МОСАД в Сирия

Израелска военна делегация в Хмеймим

Вчера група офицери от МОСАД и израелската армия са пристигнали в руската ВВС-база Хмеймим в провинция Латакия, Сирия. Според източници от сирийската опозиция делегацията веднага е започнала преговори. Не е ясно дали контактът е само с руската страна или последната е била просто посредник с представили на режима. Вероятно обект на обсъждане са били израелските въздушни удари, които продължават своя интензитет през новата 2021 г. в различни части на Сирия. Обикновено при въздушните атаки руските S-400 не се включват, а медиите на режима обясняват как са били изстреляни ракети от сирийските S-300, които са на въоръжение в сирийската армия.

Прави впечатление, че не са редки случаите, при които, когато атаките са срещу ирански цели /проирански милиции в Източна Сирия или Хизбула в Южна Сирия/ сирийските ПВО не реагират.

В същото време в официалния вестник на ЕС беше публикувано съобщение, по силата, на което на новия сирийски министър на външните работи Фейсал Микдад са наложени санкции и му се забранява да стъпва на територията на съюза. Според текста това е заради «неговата част от отговорността за репресиите на режима срещу мирното население и граждани». В същото време списъкът на ЕС за санкции срещу представителите на сирийския режим е най-дългия в историята на съюза. Той обхваща повече от 300 души. На първо место в него са президентът, съпругата му и най-видните представители на режима. През ноември 2020 г. в списъка бяха включени нови министри, които бяха назначени в сирийското правителство през август същата година.

През 1978 г. Фейсал Микдад завършва английска филология в Дамаския университет. През 1992 г. защитава докторска степен по литература в университета «Карл 4-ти» в Прага, Чехия. Анализатори го водят по-близък до Иран, отколкото до Русия. Неговото първо задгранично посещение беше в Техеран.

  • The Foreign Insider

 

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница