МВР шефа в ПНС предлага на ЕС да включи „Вагнер“ в списъка на терористичните организации

 

Вътрешният министър в правителството на Файез Сарадж Фатхи Пашага предлага на ЕС да определи като „терористична организация“ руската частна военна компания „Вагнер“. В свой постинг в туитър той определя „окупацията на наемници от „Вагнер“, заедно с група от милицията джанджауид /судански наемници/ на нефтената инсталация „Шарара“, като опасен прецедент и заплаха за либийската национална сигурност.“ Медийният център на армията на ПНС разпространява видеоклип, който показва руски наемници да влизат и да пазаруват в магазин в селището Сукна, на километри от Ал Джофра, където е голямата либийска ВВС-база /на втората снимка/. От американска страна се въздържат от потвърждение за достоверността на материала.

Вероятно кампанията срещу „Вагнер“ и Русия на правителството в Триполи е част от усилията да се привлече американската подкрепа за бъдещата решаваща битка за Сирт. Интересното е, че саудитски медии изчерпателно отразяват американската позиция за „Вагнер“, въпреки че Рияд и Москва стоят заедно зад Хафтар.

Видно е, че присъствието /или по-скоро експулсирането/ на Русия от Либия е общ поведенчески белег на множество участници в сложния геополитически възел в африканската страна. Става въпрос дори за тези, които се водят съюзници с Москва, в рамките на про-Хафтар коалицията. Усеща се вече безпокойството на арабските поддръжници на силния човек на Изток, че Русия и „Вагнер“ повече вредят, отколкото помагат.

Прави впечатление за обширния видеоконферентен разговор, който вчера френският президент Макрон проведе с президента Путин. В Париж, който поддържа своя военен диспозитив в арабската страна, представен съществено от „Чуждестранния легион“, витаят съмненията, че в Либия Русия може да приложи сирийския сценарий с Турция…..т.е. тайно да се договорят. Такъв е и мотивът на Франция, желаейки да предизвиква дискусия в НАТО за ролята на Турция в Либия. Тезата е, че двете страни, в края на краищата, ще достигат до разбирателство, след първоначалната фаза на конфликт.

Американското поведение, разбираемо, е ангажирано в ясно изразена антируска плоскост, тъй като присъствието на руски военен диспозитив в Либия застрашава южния фланг на НАТО. Вниманието във вчерашната медийна изява на говорителката на AFRICOM е директно насочено към ролята на „Вагнер“ в Либия. Последната се въздържа да потвърди, че част от 14-те самолети /Миг-29 и Су-24/, пристигнали преди няколко седмици в Либия, са управлявани от летци от руските ВВС. Въпросът е, че според информация на ПНС именно руските самолети са нанесли удари върху военната част на правителството в Триполи, съставено предимно от либийци от Мисрата, настъпваща срещу Сирт. Според материала армията на ПНС преди дни е успяла да завоюва електроцентрала, отстояща само на 30 км от Сирт. Въздушните удари са принудили армията на правителството в Триполи да отстъпи от тази много важна позиция. Според представителката на AFRICOM вероятно самолетите се управляват от летци, които нямат голям боен опит, намеквайки че става въпрос за такива от компанията „Вагнер“. В своето изказване тя поставя акцент, че „Вагнер“ действа на територията на 16 африкански държави, в това число и Либия.

До този момент Кремъл официално отрича да има свой военен контингент в Либия.

 

The Foreign Insider

 

Последно от СВЯТ

The Bulgarian Times