Лукашенко отнема от Литва белоруския транзит

Вилнюс е възмутен от реакцията на белоруския президент

Александър Лукашенко реши да накаже жестоко Литва, която приюти Светлана Тихановская, за поддържането на опозицията, за подготовката на санкции против белоруски чиновници и против самия Батка.

„Аз поръчах на правителството да внесе предложение за преориентиране на всички търговски потоци от пристанищата в Литва към други пристанища. Ще видим как ще живеят. 30% от литовския бюджет се формира от нашите товаропотоци през Литва. Какво им трябва още? Наядоха се! Затова ще ги сложим на мястото им…“ – цитира президента агенция БЕЛТА.

„Те преядоха и забравиха какво е Беларус. И мислеха, че могат да ни огънат, с танкове да ни изплашат, с ракети… Ще видим кой кого ще плаши! Ще им покажем какво са санкции!“ – обеща Лукашенко.

На 18 август премиерът на Литва Саулус Сквернялис на среща с журналисти в Сейма посочи, че Лукашенко може да използва икономически лостове за отмъщение на Литва.
Линас Линкявичус, един от инициаторите на санкциите срещу Беларус, който по-рано нарече Лукашенко „бивш президент“, посочи, че белоруският президент очаквано играе ва-банк, защитавайки се по всякакви начини.

Линкявичус нарече икономическото сътрудничество между Беларус и Литва „прагматично“ и изгодно за двете страни и че е нелогично то да се разрушава.

Литовският премиер смята, че решенията на Лукашенко за отнемане на транзита от Литва ще удари най-напред по Беларус.

Клайпедското пристанище е едно от предприятията, които формират бюджета на Литва. Миналата година то обслужило 14,1 милиона тона белоруски товари, което е над 30% от общия бюджет. Десет милиона тона на терминала от насипни товари са почти изцяло белоруски. 98% от тези десет милиона тона са торове от „Беларускалий“.

Така че икономическото отмъщение на Батка е много сериозно.

В политиката на Литва няма никакъв намек за компромиси по отношение на Лукашенко.

Гневът на белоруския президент е напълно обясним и едва ли ще отстъпи от плана си да накаже Литва.
Още повече че тези дни Вилнюс успя да уговори Латвия да се откаже от електроенергията от белоруската атомна централа, на която Лукашенко възлага големи надежди.
Латвия има намерение да дружи с Батка и дори планира на 1 септември да се срещне с него в Рига, но всичко се промени.

Централата е построена на 50 километра от Вилнюс, край град Островец и скоро ще влезе в строя, зарежда се ядреното гориво в реактора. Литва е против нея и призовава да направят същото страните от ЕС. Литовски чиновници се надяват проектът да претърпи крах и да не се осъществи никакъв износ на електроенергия.
Но няма да има никакъв крах.

Агенция БЕЛТА съобщава, че белоруската АЕЦ ще осигури около една трета от вътрешните потребности на страната от електроенергия, ще замени 4,5 милиарда кубически метра газ годишно и ще намали ежегодните парникови газове с над 7 милиона тона. Но финансови загуби все пак ще има. Така че Александър Григориевич ще отмъсти едновременно за всичко.

Първият блок на белоруската АЕЦ беше задействан през август 2020 г. В първото тримесечие на 2021 г. се планира изцяло да бъде пуснат в промишлена експлоатация първият енергоблок.

Ексминистърът на енергетиката на Литва Арвидас Секмокас смята, че Литва няма да може да избегне купуването на електроенергия от белоруската АЕЦ; може да се принуди да купува чрез посредници, например чрез Полша.

Превод: издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ