Миенето на ръцете има и мистичен и символичен смисъл

Миенето на ръцете е символ на отстраняване от ситуацията, неучастие в нещо. Това е древен юдейски обичай, който съществувал още преди Понтий Пилат. Ако искате да отстраните нещо лошо, измийте ръцете си.

Заради препоръката да се мият ръцете лекарят Земелвайс бил изпратен в психиатрия. Това се случило преди 150 години. Във века на електричеството, локомотива и железопътните линии, и на медицински университети.

В началото се шегували и издевателствали над Земелвайс с неговата идея лекарите да си мият ръцете след аутопсия или когато е пипал заразен пациент, а след това израждал жени. Докторите се възмутили, особено чиновниците, които изтривали ръцете си в носни кърпи.

Те смятали, че Земелвайс е ненормален. Как се горещи и доказва, че мръсните ръце на докторите убиват родилките. От кабинета си отиват в родилния дом с мръсни ръце. Каква нелепа измислица – да се мият ръцете!

Първоначално Земелвайс бил уволнен, след това започнали да го притискат, след което той изпаднал в депресия и починал в психиатрия.

След това всички лекари започнали да мият ръцете си. Не веднага, а постепенно. Родилките престанали да умират от родилна треска. Смъртността паднала седем пъти. На Земелвайс издигнали паметник с надпис „От благодарните майки…“. Но на доктора вече му било все едно.

Тази печална история се случила с банално миене на ръце. С честния и добър лекар, който предложил обикновено средство. За съжаление, това се случва често. Когато някой твърди, че земята е кръгла или че трябва да се използва гореща вода и сапун, могат да го екзекутират…

Миенето на ръцете има три смисъла:

Хигиеничен. Това е ясно. Водата и дезинфикциращо средство унищожават и отмиват микробите.

Психологически. Миенето на ръцете помага да се отстрани когнитивният дисонанс. Не можете да вземете решение или да разберете дадена ситуация, внимателно измийте ръцете си. Докато ги миете, решението ще дойде и нервите ви ще се стабилизират.

Мийте ги внимателно и мислете. Това помага; експерименти са го потвърдили.

Мистичен и символичен. Миенето на ръцете е символ на отстраняване от ситуацията, неучастие в нещо. Това е древен юдейски обичай, съществувал още преди Понтий Пилат. Ако искате да отстраните нещо лошо, измийте ръцете си. Това е всичко. Вие нямате отношение към него. Направили сте, каквото сте могли. Сега сте извън лошата ситуация.

Затова миенето на ръцете е полезно във всякакъв смисъл. Не да се изтрият, а да се измият.

Римляните в древността, по времето на пирове, постъпвали оригинално: заставяли къдрокосо момче да им прислужва и използвали къдриците му вместо салфетка за мазни ръце. Удобно, но нехигиенично и нехуманно…

Спокойно и без да бързате, повторете древния обряд. Това ще ви успокои, ще ви помогне да вземете решение, да заемете твърда позиция и важното е, че намалявате риска да заболеете. След общуване с токсичен човек, също измийте ръцете си; неслучайно изпитваме такова желание. Така и постъпете. Измийте ръцете си на течаща вода. Нека тя да измие целия негатив: физически и психически.

И с нови сили пристъпете към решаването на проблема и към движението напред. Нека да споменем с добри думи доктор Игнац Земелвайс, който бил ликвидиран заради един обикновен начин за спасяване на живота… Да сме му благодарни.

Игнац Филип Земелвайс – 1818-1865 г., е унгарски легар-акушер, професор, един от основоположниците на асептиката.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница