Короновирусът вече е и в Холандия

В Холандия е регистриран първият случай на заразяване с нов тип коронавирус COVID-19. Това се съобщава на уебсайта на нидерландското Министерство на здравеопазването.

Вирусът е открит при пациент, който е в болница в град Тилбург. Лабораторни изследвания бяха проведени от Нидерландския национален институт за обществено здраве и околна среда.

Според министерството наскоро мъжът посетил Ломбардия в Италия, след което се озовал в болницата, където бил изолиран.

28.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Борисов свика извънредно заседание на Националния щаб за коронавируса

Министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет в 11.30 часа, което ще се проведе съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

В рамките на заседанието членовете на щаба ще докладват относно мерките срещу коронавируса и ще бъдат отпуснати средства за тяхното изпълнение.

По информация от щаба, към настоящия момент в България няма случай на пациент с коронавирус.

28.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

В Силистра 14 души са в карантина заради коронавируса

14 души, пристигнали от Китай, Италия и Тайланд, са под наблюдение в момента в област Силистра в 14-дневния карантинен срок. Това стана ясно по време на първото заседание на Областния кризисен щаб срещу коронаровируса.
На този етап на ГКПП „Силистра“ няма постоянен медицински екип, но от румънска страна на границата са командировани техни доктори. При необходимост ще заработят и наши смесени екипи, включващи лекари от РЗИ и от болничните заведения в областта.
От Регионалното управление на образованието съобщиха, че са отменени пътуванията на ученици по проекти в Италия.

28.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

У нас няма случай на новия коронавирус

Днес във Военномедицинска академия са постъпили 46 проби. 10 от тях са отрицателни, резултатът за останалите 36 ще бъде ясен в близките часове. В Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести днес са постъпили 15 проби, като 12 от тях са отрицателни, а резултатите за останалите 3 се очаква да излязат също по-късно днес.

Контролните изследвания, извършени при междулабораторен обмен на общо 6 отрицателни проби, потвърждават, че у нас няма случай на COVID-19.

Тези данни изнесе пред журналисти по време на брифинга на Националния оперативен щаб директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че четирите лаборатории, в които могат да бъдат изследвани проби за новия коронавирус, имат капацитет да обработват по 100 проби дневно. От думите на проф. Кантарджиев стана ясно още, че за подсилване човешкия ресурс в Националната референтна лаборатория е осигурен допълнителен персонал с необходимата експертиза.

Към момента на територията на Европейския съюз за регистрирани 779 потвърдени случая на COVID-19. В Италия броят на доказаните случаи е 655. По отношение на региона около страната ни – регистрираните случаи са както следва: в Северна Македония – 1; в Гърция – 4+2; в Хърватия – 4+2 и в Румъния – 1 случай. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

(актуална информация към 28 февруари, 17.30 часа)

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Отрицателни са резултатите за COVID-19 на всички изследвани днес (28 февруари) проби във Военномедицинска академия и Националната референтна лаборатория.

(актуална информация към 28 февруари, 19.30 часа)

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Д-р Джоузеп Джанса: България няма да се размине със заразата от коронавирус

България няма да се размине със заразата от коронавирус. Това казва в ексклузивно интервю за „Хоризонт“ д-р Джоузеп Джанса, завеждащ отдел „Отговор при извънредни ситуации“ към Европейския център за контрол и превенция на болестите.

„Трудно е да се каже, но, според мен, не. По-скоро се очаква да има няколко случая и в България. В ЕС все още има страни, в които заразата не е проникнала като Португалия. Всеки ден обаче се оказва, че в някоя страна се идентифицират един или два случая, а там, където вече има открити, случаите растат. Така че за мен е само въпрос на време. Не мога да кажа, че това ще е така 100 процента, но като имаме предвид динамиката на този вирус и неговата преносимост, е по-вероятно в България да има такива случаи, отколкото обратното“, каза д-р Джоузеп Джанса.

Според д-р Джанса е въпрос на дни да бъде обявена пандемия заради разпространението на вируса в глобален мащаб. Цялото интервю с него очаквайте в предаването „Събота 150“ след 9 и 30 часа.

29.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България

Корона вирусът със сигурност ще мине през България. Това заяви проф. Иво Кременски, консултант към Националната генетична лаборатория.
Той обясни, че 40 института работят по ваксината срещу коронавируса. Мобилизацията е безпрецедентна, добави професорът. В момента се работи за това да сме готови както за предстоящи, така и за предишни вируси, тоест за по-голяма група.
Проф. Кременски припомни, че благодарение на генетичните изследвания за безпрецедентен срок от по-малко от две седмици беше идентифицирано, че става дума за нов вариант на вирус. Вместо за два дена да се види има ли зараза, това става за 2 часа. Това може да стане за два часа и в България.

29.02.2020

/ДОПЪЛНЕНИЕ/

Въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България: началникът на ВМА

Проф. д-р Мутафчийски: Наивно е да се смята, че ще бъдем пощадени от коронавируса.

Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай. Това коментира в студиото на БНТ проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на кризисния щаб за коронавируса.

Всеки ден, в който не откриваме случай на коронавирус, не ни успокоява, а ни мобилизира за мерките, които трябва да вземем, категоричен е началникът на ВМА.

По думите му, за последните 24 часа са постъпили 22 лица със симптоми на вирусно заболяване и епидемиологично са свързани със страни като Италия. За всички проби към тази сутрин можем да кажем, че са отрицателни, увери проф. Мутафчийски.

Държавата ни е задължена при първи положителни проби за коронавируса да ги изпрати в две референтни лаборатории в Европа – в Берлин и в Нидерландия, където трябва да се препотвърдят, каза още той.

С голям интерес щабът наблюдава какво ще потвърдят тези лаборатории за няколко европейски държави, в които обявиха по един случай и той не се реплицира вече четвърти ден.

„Това е интересна тенденция, защото самата методика допуска фалшиви положителни резултати, затова контролът е много строг и всеки положителен случай трябва да се препотвърди”, коментира началникът на ВМА.

Резултатите на 10 пациента във ВМА се очаква да станат ясни днес. От страната се очакват не повече от 5-6 проби. Интензитетът на пациенти не е особено голям.

Според проф. д-р Венцислав Мутафчийски, най-голям скок в Европа се бележи в Италия – за последното денонощие около 500 души са новорегистрирани, но се наблюдава ниска смъртност в европейските страни.

Ако има регистриран случай на коронавирус, но той е само на едно място, тогава мерките не са толкова крути, по-сериозна е ситуацията, когато има заболяване в няколко огнища, каза още проф. д-р Мутафчийски.

Гръбнакът на епидемията в Китай вече се прекършва. Новите случаи са много по-малко, подчерта началникът на ВМА.

01.03.2020

Короночумата в реално време:Онлайн– (цензурирана версия)

 

Короначумата: какво би следвало да се случи ако мащабът на Китай се приложи към България (СЦЕНАРИЯТ)

 

Короначумата – Как да се предпазим (ОБНОВЕНА)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Свободно, нещастник!

ПО ТЕМАТА Румен Сорос активира С0VID геноцидът в България! По план (ОБНОВЕНА) Какъв е планът, който