Красимира Хаджииванова

Майка: Отказвам да отглеждам 5-годишен социален идиот, който се мие с дезинфектант

Забелязвам, че от март насам се върти един припев как хората, които нямат против децата им да ходят на детска градина или на друго място, позволяващо общуване с връстници, „всъщност имат проблем да стоят вкъщи с децата си“.

Това съждение обикновено е последвано от генерализации за начина на възпитание, семейната динамика и други (индивидуални) фактори, които не са в обхвата на познание на коментиращите, но тези фактори нямат особено значение, тъй като присъдата така или иначе вече е обявена. Възмутените граждани и гражданки недоумяват защо не могат ВСИЧКИ хора да си седят вкъщи със семействата? Какво щяло да им стане на децата, ако се затворят за няколко месеца? Толкова ли са ни противни те, че искаме да ги запратим на детска градина?

Знаете ли, аз разбирам, че хипотезата да си седим на топло вкъщи, да нижем ошав на сурвачка и да учим детето да събира и изважда ябълки, докато лежерно потракваме имейл на лаптопа и питаме закачливо партньора си каква вечеря да си спретнем – пица или агнешки котлети, е много атрактивна, но ДЕ ФАКТО нещата в много случаи не стоят така. Всъщност НЕ ЗНАЕМ КАК СТОЯТ ТИЯ НЕЩА никъде другаде, освен у нас си и у майкини.

Не знаем какво им е в къщата, главата и живота на другите хора. Не знаем какви са им децата и от какво имат нужда и те, и родителите им. За някои да си седят вкъщи и да лежат на дивана осем месеца може и да е най-хубавото нещо, което им се е случвало в живота. За други това е изпитание и, Бога ми, не знам защо да можеш да се барикадираш вкъщи с децата с месеци се тиражира като някаква незаменима добродетел.

Има хора например, които си обичат работата, и забележете – това не означава, че не си обичат децата. То е като с кучетата и децата – някои имат и от двете. Знам, че идеята е много авангардна, но нека се напънем да я допуснем – така или иначе сега имаме много време вкъщи, можем да отделим време от 22 до 22.45 всеки вторник, за да обмислим тази иновативна теория.

Родителите нямаме проблем с това децата да стоят вкъщи. Децата ни имат проблем с това, че не излизат и не се виждат с приятели, или поне моето и още няколко като него имат такъв проблем, а когато детето ми има проблем, той се превръща и в мой проблем. И не ми обяснявайте как мога да го обучавам вкъщи и да му създавам неповторими забавления с шарен боб, вълнен конец и първи стъпки в чайната церемония, защото ако го попитам дали иска да иде да търчи и играе с още три деца или предпочита да пощи ориз по метода Монтесори, седнал на трикрако столче в меки цветове, може да опитате от три пъти да познаете какво ще ми отговори.

Моята прекрасна терапевтка ми казваше – „всички родители си увреждаме децата“ и това донякъде успокоява, когато си потънал в чувство за вина от поредния си нелеп родителски ход. Аз мисля, че достатъчно направихме за децата на предния локдаун, когато те бяха истински затворени в продължение на 2 месеца, когато не можеше да се ходи в парка, да се седне на пейка, когато възмутените граждани снимаха другите граждани, които ходеха по права линия по тротоара, и пускаха снимките им във Фейсбук, за да ги оплюваме на воля, и когато отвсякъде се лееха простотии за трупове в чували по улиците, и как детските площадки щели да се напълнят с мъртви.

Не искам да отглеждам някакъв социален идиот, който от петгодишен ще се пръска с дезинфектант и няма да се вижда с деца по половин година. Ако имам възможност да избегна това, ще го направя. А докато го правя, не спирам да си слагам маската, където това е необходимо, не ходя да се редя на опашки в магазини за играчки, не посещавам партита с пароли, а хората масово ги избягвам още отпреди пандемията, защото повечето не ги харесвам.

Имам и една идея за големите магазини, които се оказват неустоимо изкушение за тълпите от хора – сложете електрически пастир на входовете, от тези, с които на село управляват говедата в егрека. Така ще се избегнат опасните струпвания, а ние ще можем спокойно да обсъдим дали децата трябва да излизат или не трябва да излизат.

Междувременно се пазете, бъдете здрави и най-вече – не си врете човката там, където не ви е работа.
Най-малкото не е хигиенично.

  • Красимира Хаджииванова, Фейсбук 

ПО ТЕМАТА

ПЛАНД€МИЯ (ФИЛМ-БГ СУБТИТРИ)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

US базата в Ново село: Тестове с химически и биологически оръжия (ВИДЕА)

ПЛАНД€МИЯ (ФИЛМ-БГ СУБТИТРИ)

Последно от БЪЛГАРИЯ

Фейсбук страница