Напрежение в Източното Средиземноморие

Гръцки медии информират за снимането на видеоматериал от НПО, без да уточнят коя е тя, на бежанци, които се „давят“ с дрехите. Според вестника Νέα της Λέσβου снимачната сцена е плажът на остров Лесбос.

В същото време радио Еврос отбелязва, че тези дни е забелязано активизирането на автобуси, извозващи мигранти към Одрин. Очаква се възстановяването на опитите за нахлуване на гръцка територия, което беше прекъснато от турските власти на 27 март, заради пандемията от коронавируса.


В същото време вчера турското МВнР заяви, че Турция е открила четири нови находища в източната част на Средиземно море и е депозирала молба с карта пред ООН, с цел разрешение да започне тяхното разработване.


Дрънкането на оръжие в тази част на морския басейн се допълва от декларацията на Израел, че е направил успешен тест на нова балистична ракета в източната част на Средиземно море.


Войната в Либия също дава своето отражение. Говорителят на ЛНА /Хафтар/ ген. Ахмед Мисмари декларира, че турски кораб, натоварен с танкове М60, е тръгнал от пристанище Истанбул на 20-21 май и е пристигнал на пристанище Мисрата на 28 май. В същото време на 3 юни самолет Embraer EMB-145H AEW&C (757) на гръцките ВВС е излетял от летище Ханя на остров Крит и е кацнал на летището в Бенгази.


Ескалацията на напрежението в тази част на света се отбелязва и с провала за избор на турския кандидат за председател на 75-тата сесия на ОС на ООН Волкан Бозкир /бивш министър по европейските дела/ от четири страни – Гърция, Кипър, Армения и ОАЕ. Това стана възможно след като се промени регламентът за избор на този пост в световната организация, който повелява на първия тур това да става вече с консенсус. На втория тур ще се изисква мнозинство от 51% от 193-те страни-членки на ООН. Засега Бозкир е единственият кандидат за този пост.

The Foreign Insider

Излязоха документи, които доказват, че САЩ са създателите на ISIS

 

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница