Лилов: Лукашенко не присъедини Беларус към Руската федерация, защото беше недоволен от поста, който ще заема в Кремъл

КОЙ ГИ ПОДБИРА ТАКИВА ИДИОТИ?!
***** Заради текущите си бизнесинтереси ЕС погребва декларациите си за демокрация и сам си създава геополитически угрози.

Идеологът и организаторът на тоталитарната държава Ленин има една мисъл за полезните западни идиоти, които без да разбират, работят за нуждите на революцията.
Такъв полезен западен идиот е Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурност испанският социалист Жозе Борел.

Днес той даде интервю за най-тиражният испански вестник „Ел Паис”.

 

Какво заяви:
ВЪПРОС:
Докъде ще стигне Европейският съюз, за да може Александър Лукашенко спокойно да напусне властта?
ОТГОВОР:
„Европейският съюз няма намерение да превръща Беларус във втора Украйна. Напрежението между Европа и Русия се уреди със стрелба, насилие и разпад на украинската територия, който продължава още. Проблемът на беларусите днес не е да избират между Русия и Европа, а да се сдобият със свобода и демокрация.
Случаят с Беларус е несравним с Украйна. Там възникна конфликт между европейското желание на Украйна и връзката с Русия, като протестиращите носеха европейски знамена. Той имаше геополитическо измерение.
Беларусите не спорят сега кой да им е мама или татко.
Те просто изискват режим на граждански свободи и права. На демонстрациите няма европейски знамена.
И ЕС също няма да превърне Беларус във втора Украйна. Трябва да насърчаваме политическата реформа, но не да действаме като изкривяващ фактор, както може да се възприеме от руската страна.
Онова напрежение между Европа и Русия завърши със стрелба, насилие и крах на украинска територия, който продължава и до днес.
Днешният проблем за беларусите не е изборът между Русия и Европа, а постигането на свобода и демокрация, които са основните ценности на Европейския съюз и които следователно ще подкрепим.
Мадуро и Лукашенко са точно в едно и също положение. Ние не ги признаваме за законно избрани. При все това, независимо дали ни се нрави или не, те контролират управлението и ние трябва да продължим да преговаряме с тях, въпреки че не признаваме демократичната им легитимност
ВЪПРОС:
Няма европейски знамена, но има категорично желание за демократизация в Беларус. Може ли да се случи това желание за откритост, както в Украйна, да завърши напротив, с увеличаване на контрола на Путин над тази територия?
ОТГОВОР:
Това е нещо, което трябва да се избягва. Следователно ние сме в контакт с Русия. Председателят на Съвета разговаря с президента Путин, а аз разговарях с министър Лавров, за да се избегнат недоразумения и руската страна да вземе решения, които биха могли да дестабилизират ситуацията.
Още през 2010 г. обявихме, че тези избори са фалшиви и Лукашенко реагира със същата бруталност към протестиращите. През 2016 г. ( в текста има грешка – посочена е 2006) вече въведохме санкции срещу самия Лукашенко и 230 отговорни души.
Тогава той направи плаха стъпка към либерализация, освободи няколко политически затворници, искахме да повярваме, че това е добър знак и всички санкции бяха отменени.
Ясно е, че сега те ще трябва да бъдат върнати обратно.

******** МОЯТ КОМЕНТАР ********

Единствената заслуга на Лукашенко към беларуския народ е, че доскоро не присъединяваше Беларус и не ликвидира формалният й суверенитет, за да я включи държавата в състава на Руската федерация. Макар че навремето подписа такъв Договор, за да извоюва тлъсти субсидии за режима си, които да го държат на власт.
Наскоро си призна, че причината да не присъедини Беларус е недоволството от поста, който ще заеме в Кремъл.
А когато властта му се разклати с протестите, открито призовава Русия да окупира Беларус.
С две думи: той е национален предател. Това е безспорно. И руско прокси, ако не и вербуван руски агент.

1.
Следователно Борел иска пак да разговаря с човек, лишен от неговата воля, с кукла на конци.
Как тогава първият дипломат на ЕС да не е идиот?
Какво ще реши с него?
Утре като му заповядат на Лукашенко от Москва, договореното веднага ще отиде в коша.
Трябва да се преговаря само с Путин – и то много сериозно как режимът му ще го отнесе, ако нахлуе в Беларус.
Така ще бъдат елиминирани възможностите двете формални страни, а всъщност една и съща – Минск-Москва в тези на практика тристранни преговори да прехвърлят топката на отговорностите си един на друг.
Та и затова Борел пак е идиот – като не разбираш от дипломация, стоиш настрана и не се пъхаш в играта.

2.
Борел признава, че от 2010 г. преговарят с Лукашенко за демократизация. И резултатът за цяло десетилетие е нулев.
И затова е идиот!
При ясен и доказан резултат – една голяма „0” отново да преговаряш за същото!….
Естествено, че ще намериш същото ново-старо решение – пак една голяма „О”

3.
Борел твърди, че Украйна се раздрала между ЕС и Русия. И това причинило нахлуването на Кремъл в нея.
Пълен идиот!
В Украйна избухна бунт срещу фалшифицирания избор на Янукович (това ЕС е признал), срещу корупцията и мафиотщината, срещу диктата над страната, изсмукващ и смазващ украинската икономика (най-скъпа газ, най-евтини такси за преноса й) и срещу погребването на надеждата, да е част от Европа.
Ще напомня на Борел, че ЕС и руското прокси Янукович, че ЕС и Русия (отделно и тайно) се бяха споразумели за новия икономически статус на Украйна като територия за голям бизнес между Москва и Брюксел.
Бяха се споразумели за всичко: за митническия режим, за режима на движение на капитали и инвестиции, за безвизовия режим за украинците, за регламента на гастарбайтерството дори…
И заради избухналата по този повод борба за власт в Кремъл Путин скъса споразумението. Янукович като руско прокси веднага се отметна от договорките от ЕС и логично започнаха протестите.
Сега от Борел научаваме и още нещо много скандално:
********* ЕС се намесил много решително в Украйна и в резултат последвал неговия Майдана, размахващ под път и над път европейските знамена!!!!!!!
Винаги съм твърдял, че не са били САЩ, че митът за САЩ е ловка пропаганда. Тогава, в огъня на онези събития пишех, че основната външна роля беше на ЕС и Берлин от една страна, и на Русия – от друга.
Белият дом беше изненадан от протеста, колкото и вие!
В онези години това (изненадата) често му се случваше и заварваше по бели гащи. Дано сега да не е така.
********** Първият дипломат Борел признава, че тогава, в Майдана „ЕС бил изкривяващ фактор”.
Е, как да не е топ идиот, идиот на идиотите?!
Да си признаеш такива топтайни!

4.
И пак: как да не е идиот!
ЕС бил изкривяващ фактор, ама Русия не била.
В геополитически колизии има много изкривяващи фактори, вкл. и най-неподозирани.
Ще направя едно отклонение: Китай е много сериозен таен политически фактор у нас, ама това не го знаете, макар че съм публикувал извадки от тайния секретен договор на Борисов с Пекин, организиран за изпълнение по най-добрите шпионски учебници (виж постовете отдолу).
Не е лошо и в Брюксел пак да ги прочетат, та дано стоплят нещо – че продължава да си действа.
И шейховете в Близкия Изток са свръхвлиятелен фактор у нас!
Толкава влиятелен, че дори за малко щяха да ни монтират премиер (като начало служебен, после постоянен) чрез Българско-саудитския съвет (с влиятелни наши рускоенергийни олигарси и политици от всички бои – за част от този съвет и „родолюбивата“ му дейност разказах в „Дуел“). Тогава се намесих зад кулисите и е истинско чудо, че успях да ги спра.

5.
Лукашенко е типичен диктатор и за над четвърт век не се е променил.
Това признава и Борел – ефект няма нито от разговори досега, нито от санкции.
С диктатори може да се преговаря за всичко на този свят.
Освен за едно-единствено: да се откажат от властта си!
Отказването винаги досега в човешката история е ставало със сила или в краен случай – под натиска на огромна външна сила.
Е, как първият дипломат на ЕС да не е идиот.
Тази закономерност е от основните букви в езика на дипломацията.

–––––––––––
–––––––––––

Та възниква въпросът какво е Борел?
Полезен идиот ли е според определението на Ленин?

Или е Изпълнителен директор за външните инвестиции на брюкселския Борд на големия бизнес, който си гледа само печалбите (това му е и работата на бизнеса – нищо осъдително и морално укоримо няма)!

Питам: кога Борел от член на Борд на директорите ще стане първи дипломат на съюз от държави?
За разлика от корпорациите работата на държавата (съюза от държави) не е само да мисли за текущата печалба, а и за климата около нея, за неблагоприятната му промяна – и сега, а в бъдеще някъде в Европа като заплаха за стабилността, за стратегическия риск при такава политика десетилетия наред да се стимулира надвисваща заплаха върху възможността въобще да се печели, за…
И най-сетне работата на първия дипломат и на този Борд е да мисли освен за печалбите и за техния извор, без който тях няма да ги има – потребителите, т.е. народите в този съюз, които са действителните акционери в онова, което наричаме ЕС.

–––––––––––––––
Обещаното:
Разследването за взрива в Китайския ресторант на 23, 24, 25, 30 и 31 август 2013 и секретния Договор.
Ще разберете как например „Виваком” е бил китайски, много време – руско-китайски, как са играели чрез Корпоративна банка Пеевски и днешният му „враг” – Цветан Василев.
И как още руско-арабската връзка прецака руско-китайската (българската е само наметнатия им халат и нищо друго), за да завърши накрая като изцяло руска.
И дано се сетите защо наскоро един сенчест олигарх избяга в ОАЕ, а друг фалирал банкер избяга в Сърбия, където руско-китайската връзка за разлика от България спечели сражението с руско-арабската.
Всяка круша си има опашка, а опашката в геополитиката може да се простира години и десетилетия назад във времето и напред. Едновременно!
Та затова: ценете информацията в този профил. Никъде другаде я няма за публичен прочит, дори и по света

„ГАЗОВИЯТ“ АТЕНТАТ В КИТАЙСКИЯ РЕСТОРАНТ СМЪРДИ, ТА СЕ НЕ ТРАЕ:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=448123325303612&set=a.144293872353227&type=3

АТЕНТАТЪТ В КИТАЙСКИЯ РЕСТОРАНТ – РОДНА БИТКА ЗА ПОНЕ 1.5 МИЛИАРДА ДОЛАРА:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=448543268594951&set=a.144293872353227&type=3

ВЗРИВЪТ В КИТАЙСКИЯ И СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА:

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/451224728326805

Та да поясня и другите предпазните мерки относно секретния договор.
Ако се случи немислимото и се разкрие – както го докопах и показах аз, да има мотиви да се сочи (най-вече в чужбина), че министърът не е личен довереник на Бойко Борисов и е предал ГЕРБ. И затова:
• Срещу министърът беше повдигнато обвинение за подкуп (естествено, остана си само обвинение – пуснато за задгранична консумация от чужди външни министерства, а и за родна на родния електорат, който хар-хабер си няма какви се въртят зад кулисите)
• Беше направен специален домашен запис на разговор на Борисов, министъра и прокурора Кокинов, като в медиите като негов източник се посочи министъра. Демек, той е предател на ГЕРБ и Борисов.
• И за още една гаранция министърът беше изключен от ГЕРБ. Мога само да предполагам каква е била финансовата компенсация за „неприятностите“ му.

ПОВОД ЗА РАЗМИСЪЛ:

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/451351364980808

ОРЕШАРСКИ С УСУКВАНИЯ ЗА ВЗРИВА И СПЕШНА ВИЗИТА В КИТАЙ:

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/451833258265952

  •  Григор Лилов

Последно от СВЯТ

The Bulgarian Times