Над 2 млрд. в евро и долари, изпрани у нас: Зад една фамозна рускиня – Световна бизнес и политическа интрига (ДОКУМЕНТ + ВИДЕО)

/

Замесени са най-влиятелни лица и политици от Русия, вкл.и най-именитите
Защо и по какъв друг повод – дипломатически скандал, главният руски прокурор Чайка беше на гости в България

Днес СГС на първа инстанция осъди на по 10 години затвор рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена фон Месинг (Елена Скородумова) и нейният съучастник Дмитрий Абрамкин.
Заедно с това им бяха наложени санкции на всеки по 628 млн. лв. (парите са изпрани и са се стопили в неизвестността.)
У нас Комисията Кушлев навремето блокира равностойността на само 23 млн. лв. по няколко банкови сметки и едно жилище, но в края на декември 2015 г. запорът беше вдигнат!

––––––––––––––––
Началото на тази история е поставено през 2008 г. в Русия покрай банкрута на няколко банки, вкл. от най-големите на олигарха Александър Гителсон и наложилата се многомилиардна намеса на държавата за спасяването на две.
Оказва се, че банките му са работили и като перални на пари. Извън банките като водеща се очертава и ролята на рускинята.
––––––––––––––––––

Според родното обвинение по сметките на специално създадената от тях фирма у нас „Оптима Ка” са постъпвали пари за пране от Русия с равностойност 2 млрд. лева (от криминална дейност) в Русия, за да потеглят после по света. Чрез множество фиктивни сделки мънитата от Санкт Петербург са се белосвали и колосвали в „Оптима Ка“ и наши банки, за да отидат относително чисти до компания, регистрирана в Естония. Там са ги дезодорирали и вече напарфюмирани и чисти са били превъртани през банкови сметки към компании в офшорните зони – Кипър, Дубай, Хонконг.
Самата Елизабет-Елена фон Мессинг в интервю твърди, „сумата от 1 млрд. евро са оборотните пари на фирмата“ (!) Питам се тогава колко като невероятна сума са били активите и „приходите“?!!

Веднага с произнасянето на присъдата и на двамата им щракнаха белезниците още в съдебната зала, за да не духнат нанякъде.
Ще отбележа, че на 19 май тази година в Русия Федералната служба за сигурност заедно със следствените органи обискира жилището-офис на Елизабет-Елена в Петербург и я задържа със съучастника й.
Заспалата от 2008 г. у нас следствена Темида (началото на разследването) и заспалата родна съдебна Темида (начало на процеса от 2013 г., многократно отлаган) неочаквано се разбудиха и светкавично поискаха екстрадирането им в България, което незабавно се случи.

Соча развитието по това дело, понеже кокаиновият крал Брендо също беше подсъдим за пране на пари, но го оправдаха.
Посочвам го и заради това, че у нас той все още не е осъден, за разлика от присъдите му по света.
Посочвам го и заради това, че не е задържан, нито окован и родният съд му разреши да отиде в неизвестната чужбина на лечение. И той се изпари – точно преди присъдата на италианската Темида, която си го иска, ама няма как да си го прибере.

___________________________________
 ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ 
Разликите ли – вече стана дума за тях.
Приликата е, че става дума за пране на огромни пари, че зад подсъдимите стоят най-мощни криминални престъпни структури.
Приликата е, че и в двата случая зад тях, макар и с най-различен, противоположен знак стоят най-първи политици – съответно в Русия за Елена фон Месинг – Скородумова и съответно у нас за Брендо.
Приликата е, че съдебните перипетии на Елена фон Месинг (Скородумова) в Русия и тези на Брендо в Италия, Румъния, Швейцария точ в точ съвпадат в обрати в техните дела у нас. Разликата е в различните им знаци по тези обрати.
Образно казано, сложеният минус за Брендо в определено време по делата му в чужбина у нас веднага се контрира с плюс, а сложеният + или минус за Елена фон Месинг в Русия (във времето са се менели) у нас веднага бива дублиран със същия знак.
__________________________________

Какви родни сили, кои най-видни политически и олигархични фигури са си мешали капите с Брендо у нас, може да видите в поста ми преди половин месец – от 15 септември за Кокаиновият крал на Европа.
А тук ще разкажа за верижката около Елена фон Месинг (Скородумова), опряла до най-високи етажи на властта в Русия.

Сега тя е 50-годишна – родена е на 11 февруари 1967 г. Ленинградчанка. От образовано семейство. Майстор на спорта по плуване. Има пораснал син. Три пъти се е женила. Фамилията е сменила не заради поредния й съпруг, а заради убеждението, че нейната баба е създала майка й с помощта на немския барон фон Месинг. Много богата е, с превъзходни връзки в някои среди на деловия и политически свят на Русия. Гражданка е на Финландия и на Русия (паспорт N PE9888716 от 1.o9.2o14, валидност 5 години)

Първият й съпруг е бивш служител на Първо главно управление на КГБ – сега Службата за външно разузнаване на Русия. Не е на тоя свят от 1994 г.
Всъщност покрай Елизабет-Елена Месинг-Скородумова смъртта се е навъртала многократно – отнесени са нейни бизнеспартньори, нейни познати, близки и дори тя самата е била под заплахата на размаханата коса.
Самата Елизабет-Елена е известна в редица среди и с прякора си – Помидориха (от помидор – домат). Предишният й съпруг (вторият по ред) – Андрей Русланович Хлоев също си има прякори – „Безпризорника”, „Плешия”, „Сирака”.
Дадени са му от руската мафия.

Хлоев се води племенник на Владимир Барсуков-Кумарина.
А кой е пък този?
Ами един от босовете на прочутата Тамбовска гангстерска групировка – най-голямата в Русия, с общопланетна дейност и световноизвестна.
Кумарин е ленинградчанин. Като „добре облечен бизнесмен” Кумарин е направил кариерата си не в Тамбов, а в Санкт-Петербург. Преживял е много, знае много и след поредно (полууспешно) покушение срещу него е оживял по чудо, макар и с ампутирана дясна ръка.

Историите на неговите връзки и дела и тези на свързаната чрез бившия си мъж и по бизнес с него Елизабет–Елена е достойна за парещ трилър.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Най-парещото обаче в този трилър е трудно достъпно.
Кумарин е бил шеф, бос и всичко, което се сетите, на Петербургската горивна компания. (РТП) През 1994 г. тя получава от заместник-кмета Владимир Путин (отговарящ за административно-икономическата дейност) високо ценено право да бъде единственият доставчик на петролни продукти в града.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

През юни 2003 г. списание Der Spiegel спомена, че според германското министерство на наказателните дела германската фирма SPAG е подозирала, че е замесена в схема за изпиране на пари, свързана с Кумарин. Путин е бил съветник на тази фирма в продължение на седем години. После списанието забрави споменаването си, а министерството – разследването си.

Покрай банково-пералнята афера и изпирането на пари изниква и името на Владислав Матусович Резник. Бизнесмен-мултимилионер, член на партията на властта – „Единна Русия“, депутат. Бил е един от най-видните лобисти в Русия, шеф на Банковия комитет, шеф на комисия на Думата и т.н., и т.н.
При основаването на банка „Русия“ под палката на комунистическата номенклатура във времената на перестройката (1989 г.) става един от нейните ръководители. После е прехвърлен като шеф на нововъзникналия застрахователен гигант „Русь” – основен акционер в банката.

__________________________
Под неговото ръководство в този застраховател започва кариерата си младия и тогава неизвестен Дмитрий Медведев – днес премиер на Русия. И под патронажа на самия шеф на „Русь“ – същия Резник
__________________________

Когато започна скандала с банковите фалити и съответно започва да се нищи препирането, през 2008 г. във вилата на Резник в Испания беше проведен обиск. На процеса срещу руската мафия бяха дадени показания, че Резник е поръчал убийство на испански предприемач заради спор около 30 млн. евро. Руските власти и Кремъл тогава нарекоха случилото се „провокация”.

Години по-късно (2015 г.) отново възникна скандал – Резник и съпругата му бяха обвинени официално във връзки с организираната руска престъпност – онази същата групировка на Кумарин и Тамбов, както и в пране на пари. Резник официално го обявиха в бюлетина на Интерпол за издирване.
Според съдия Де ла Мата Резник „извършва както законни, така и незаконни дейности (търговия с влияние, предоставяне на информация с предимство и други) пред най-висшите институции в Русия в интерес на Петров и на подчинената му организация“. (Генадий Петров е върховният главатар на Тамбовската криминална групировка).

После нещо се случи зад кулисите и в края на мин. г. персоналните обвинения към Резник и съпругата му внезапно отпаднаха.
Съпругата на Резник – Диана, е американка. Тя е ексизпълнителен директор за Русия на голямата американска банка Credit Suisse First Boston за Русия и специален представител на швейцарската банка „Креди Сюис” за Русия.

В протокола на предварителното следствие в Испания беше записано „Диана, съпругата на Резник, участва в приемането на важни решения и важни за групировката икономически операции.”

Записани са и др. неща.
Например, че за вилата си в Испания Резник не е плащал, за разлика от огромния апартамент в Майами, Флорида (давам видео от небостъргача и жилищата там за мултимилионери).

Резник е получил испанската си къща даром – от компанията Inmobiliaria Balear. Според следствието сделката е станало под патронажа, така да се изразя, на Андрей Маленкович – от състава на Тамбовската групировка.

Резник и Путин са добри познати не само покрай бизнесоперации. Навремето Резник чрез ТВ си канали и др. медии е помагал за избирането на петербургския кмет Собчак и за кариерата на заместника му Путин.

*** *** ***
Именно заради този скандал у нас беше руският главен прокурор Чайка. Делото в България, делото в Русия, делото в Испания не са вдигналата се пяна от прането на някакви милиарди, пък колкото и да са били те.

В тази пяна плуват имената на премиера на Русия, на президента на Русия, на разни световни банкери… Тази пяна е геополитическа и част от разгорялата се огромна борба – от Урал през океана до другия край на света какво ще се случи с Русия и кой ще бъде нейния управляващ (респективно кой ще попадне в затвора).

А как се води делото у нас, мисля, че е ясно.
На фотоса, на който давам, е посочена родна фирма – основен съдружник в пералнята. Тези бизнесмени не са нито подсъдими, нито осъдени, нито някога това ще стане. Зад тях стои друга фирма. А зад нея – трета… Но верижката си има край.
Проблемът не е това колко дълго разстояние трябва да се извърви до него, а в това, че никой не иска да започне този път.

ДРУГИЯТ ПОВОД ЗА ВИЗИТАТА НА ЧАЙКА

Чайка дойде и по още един повод: задкулисния международен скандал с обвинението за атентата на летище Сарафово, Бургас. В стотиците страници на обвинителния акт и над 46 тома по делото думичката „Хизбула” въобще не присъства!
В книгата си „Дуел” аз посочих ливанската връзка (която после западните спецслужби я доказаха) и българското участие и логистика на високи политически равнища.

Ще отбележа само няколко доказани от разследването факта, пренебрегнати от прокуратурата: помагачите на атентатора са теглили пари от банкомати в Несебър от банкови сметки, впоследствие идентифицирани като сметки на Хизбула, принтерът, на който в Бейрутския университет са напечатани фалшивите документи за самоличност, се оказа доставен от Хизбула, семейството на единия от двамата издирвани от Интерпол е било финансов агент при събирането на помощи и дарения за „Хизбула”, българския шофьор на автобус е имал връзки с шиитска секта и т.н.

Този международен скандал струва поста на прокурорката Калина Чапкънова, която макар и на пожар, но елегантно беше отстранена от делото за атентата чрез неочакваното й избиране във Висшия съдебен съвет.
И правилно!
Не може като свой аргумент за отказа да се конституира военното крило на „Хизбула” по процеса да заявиш:
– Само искам да посоча, че организацията в исковите молби е идентифицирана само с един свой белег – наименование. Липсват останалите белези, които са задължителни – адрес, седалище и пр.

Военното крило на Хизбула е обявено като терористична организация официално от редица държави по света, вкл. и от Европейският съюз.
Нима някой очаква терористична организация да си посочи координатите, ръководещите лица и т.н.?
Само у нас може да се ръсят такива глупости за адреси, седалище, телефони, мейли и т.н….

… Но толкова е моженето на разни родни калинки (биографията на Чапкънова като некоронована мис Темида съм разгледал в книгата си „Дуел“) да изпълняват дадените им отгоре указания.

Да, но да не забравяме, че същото това военно крило на „Хизбула“ е основен военен съюзник на руската армия в Сирия.
Руският главен прокурор Чайка дойде, за да се измъдрува с нашите политици как да се мине между капите на огромния дипломатически протест срещу случилото.

давам снимки на перачката Елизабета-Елена като млада, в офиса й в Санкт Петербург и нейно видео от наши дни.

Давам и извадка от търговския регистър за съдружниците в пералнята „Оптима Ко“.

  •  Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не