Короначумата – разроена в два подвида

С над 150 мутации се е обзавел причинителят на KONVID.
Това се отбелязва в поредното научно изследвания, за което пише сп. National Science Review (издание на Oxford academic).

 

Популационните генетични анализи на 103 щама на SARS-CoV-2 генома показват, че вирусът чрез над 150 мутации се е развил в два основни вида (обозначени L и S), които (цитат) „са добре дефинирани от два различни SNPs, които показват почти пълна връзка между вирусните щамове, секвентирани до момента.”

 

Въпреки че L видът (∼70%) е по-разпространен от вида S (∼30%), вторият вид – S, е установен като варирал от родителя на короначумата. Еволюционно той е по-стар, по-малко агресивен и съответно по-малко заразен.

 

Въпреки това учените отбелязват, че L-видът е доминирал в началото на епидемията в Ухан, но от януари разпространението в този китайски град му намалява.

Те смятат, че усилията за борба с епидемията оказват своята роля върху L-типа, който е далеч по-агресивен и се разпространява много бързо. (както знаем, лицата с по-тежко заболяване се изолират в специални болници, което намалява заразяването от този подвид).

 

Специалистите се надяват, че съществува вероятност по-малко опасният подвид S да грабне от събратя му L първото място в разпространението на епидемията и тежестта на заболяването.

 

Давам линкове както към съобщението, така и към статията

 

Григор Лилов

Бел.ред. Короночумата в реално време: Онлайн – (цензурирана версия)

 

Короначумата – Как да се предпазим (ОБНОВЕНА)

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times