Микрочипове, нанотехнологии и имплантирани биосензори: новото нормално?

Американският военен персонал ще бъде първият участник в изпитанията за нанотехнологии в стремежа към оптимизиране на здравето и ранното откриване на огнища на болести. Profusa има договори за научни изследвания за биоинтегрирани сензори с Министерството на отбраната и Агенцията за отбранителните научноизследователски проекти (DARPA) на САЩ в очакване на одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) в началото на 2021 г.

Здравните технологии подкопават свободата и поверителността

Промоционалното видео на Profusa показва как биоинтегрираният сензор позволява войника да бъде проследен от отдалечени компютри, използващи GPS, в допълнение към наблюдението на биомаркери в реално време, като нива на кислород и сърдечна честота. Докато тази биотехнология се представя като потенциално животоспасяваща за войник на бойното поле, последиците от GPS проследяването на хора са ужасяваща стъпка към състояние на наблюдение сред общото население. Освен това проследяването на хората в етапи на заболяване може да доведе само до медицинска тирания в ръцете на всяко правителство. Проучването на Profusa за грипа изисква пациентите да носят носимата версия на четеца 24 часа в денонощието, с непрекъснато събиране на информация за биомаркери в база данни, и има за цел да открие четири етапа на инфекцията: здрав, заразен, асимптоматичен и етап на възстановяване. Тези ненадеждни етапи на откриване биха могли да се превърнат в критерии за различни нива на индивидуално участие в обществото, каквито са опитите при неустойчивите локдаунове на държавно ниво на COVID-19 за масите.

Може ли да се върне на заден ход? Може ли да се откаже?

Тази нанотехнология на Profusa има три компонента: вмъкнат сензор, наречен хидрогел, излъчващ светлина флуоресцентен сензор за четене на повърхността на кожата и електронен софтуерен компонент, който предава към онлайн база данни. Ваксината SARS-CoV-2 планира да включи тази технология (ВИЖ ТУК) и няма информация за това как технологията може да бъде премахната, ако изобщо може. „Малките биосензори, които стават едно с тялото“ би могло да означава за цял живот.

Изследванията на нанотехнологиите в DARPA са много противоречиви и имат за цел да създадат „супер войници“ с изкуствен интелект, който дава разширени възможности на хората като засилени сетива, десетократно зрение и необикновена сила. Според изявление на DARPA, програмата, известна като Neural Engineering System Design, „има за цел да разработи имплантируем невронен интерфейс, способен да осигури усъвършенствана разделителна способност на сигнала и честотна лента за пренос на данни между мозъка и електрониката“. Дали тези „суперсили“ и страничните ефекти биха били постоянни или ограничаващи живота? Уеб страницата на програмата на DARPA отбелязва, че „най-ефективните, най-съвременни невронни интерфейси изискват операция за имплантиране на електроди в мозъка.“ ВИЖ ТУК

Етично ли е да се изисква от войник да имплантира нанотехнологии като основна мисия или за защита? Може ли военният персонал да откаже нанотехнологиите, вградени в задължителна ваксина или здравна заповед от командната верига? Информираното и без принуда съгласие е в основата на медицинската етика.

Ваксините: троянският кон за световно приемане на нанотехнологиите?

Институтът за военни нанотехнологии в Масачузетския технологичен институт и Институтът за инфекциозни болести на американската армия изследват използването на адюванти, базирани на нанотехнологии, в новите ваксини за военните срещу малария, туберкулоза, ХИВ и ебола.

Според този документ (ВИЖ ТУК), „Проект 1.6 предлага да се разработят две платформени технологии, които безопасно и ефективно насърчават имунните отговори във ваксинацията и терапевтичните настройки: лимфни възли, насочени към амфифилни адюванти и имунно насочени амфифилни метални наночастици, покрити с лиганд. Тези два подхода са идеално подходящи за насочване на адювантни съединения към лимфоидни тъкани и имуномодулатори към имунни клетки, съответно.“

В допълнение към опасенията от експерименталните ваксини за военния персонал, цивилните граждани вероятно ще са следващите със задължителните ваксини с нанотехнологии. Проследяването на местоположението и лични метаболитни данни на индивида е твърде голяма сила за всяко правителство или здравен отдел. Освен това, ако технологията може да изпраща биохимични сигнали от човека до правителството, вероятно технологията има способността да изпраща и биохимични сигнали за промяна от правителството до човека. Какви са ограниченията и предпазните мерки за способността на правителството да въздейства или контролира от разстояние мислите, емоциите и жизненоважното функциониране на човек? Нанотехнологиите биха могли да предоставят на контрольорите всеобхватна база данни и да създадат потиснически свят на управление под прикритието на общественото здраве.

Какво можеш да правиш? Стани по-овластен да се застъпиш за своето здраве, като се регистрираш в Защита на здравето и автономията в 21-ви век (Protecting Health and Autonomy in the 21st Century – ВИЖ ТУК) – онлайн конференция от 16 до 18 октомври с 40 лектори, включително Робърт Ф. Кенеди-младши.

Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”
Източник: Children’s Health Defense, 

ПО ТЕМАТА

Създадоха технология за дистанционно управление на хора (ВИДЕО)

 

Нано оръжията и гибелта на човечеството. Нанооръжия могат да унищожат човечеството след 10 години

 

Последно от ЛЮБОПИТНО

Фейсбук страница