Масово изнасилване, сексуално насилие: Геноцидният инструмент на комунистически Китай за премахване на вярата

Независимо от възрастта им, ККП преследва духовно вярващи от всички религии под маската на „превъзпитанието“ им

Откакто Китайската комунистическа партия (ККП) дойде на власт през 1949 г., тя използва неетични начини за преследване на гражданите и потискане на духовните групи. Наскоро няколко доклада потвърдиха как ККП използва сексуалното насилие като инструмент за превъзпитаване и трансформиране на затворници поради убежденията им, независимо от тяхната възраст.

Вкоренен в атеизъм и материализъм, комунистическият режим от години потиска брутално мюсюлманите, християните, будистите и практикуващите Фалун Гонг. Онези, които отказват да изпълнят заповедите на ККП, са задържани и отвеждани в тайни „превъзпитателни лагери“, където са подложени на невъобразими злоупотреби, включително групово изнасилване и токов удар.

„Изнасилването се превърна в култура. Става въпрос за групово изнасилване и китайската полиция не само ги изнасилва, но и ги убива с ток. Те са обект на ужасяващи мъчения.“ – Анонимна полицайка от лагер в Синцзян, Китай.

СЕКСУАЛНОТО НАСИЛИЕ НАД УЙГУРИ

За да осъди тежките нарушения на правата на човека на ККП, администрацията от епохата на Тръмп заяви на 19 януари 2021 г., че комунистическият режим е извършил „геноцид“ и „престъпления срещу човечеството“ в репресиите си срещу мюсюлманите-уйгури.

Тогавашният американски държавен секретар Майк Помпео заяви в изявление, че ККП е затворила над милион уйгури, подлагайки ги на принудителен труд, принудителна стерилизация и изтезания (ВИЖ ТУК).

„След внимателно проучване на наличните факти установих, че КНР [Китайската народна република], под ръководството и контрола на ККП, е извършила геноцид срещу преобладаващите мюсюлмани-уйгури и други етнически и религиозни малцинствени групи в Синдзян,“ – каза Помпео. Той добави, „Вярвам, че този геноцид продължава и че сме свидетели на систематичния опит за унищожаване на уйгури от китайската партия-държава“.

Две седмици по-късно Би Би Си публикува подробен доклад за систематичните сексуални мъчения, случващи се в строго охраняваната мрежа за превъзпитание на Синдзян. Докладът, който се основава на интервюта от първа ръка на няколко уйгури, които преди това са били задържани в лагерите за превъзпитание, разкрива изтезанията и ужасите от групови изнасилвания, на които са били свидетели или са преживели (ВИЖ ТУК).

42-годишната Турсунай Зиавудун, която избяга в САЩ, след като избяга от Синдзян след освобождаването й, разказа пред Би Би Си сексуалните злоупотреби, на които е била подложена и на които е била свидетел, задържана в продължение на девет месеца в тайните лагери в Китай в Синдзян.

Зиавудун, която е омъжена за казахстанец и се е върнала в Синцзян заради работа през 2016 г., след като престоя й в Казахстан в продължение на пет години, разказа подробно как е била разтрисана с електрическа палка и „изнасилена групово на три пъти“, съобщи Би Би Си.

„Жената ме заведе в стаята до мястото, където беше отведено и друго момиче“, каза Зиавудун пред Би Би Си. „Те имаха електрически стик, аз не знаех какво е и той беше пъхнат в гениталния ми тракт, измъчвайки ме с токов удар.

„Те не само изнасилват, но и хапят цялото ви тяло, не знаете дали са хора или животни“, каза тя. „Не пощадиха нито една част от тялото, хапаха навсякъде, оставяйки ужасни следи. Беше отвратително за гледане… И не само един човек те измъчва, не само един хищник. Всеки път те бяха двама или трима мъже.“

В разговор с Fox News Зиавудун каза: „Всяка жена под 40 години е била изнасилена. Всяка в лагера преживя това… Аз също бях бита – ритаха ме и ме биеха – веднъж толкова силно върху интимните ми части, че кървях и оттогава трябваше да ми отстранят яйчниците.“ (ВИЖ ТУК)

В доклада на Би Би Си се казва, че дори задържаните жени в напреднала възраст не са пощадени. Зиавудун си спомня как е виждала възрастна уйгурска жена да бъде унижавана.

„Свалиха всичко от възрастната жена, оставяйки я само по бельо. Тя беше толкова смутена, че се опита да се покрие с ръце“, каза Зиавудун пред Би Би Си. „Толкова много плаках, наблюдавайки начина, по който се държаха с нея. Сълзите й се рониха като дъжд.”

Твърденията на Зиавудун бяха подкрепени от Qelbinur Sedik, узбекска жена от Синцзян, която е била принудена да преподава китайски език на задържаните в лагера. Седик каза пред Би Би Си, че полицайка от лагера е потвърдила, след като Седик веднъж тайно я попитала дали в лагерите наистина се извършва сексуално насилие.

„Да, изнасилването се превърна в култура. Става въпрос за групово изнасилване и китайската полиция не само ги изнасилва, но и ги убива с ток. Те са обект на ужасяващи изтезания“, припомни Седик думите на полицайката.

Гюлзира Ауелкхан, друга казахстанка от Синцзян, която беше принудена да помага на охраната на лагера, като съблича жените, също потвърди пред Би Би Си, че груповото изнасилване е често срещано в лагерите.

„Принудиха ме да съблека дрехите на тези жени и да завържа ръцете им и да напусна стаята“, каза Ауелкхан. „Не можете да кажете на никого какво се е случило… Предназначено е да пречупи духа на всеки.“

В близкото минало няколко задържани преди това уйгури също бяха описали подобни мъчителни истории за изтезания и изнасилвания от лагерите в Синцзян.

Гюлбахар Джалилова, уйгурски и казахстански гражданин, която беше задържана през 2017 г. за 15 месеца в изцяло женски лагер, каза пред The Epoch Times, че изнасилванията се случват ежедневно в лагерите. „Младите момичета се извеждат и изнасилват цяла нощ. Ако продължите да се съпротивлявате, ще ви инжектират нещо и ще ви убият”, каза Джалилова (ВИЖ ТУК).

През 2019 г. Сайрагул Саутбай от казахстански произход, която беше принудена да преподава китайски език в лагера, каза пред израелския вестник Haaretz, че веднъж е била свидетел как задържана жена е била изнасилена от полицаи, „един след друг“, пред 200 затворнички. Инцидентът е травмирал Саутбай (ВИЖ ТУК).

„Докато я изнасилваха, те проверяваха как реагираме“, каза Саутбай пред Haaretz. „Хората, които обърнаха глава или затвориха очи, и тези, които изглеждаха ядосани или шокирани, бяха отведени и никога повече не ги видяхме. Беше ужасно.

Никога няма да забравя чувството на безпомощност, че не мога да й помогна. След като това се случи, ми беше трудно да спя през нощта.“

СЕКСУАЛНОТО НАСИЛИЕ НАД ДРУГИ ДУХОВНО ВЯРВАЩИ

Освен че е насочена към мюсюлмани-уйгури, ККП използва такива ужасяващи методи на изтезание и върху практикуващи Фалун Гонг, будисти и християни.

Привърженичките на Фалун Гонг са подлагани на сексуално насилие и изнасилвания, тъй като не се отказват от убежденията си. Фалун Гонг (или Фалун Дафа) е дисциплина на духовна медитация, основана на принципите на истинност, състрадание, толерантност; то се практикува свободно от над 100 милиона души по целия свят, но е преследвано жестоко в Китай от юли 1999 г.

Подробно описвайки изтезанията и рутинното сексуално насилие, с които се сблъскват практикуващите Фалун Гонг, доклада от две части е съставен от Minghui.org, базиран в САЩ уебсайт, посветен на документирането на преследването на Фалун Гонг (ВИЖ ТУК).

В прословутия принудителен трудов лагер Масанджа в Шенян, провинция Ляонин, 18 практикуващи жени са хвърлени в килиите на мъжете, а охраната насърчавала затворниците да изнасилват духовните привърженички, съобщава Minghui.org. Възрастни или млади, никоя не е пощадена от тези злоупотреби.

През 2001 г. 70-годишната Цоу Джин от град Чанша, провинция Хунан, е била групово изнасилена в Първия център за задържане в град Чанша и осъдена на девет години, преди да почине. 9-годишно момиче, което е сираче на практикуващ Фалун Гонг, е групово изнасилено в психиатричната болница Чанпинг в Пекин през 2002 г.

В доклада се казва, че властите също принуждават практикуващи бременни да абортират неродените си бебета, като ги бият и разтрисат с електрически палки, което в крайна сметка води до спонтанен аборт.

ККП също не проявява снизхождение към малтретиране на будистки монахини или християни.

Тибетският център за човешки права и демокрация съобщи за личния разказ на анонимен тибетски монах, който е бил задържан за четири месеца в превъзпитателен център, в окръг Сог, автономна област Тибет, през 2017 г. Монахът разказва, че е виждал монахини сексуално малтретирани след участие във военни учения.

„Много монахини загубваха съзнание по време на [военните] учения“, пише монахът (ВИЖ ТУК) „Понякога офицерите вкарваха изпадналите в безсъзнание монахини вътре, където ги виждах… да опипва цялото им тяло.“

„Кой знае какво още са направили с монахините?“ пише монахът.

Позовавайки се на разказ за сексуално насилие на китайска християнка, главният редактор на списание Bitter Winter, Масимо Интровигне, пише, че Джианг Гуйджи, член на Църквата на Всемогъщия Бог в Китай, е била изнасилена от полицаи и по-късно починала след тежко изтезание (ВИЖ ТУК).

През 2019 г. Асоциацията за защита на правата на човека и религиозната свобода (ADHRRF) докладва по-подробна информация за изтезанията, преживяни от Джианг. След многократно питане от съкилийничката си, Джианг разкрива, че „полицията я е завела в частна стая в хотел, където е била разпитвана, изнасилвана и са вкарвали предмети във влагалището й“, съобщава ADHRRF (ВИЖ ТУК).

Източник: The Epoch Times
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Последно от СВЯТ