Най-скъпият път в света – в България! 1 милиард и 300 милиона за 28 километра! Пощенска кутия за милиарди – до поискване от държавната „Автомагистрали“, – ресурси: 3 багера, 1 булдозер и … 20 счетоводители, оправящи милиардите

Най-скъпият път в света – в България!
1 МИЛИАРД И 300 МИЛИОНА ЗА 28 КИЛОМЕТРА

Освен по показатели от Коранаепидемията България се изкачи не само на почетната стълбичка на медалистите, но и на първото място в света по най-скъп път.

28 километра (скоростен път, а не магистрала) ще струват 1 милиард и 87 милиона без ДДС и 1 милиард и 287 милиона лева с него. Двата лота – участъка от пътя през Кресненското дефиле, който е част от магистрала „Струма“, без обаче да са такива, излизат на цени между 36 и 46 млн. лв на километър. Без ДДС-то. С него сумите стават съответно 41.2 и 55.2 млн. Средната за 28 километра обща дължина – 46 милиона на километър. Това са разчетите, след като вече са ясни победителите в търговете.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщи, че консорциумът ДЗЗД „АМ Струма – 3.2.2.“ печели. В обединението влизат „Главболгарстрой-Инфраструктурно строителство“ АД, „ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас“ АД (Португалия) и „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД. Изпълнителят на източния обход на Кресна е избран по-рано – обединение начело с „Грома холд“. Строителството на 28-те км през Кресненското дефиле ще продължи около 4 години и половина (1556 дни).

Високата цена за изграждането на скоростния път пък се обяснява от АПИ с многото съоръжения. По трасето ще има още 7 тунела и 20 виадукта с обща дължина от 11 км (40% от трасето) и 12 надлези и подлези.
В края на 2019 г. Еврокомисията отказа европейско финансиране за това строителство. .

За сравнение

Най-дългият автомобилен тунел в света е Лердалският в Норвегия – с дължина 24.5 км, с четири изкуствени пещери в него (давам снимки) и струва около 125 млн. евро. (по 5.1 млн. евро на километър или по 10 млн. лева) Построен е за по-малко от 5 години, за колкото трябва да се построи обходът на Кресненското дефиле. По брутен продукт Норвегия е в първата шестица в света, а заплатите – фантастични. Норвегия е начело в класацията по индекс на човешкото развитие на ООН. Разликата спрямо стандарта на живот в България е около 8 пъти. Горе-долу с толкова е по-скъп българския път на километър спрямо норвежкия тунел на километър.

1

2

 

ПОЩЕНСКАТА КУТИЯ ЗА МИЛИАРДИ – ДО ПОИСКВАНЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА „АВТОМАГИСТРАЛИ“

Ресурси: 3 багера, 1 булдозер и … 20 счетоводители, оправящи милиардите

Днес в парламента се разбра, че държавната „Автомагистрали“, която строи маса обекти, вкл. магистрала „Хемус“ и която ще изхарчи между 3 и 4 милиарда лева за пътно строителство, всъщност е пощенска кутия „под прикритие“. Тя разполага общо с 3 багера, 1 булдозер и 2 безпилотни дрона (за рекламни клипчета за дейността на фирмата). В нея работят 9 инженери, 11 геодезисти, 1 геолог и т.н. – общо 41 души специалисти и технически персонал.

Освен това работят и … 20 счетоводители! Двадесет, понеже фирмата е нещо като пощенска кутия, за да се заобиколи закона за обществените поръчки. Без проведени търгове и конкурси „Автомагистрали“ наема подизпълнители (няма и 10 на брой частни фирми – редовни помагачи), които папат тези милиарди левове за работата, която е поне двойна и тройно надписана като стойност.

МИЛИАРДИТЕ ЗА „ХЕМУС“

Да видим например „Хемус“. В края на 2018 г. кабинетът дава 1.35 млрд. лв. на държавната компания „Автомагистрали“, за да построи „Хемус“ до Велико Търново (135 км средно по 10 млн. лв./км). Година по-късно – 2019, дава още 1.38 млрд. лв. за останалите 89 км между Велико Търново и п.в.“Буховци“ – отново на „Автомагистрали“ (средно по 15.5 млн. лв./км). Общо 2 милиарда и 650 милиона лева.

Начело в списъка на строителите на магистрала „Хемус“, която уж се строи от държавната „Автомагистрали“ е частната хасковска компания „АБ“. През 2016 г. „АБ“ получи спасителен заем от 29 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие, за да не фалира. Тогава се държи от близките до ДПС Телят Хасан и Станимир Милев. Тя прави и модернизацията на жп линията София – Елин Пелин за 145 млн. лв. и т.н. и т.н.

Вторият поред строител на „Хемус“ – „Хидрострой“ е бил собственост на бившия пътен шеф от времето на управлението на НДСВ и ДПС Велико Желев.Тази компания купува „Водстрой 98“, близка до Пеевски и според избягалия банкер Цветан Василев така лъсва „синергията между Борисов и Пеевски“. Тази „синергия“ само през миналата година е за четвърт милиард лева.

… И ЗА „СТРУМА“

На 15 януари тази година едни висши държавни чиновници и държавни строителни босове разговарят по смартфоните си. За какво? Ами да се „даде рамо“ на някой си Иван, който асистирал на държавното предприятие „Автомагистрали“ в ремонта на обекти по магистрала „Струма“. Единият загрижен за Иван е бил инж. Михаил Рашков – шеф на дирекция „Пътна поддръжка“ в Агенция „Пътна инфраструктура“. Другият загрижен – Десислава Христова, член на Съвета на директорите на държавното предприятие „Автомагистрали“. Ето е жената според записа: „… за Мало Бучино знаеш, че… и премиера го знае тва и даже идеята беше да реже лента там преди изборите, ама не знам дали ще стане тва, щото, сега се оказа, че тия изкопи за постаментите, вероятно ще… това си е сложна система, нали Иван ще се справи с всичко, явно и това ще му вменим и на него, той да копа и той да такова, да се ангажира… ще се справи“. Преди да стане голям бос в пътното държавно строителство, директор и член на Съвета на директорите на „Автомагистрали“ Десислава Христова е била не само активистка на ДПС, но и кандидат-депутат в софийската листа на движението за изборите през 2017 г..

И т.н., и т.н., и т.н.

А КОГА? – КОЙ ЩЕ ТИ КАЖЕ, КОЙ ЩЕ ТИ КАЖЕ…

И като завършек – „Струма“ трябваше да бъде напълно готова за олимпиадата през август 2004 – хм, за онези 700 дни на царското управление. „Хемус“ я започна с първа копка Тодор Живков през 1974 г. През 2010 г. Бойко Борисов продължи изграждането й с първите нови 7 км след Правец. Сега ни ги обещават за 2025 г., Когато темповете са мравешки, и начисленият инфлационен индекс (поскъпването) става по-голямо, и възможностите да се направи някои др. афера за милиарди – също.

Преди години, в края на първия мандат на Борисов направих точна справка кой колко магистрали е построил от времето на Жиков дотогава. Сега автомагистралите са 812,5 километра (27 август). Строят се още 109,9 км. и до целта от 1490 км остават още 677,5 километра и неизвестно още колко години.

В онзи отдавнашен мой пост за автомагистралната надпревара между различните ни премиери посочих, че най-впечатляващото строителство на Великата китайска стена е по времето на династията Мин , като стратегическия за защита участък от 570 километра е издигнат САМО ЗА 5 ГОДИНИ (височина 9 метра, ширина между 4.5 и 7.2 метра). Този участък е онзи, част от който (10 км) е открита за туристически посещения. Но онзи крепостен строеж е постижение на историята, а нашите пътни строежи – постижения на корупцията.

Давам снимки от Стената (магистралите ни ги знаете)
1. поглед от Космоса
2, 3, 4 участъци от династията Мин

1

2

3

4

  •  Григор Лилов

ПО ТЕМАТА

Магистрала през Кресненското дефиле крие риск от радиация

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ремонтът на стария тунел на Витиня правен с български пари е = (равен на) градежа на новия тунел „Железница” на магистрала Струма правен с европейски пари (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница