Мерките срещу пандемия не могат и не бива да са играта на мошениците „тука има – тука нема“! Направете нова заповед, която да е в нормалната логика – какво остава отворено!

Карантината като „тука има – тука нема“

Вицепремиерът Дончев се възмути от 4 карантирани по домовете им шофьори на ТИР, които прескочили до близкото заведение, за да си пийнат.
И аз се възмутих.
Но не само от тях.
Възмутих се и от правителството и министрите. Защото вчера три пъти беше променяна заповедта за затварянето на търговски обекти.
Значи се е вихрел лобизъм, а това у нас означава рушвети. В крайна сметка всичко неупоменато изрично си остава отворено, уточни в последна сметка министерството.

Цялата логика на тази заповед е сбъркана. При въвеждане на карантинни мерки в търговската мрежа и тази за услуги се споменава онова, което като жизнено необходимо остава да работи, а всичко неупоменато се затваря.
В българското разпореждане логиката е сбъркана и е постъпено наопаки – изброява се кое се затваря, а неупомената си остава да работи.

Така у нас, само в България като крайна жизнена необходимост, като „въздуха и слънцето за всяко живо същество“ се оказаха например:

мебелните магазини;
  обущарските ателиета;
  фризьорски салони и за красота
  шивашките ателиета и въобще всякакъв род ателиета;
  магазините за дрехи;
  магазините за обувки;
  солариумите; солните стаи и др.;
  хотелите, мотелите и др. такива обекти (заедно със заведенията в тях, понеже те не се водят отделно, а към обекта);
  езиковите курсове;
  шофьорските и въобще различни курсове;
  сервизи за битова техника;
  веригите магазини за такава техника;
  цветарските магазини;
  разни парфюмерии;
Соча само няколко позиции, но те са много и много десетки, да не кажа стотици.

Г-н министър Ананиев, г-да министри, или има карантина, която при извънредно положение трябва е всеобхватна, или почне ли се с изключенията, то нищо не остава от мерките, които се приели.
Остава само един гнусен, задкулисен, лобистки, а ще го кажа и направо – мутренски подход от типа „тук има едни пари (рушвети), да ги вземем!“
Защото оставането като отворени на застрахователните офиси, на казината, на веригите за битова техника и да не соча други примери илюстрира именно такъв рушвейтчийски лобизъм.
Факт е, че заповедта беше променяна три пъти в рамките на часове и с всяка промяна карантината се смаляваше по отношение на всякакъв вид обекти.

Пак ще го кажа – изпусне ли се епидемията извън контрол, наистина ще стане страшно. В китайския град Ухан се наложи заради такова изпускане от всякакъв контрол да се зазиждат жилищни блокове, да се преграждат с барикади от бетонови кубове всички улици и няма да спомена др. ужасии. А вие, министрите сте информирани по специален ред, вкл. и от международните организации и за разлика от публиката на медиите знаете онези страшни истини за действително случилото се в Китай.

Направете нова заповед, която да е в нормалната логика – КАКВО ОСТАВА ОТВОРЕНО!
Така постъпиха с карантинните мерки в Китай, така направиха в Италия.
Мерките срещу епидемията не могат и не бива да са играта на мошениците „тука има – тука нема“.

 Григор Лилов

Бел. ред., короночумата в реално време: Онлайн, – цензурирана версия (х100)

Короначумата у нас: изпусната ли е вече ситуацията или да? Прогноза за България, оптимистичния вариант! Призив към бизнеса и властите у нас!

Короначумата: какво би следвало да се случи ако мащабът на Китай се приложи към България (СЦЕНАРИЯТ)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ