Лилов: Борисов лъже за азерския газ! Зад лъжите му се крие афера за над 300 милиона долара годишно! За сметка на България! Сочат се 30% комисиони за националните аферисти-предатели

БОРИСОВ, ЛЪЖЕШ ЗА АЗЕРСКИЯ ГАЗ!

Зад лъжите му се крие афера за над 300 милиона долара годишно! За сметка на България! Сочат се 30% комисиони за националните аферисти-предатели.

От края на миналата година Бойко Борисов непрекъснато се хвали как благодарение на неговото мъдро ръководство газ от Азербайджан ще влиза в България по ТАП – Трансандриатическия газопровод.

От Нова година още по-усилено се хвали, вкл. отиде и на „на място”, на пункта Кулата – Сидирокастро, че такъв газ вече влиза у нас. Преди 12 часа пак се похвали как у нас, в България от седмица насам влиза този станал вече прословут 1 милиард кубически метра газ, с които диверсифицираме (разнообразяване) доставките и се откъсваме от руската зависимост.

Премиерът Бойко Борисов лъже!

Пред вас са диаграми и таблици за действителния износ и внос на газ през този единствен наш пункт с Гърция. Те са взети от платформата на Европейската мрежа на газопреносните системни оператори (ENTSOG), в която членува и България. Според правилата и заради изискванията на прозрачност в нея в оперативен режим задължително се отчитат преминаващите количества газ по всички газопроводи, входно-изходни техни точки, интерконектори и т.н.


На тези диаграми и таблици ясно се вижда:
*** газ върви от България за Гърция. (бел.: руски газ, България го транспортира) И никаква, повтарям, никаква, каквато и да е газ, камо ли пък азербайджанска газ не тече от Гърция за България.
*** газ от Гърция за България не тече. Не тече нито днес, нито вчера, нито завчера, нито по-онзи ден, нито от началото на годината. И няма да тече и утре, и другиден, и по-други ден и т.н.


Тече една гола виртуална „търговия”. А защо „търговия” е в кавички?
Защото е много и многомилионна афера!

Каква е аферата?
Ние сме закупили милиард кубика от Азербайджан, те пристигат в Гърция по газопроводите. Но не влизат в България. Няма как да влязат – тръбата е една и съща и по нея не може газът да се движи един срещу друг – азерския от Гърция към нас срещу руския от България към Гърция.
Затова Гърция си задържа азерския милиард за себе си, а България си задържа от руския газ също милиард кубика. Така сметките са уж изравнени.
Да, ама не са. Защото покрай уж простата на първи поглед операция се губят много и много, и много, много милиони.
Защото в родната отчетност газът се води кой знае защо като постъпил и съответно се осчетоводява и плаща такса транзит (немалко милиони), която обаче не е дължима на Гърция .

Колко? Това е свръхсекретна информация. До такава степен е суперсекретна, че по непонятни за мен причини прозрачността се губи дори и в ЕС. Например в редовните отчети и доклади дори на Европейската Агенция за сътрудничество между регулаторите на енергия България и данни за България не фигурират. Най-вероятно, защото нашата ДКЕВР не ги предоставя. Но иначе тарифите се знаят – между 5 и 10 евро на всеки 100 км за всеки 1000 кубически метра газ (използвам тази неофициална мярка, а не количеството енергия, за да е по-понятно на читателите). Т.е. наистина става дума за едни плащани и потъващи в разни чекмеджета огромни суми.

Възниква и вторият въпрос в тази афера. България потребява годишно около 2.5 милиарда кубически метра газ. Тези милиарди ни се доставят от Русия. Обаче под натиска на САЩ закупихме и 1 млрд. азерски газ!

Не го получаваме, но за сметка на това у нас остава вместо него транзитираната руска газ, която трябваше да отиде в Гърция (случайно или не, договорът на Газпром предвижда точно 1 млрд. кубометра доставки на руски газ за Гърция). Какво става с този милиард, дето уж трябва да е наш, понеже така или иначе сме го платили, макар че после сме направили бартер с Гърция: на ви нашият милиард газ от Азербайджан, а ние ще си оставим тук, в България милиарда руски газ за вас?

Ние не можем да го използваме – просто няма къде, липсва такова потребление. В отчетността никъде не открих никакви данни за съдбата на този руски газ, закупен от Гърция, но сменен на бартерна основа от тях с азербайджански, който тече през тяхната територия. Газът остава у нас, обаче той вече е възвърнал след бартера предишната си собственост – руската. Русия не ни го продава, понеже няма какво да го правим, ако го закупим – липса такова потребление. Затова Русия си го изнася. Не в посока на юг, към Гърция, а в посока северозапад – към Сърбия. По онази прословута тръба, наречена Балкански поток, който всъщност е Турски, а на практика си е чист руски и за чието строителство България се бръкна с 3 милиарда.

1 милиард кубометра в годишен аспект при цената, която плаща Сърбия (155 долара) правят 155 милиона долара!

Които са платени от Гърция, разменени от България на бартер с нея, с което България фактически ги плаща вместо гърците и се изнасят за Сърбия като руски газ. И съответно Русия прибира поне 325 милиона долара – един път от Сърбия, която плаща този милиард кубометра, и втори път от България, която също го плаща, и то на по-висока цена – не 155 долара, а над 170 долара.

Това е аферата. Руско-българска. По веригата задно с таксите за трансфер сметката вече посочи 350 милиона долара. Който си мисли, че родният и националният интерес, огромната загуба за България и тази кражба вървят без комисиони, е пълен глупак. Защото тази афера не беше възможна без българското ръководство – то е шперц за нея.

В резюме:
1. Въпреки лъжите на премиера нямаме никакво разнообразие в доставките и си оставаме напълно зависими енергийно от Русия.
2. Въпреки лъжите на премиера азерски газ не влиза в България.
3. В триетапната операция на бартери и пренасочвания за България се губят към едни 190 милиона долара, платени от нея срещу въздух, само въздух по тръбите.
4. Русия печели тази сума.
5. Въпросът е какъв е комисионът за родните аферисти?
По принцип е 50:50, но като отчета дълбоките кремълски зависимости на родния управляващ елит, редуцирам размера до 30% от стойността на подареното.

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  Григор Лилов

ПО ТЕМАТА

Григор Лилов: 50 млн. долара подкуп за премиера ни Бойко Борисов (ДОКУМЕНТ)

 

Григор Лилов бесен: Борисов е разпределил над 400 милиарда лева! За 10 години корупцията е бръкнала в джоба ни със 100 милиарда!

 

Прането на мръсни пари в България: Уол Стрийт в Ню Йорк и Ситито в Лондон взети заедно! 1 000 000 000 000  – 1 трилион евро са хиляда милиарда! Оборотът на валутния пазар у нас! Три четвърти трилиона – преводите към България! Това е тайната на Борисов, която го крепи на власт

 

Конструкцията на мафията у нас и кой-кого, как политиците я представляват! Как е конструирана мафията у нас, кой-кого я представлява: Трите олигархични клана и конституцията 

 

Григор Лилов: Братовчед на Бойко Борисов с офшор на Бахамите върти милиардите на България! Нови 5 милиарда за наливане във фалита… По-паралиите – теглете! Във валута

 

Държавата отново (за трети път) спасява Фибанк (ПИБ)! Засега 196 милиона на данъкоплатците за банката на Тодоржичвкови племенници-милиардери, роднината им – скандалния олигарх Ковачки и за империята на Пеевски

 

Племенник на Тодор Живков е най-богатия олигарх у нас с около 1.5 млрд. евро

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Григор Лилов: девалвират лева чрез фактически отказ от Борда с промени чрез друг закон на този за БНБ

 

Съвет: Обърнете всичките си спестявания в евро или долари! Валутният борд остава, но курсът ще се сменя 

 

Григор Лилов: Влизаме в чакалнята на еврото с няколко условия! Валутният борд и курс остава едностранно задължение на България без подкрепа от Европейската централна банка! Механизмът и Банковият съюз започват да действат от 1 октомври след направена положителна оценка за съответствие! Съвет! Обърнете парите си във валута, както избягвате двете банки със спорна репутация, освен ако въобще не ви е еня за парите

 

Последни от БЪЛГАРИЯ