Лоранс Арабски се завръща в Близкия Изток

Лоранс Арабски се завръща в Близкия Изток

Министерството на туризма на Саудитска Арабия съобщава, че къщата, в която Лорънс Арабски е отседнал в навечерието Първата световна война и организирането на арабите в битката срещу турците ще бъде възстановена и превърната в туристическа атракция. Това съобщава британският вестник The Daily Telegraph.

Полковник Томас Едуард Лорънс /1888-1935/ се установява за кратко в пристанището Янбу на Червено море, по време на Великата арабска революция през 1916 г. Този град придобива огромно значение за снабдяване на британските и арабските войски, воюващи срещу Османската империя през Първата световна война.

Въпреки призивите на историци да защитят двуетажната къща, в който Лорънс е живял, тя е била оставена в руини, тъй като местни хора считали, че къщата е била обитавана от духове.

В Анкара възприемат този акт като откровено антитурски и е в унисон със силно влошените саудитско-турски взаимоотношения. Преди пет години президентът Ердоган дори изрази възмущение, че Лоранс Арабски има паметник в родния си Уелс. Според него той е престъпник, тъй като е вдъхновителят на настоящите граници в Близкия Изток, легализирани посредством споразумението Сайкс-Пико.

The Foreign Insider
Предишна Статия

Прихванат от беларуските специални служби разговор между Варшава и Берлин за фалшифициране отравянето на Навални (АУДИО)

Следваща Статия

Нобеловата лицемерка Алексиевич! Милиони долари: Разбра се кой стои зад бунтовете в Беларус

Последно от СВЯТ

Снимка на деня

  Вижте заглавната снимка. Хайде сега умножете 7,5  милиарда по цената на к19-ваксината – няколко пъти!

Don`t copy text!