Лъжата, истината и … Вие! Казаното от медиите невинаги се е случило (ВИДЕО)

/

„Президентът Доналд Тръмп отказва да се ангажира с мирен трансфер на власт, ако загуби президентските избори на 3 ноември. Тръмп заяви пред репортери в сряда, че „ще трябва да види какво ще се случи“, добавяйки, че гласуването по пощата е „извън контрол“.

От Асошиейтед прес през Си-Ен-Ен и Би-Би-Си и други световни „авторитетни медии”, та чак до абсолютно всички родни медии и мисирки в журналистиката и ТАСС.

А сега да видим фактите

I’ve been complaining very strongly about the ballots and the ballots are a disaster … (многоточието отразява прекъсването).
Аз категорично не одобрявам начина на гласуване, начинът на гласуване е една катастрофа…
get rid of the ballots and you’ll have a very …
Ако се абстрахираме от начина на гласуване и ще имате едно много…
there won’t be a transfer, frankly. ..There’ll be a continuation.“
Няма да има смяна (на властта), откровено… Ще има едно продължение.

Източникът – не някоя медия, а думите на самия президент Тръмп. Самият първоизточник вместо интерпретациите на родните и световни мисирки

Изводите оставям за вас.

… И ВИЕ

Ще повторя онова, което пиша от години наред:

Обективна журналистика отдавна няма. По обективни причини. Дори аз не мога да бъда напълно обективен – защото трябва да се прави подбор какво да се съобщи и какво не.

Няма как да се съобщи всичко – дори и най-богатата и голяма медия в света.
Няма как всички важни новини да бъдат на първа страница на вестника, всички важни новини да бъдат първата излъчена в телевизионните новини, всички важни новини да са водещата в даден сайт. Винаги се налага подбор.
А подборът означава субективизъм. И винаги се налага преценка – кое е важното или не!

Затова и най-сериозната медия не е обективна. Тя е обективистична – т.е. би трябвало да спазва все пак някакви правила и процедури в подбора и тълкуването на информацията.
Да ги спазва – независимо, че по света няма независими медии. Нито една! Зад всяка от тях стоят интереси – държавни и/или частни. Зад всяка от тях стоят рекламодатели, които също определят политиката на медията.

Доскоро я имаше тази обективистичност: да се спазват някакви правила, някакъв кодекс, някакво приличие. Поне в сериозните медии.
Проблемът е, че тези журналистически правила и кодекси вече не важат в нито една развита държава (вкл. и официално – от началото на този век, вкл. и в САЩ). Проблемът е, че интересите изцяло превзеха медиите за сметка на обективистичността. Купиха изцяло репортерите, коментаторите, журналистите. В света вече има само малцина на брой, и то последни мохикани в света на почтената информация.

И като парадокс – никога досега не е имало такава свобода на словото, такава свобода на информацията и такъв практически неограничен достъп до нея. Интернет направи източниците й почти безкрайни, свободата – почти абсолютна, достъпът – неограничен и за всеки човек, освен неграмотните. (изключвам тоталитарните режими, в които Интернетът се контролира тотално).

Който иска, ще намери вярната картина, ще знае истината, ще се опре на източник на информация, който счита за достоверен, ще го сравнява с някой друг източник, за да си изработи преценката.

Който не иска – ще се задоволява да мисли чрез чужди мисли – с онова, което му внушават избраната от него телевизия, избрания сайт, избраното издание.

Бел.: Говорим за свободата на информацията и нейната обективност, а не какъв е или не е Тръмп и какъв е или не противникът му Байдън. Така че коментарите за отношенията ви към тези американски политици ще ви помоля да ги спестите.

  • Григор Лилов

ПО ТЕМАТА

ЦРУ Контролира Медиите в Европа (И В СВЕТА-ВИДЕО)

Последно от ВИДЕО