Максим Литвинов – човекът, когото уважавал и от когото се страхувал Сталин

Животът на най-властния и най-нееднозначен управник в историята на Русия – Йосиф В. Сталин, е обвит в тайни и слухове. Въпреки че имал железен характер и силна воля, имало хора, които той уважавал и дори се страхувал от тях.

По времето на революцията и след нея властта не била в ръцете на официалните вождове. Всичко в държавата на съветите ръководели тримата болшевики: Георгий В. Чичерин, Леонид Б. Красин и Максим М. Литвинов. Те имали пари, оръжие и връзки. Но съдбата решила първите двама да си отидат рано от белия свят и цялата отговорност се паднала на Литвинов.

Той бил интелигентен болшевик, с невероятно влияние и власт.

Еврейското му име е Меер-Енох Мойсеевич Валах.

Тройката болшевики – Чичерин, Красин и Литвинов, отговаряла за най-важните дела на болшевишката партия.

1. За връзката й със западните поръчители на революцията в Русия;
2. За парите;
3. За оръжието.

Тази тройца работела за „дипломатическото признаване“ на съветската власт от капиталистическите държави.
След като през 1926 г. починал Красин, през 1930 г. – Чичерин достойно се пенсионирал, Литвинов еднолично наследил жизнено важните за Съветския съюз връзки със западните финансисти.

В революцията 1905-1907 г. Литвинов се занимавал с нелегално купуване и изпращане в Русия на оръжие за въоръжените формирования на социалдемократите на Кавказ. Тогава се запознал със Сталин, който се занимавал с „еспроприации“ в този район.

Болшевиките изразходвали малка част от парите за революцията, а по-голямата част от златния запас на страната била прехвърлена в западни банки, за да имат пари, в случай че настъпи провал и се наложи да бягат на Запад. След избитите милиони невинни в Гражданската война партийните дейци се съмнявали, че руският народ ги обича и при удобен случай готвели бягство.

Главната заслуга на Литвинов пред партията било разпределянето на златния 375 700 килограмов запас на Съветска Русия, на стойност 485, 3 милиона царски златни рубли, от наличните 422 900 килограма, през 1921-1922 г.

Цялата финансова устойчивост на съветското правителство зависела от операциите със злато, които провел Литвинов.

Той имал голяма роля и в привличането на американски капитал и специалисти за индустриализацията в Съветския съюз. Без помощта на САЩ Сталин едва ли би изпълнил амбициозните петилетни планове.

През 1930-1939 г. Литвинов заема поста народен комисар по външните работи. През май 1939 г. е сменен от Молотов, но той бил нужен само за да подпише временния договор за ненападение с нацистите, които не искали да го подпише евреин. Действителният шеф на съветската външна политика е Литвинов.

През юли 1941 г. Литвинов, а не Молотов, участва в срещата на Сталин със специалния представител на САЩ. Литвинов заминава посланик в Америка.

Той бил свободен във възгледите и в изявленията си и на срещи с държавния секретар Уолън откровено и критично се изказвал за съветския социализъм. Сталин знаел това, но не смеел да пипне Литвинов. Той бил единственият човек, на когото вождът никога не повишил глас.

Но Сталин имал причина да се разправи с Литвинов, според А. Микоян. В последните години на войната, когато фактически бил отстранен от работа и живеел на дачата си, често го посещавали високопоставени американци, които, пристигайки в Москва, не пропускали случая да посетят стария си приятел, с когото разговаряли на всякакви, включително и политически теми.

По някои данни групата на Судоплатов, под ръководството на Берия, планирала убийството на Литвинов и други хора, но не било осъществено.

Литвинов и България

През 1906 г. Литвинов купил голяма партида оръжие за кавказките революционери. С помощта на македонския революционер Наум Тюфекчиев, смятан за убиеца на Стефан Стамболов, го доставил във Варна. За да бъде превозено по Черно море на Кавказ, Литвинов купил яхта, която заседнала в плитчина близо до румънския бряг, екипажът й се разбягал, а оръжието било взето от румънски рибари.

Издателство PACПEP

Кой управлява света в сянка ? Над Рокфелер и Ротшилд е кланът Барух

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница