Къде са биткойните за 17 млрд. лв. „арестувани” от бг митниците преди 4 г.?!

На старта на Борисов 3, през май 2017 година, държавата конфискува 213 576 биткойна. Тогава тяхната стойност беше неколкостотин милиона евро. Сега обаче вече достигна над 17 милиарда лева по пазарни цени. Като днешния курс далеч не е най-високият, достигнат от криптовалутата

Всъщност, ние в България нямаше и да разберем, че са „арестувани” биткойните, ако това не беше международно оповестено от Центъра за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC), който съобщи гръмката новина на официалния си сайт. Така научихме и ние за мащабната международна операция ПРАТКА/ВИРУС, при която българските власти са конфискували виртуални портфейли с въпросните над 200 000 биткойна. Публикации за най-голямото изземане на криптовалута се появиха и в специализираните издания:
https://www.coindesk.com/bulgarian-government-sitting-3-billion-bitcoin.

Биткойните са много удобни за операции по избягване на финансовата отчетност – всяко евро минало през банка се отчита в службите или поне те имат контрол върху всяка операция, извършвана в официалните трезори. До 10 000 лв. са ограничени кешовите плащания. Така криптовалутите станаха любими на онези, които искат да избягат от наблюдение. И не е случайно, че режими под тежки санкции като севернокорейския, иранския, венецуелския предпочитат да извършват международните си разплащания именно в криптовалутите от различен вид и характер. Китай даже планира в чест на зимната олимпиада догодина да започне да заменя с тях хартиените пари, като преди месец стана първата държава в света с официална криптовалута.

Четири години по-късно огромната сума биткойни, които попаднаха в ръцете на българските власти не е ясно в чие „чекмедже” – виртуално, разбира се, се намира – т.е. в кого е ключът за използването на огромното богатство.

 Има още нещо много подозрително – освен отказа на митниците да коментират пред Биволъ, 19 минути и други медии какво се случва, дори на страницата на SELEC с днешна дата всичко е изтрито.

Това, разбира се, поражда много легенди. Дали някой, който е свързан с властта е сложил ръка върху колосалната сума? Или пък тя е неизползваема, ако той няма ключ да си я Ѝ”отвори” и да я ползва?

Дали току-що уволненият за причинени щети в размер на 55 милиона евро или 100 милиона лева шеф на митниците Георги Костов знае, ако не е забравил вече с цялата си течна поддръжка каква е дълбоко пазената тайна за арестуваните койни?

Според някои експерти парите са твърде много, за да могат безнаказано да излязат и да бъдат използвани на пазара – писахме колко шум се вдигна за 1,5 милиарда долара, които Мъск пръсна в биткойни. Но пък, ако са пускани в оборот на серии – тогава какъв е бил проблемът да се завъртят?

19МИНУТИ

ПО ТЕМАТА

Изчезнаха 3.5 милиарда долара. Откраднаха ли ги родните „хубавци” ? Международен скандал в родната криптовалута

 

Балканският Интерпол тихичко редактира оригиналното съобщение за 213519 биткойна конфискувани от българските власти. Вече не са 213 519, а „около 200 000“. И не са „конфискувани“, а са „намерени“..

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница