„Народен“ и институционален цинизъм! Ако карантината не беше спряла законодателната дейност на депутатите, пишлемето, убило Милен Цветков, щеше да бъде чисто като агнец божи

 

18 декември 2019. В парламента се внася законопроект за поправка в Наказателния кодекс.
Става дума за чл. 343, ал. 3 и текста в него за употреба на упойващи вещества при шофиране и предизвикване на катастрофа (случаят, при който убиха Милен Цветков)

(цитати от мотивите на депутатите)
„Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци и вредният ефект от злоупотребата да е отминал. При изтекъл значителен период от време не може да бъде обоснована субективна съставомерност на поведението на дееца, НИТО ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ НА ДЕЯНИЕТО….“
“След криминализирането на управлението на МПС при употреба на наркотични вещества или техни аналози, част от съдебната практика споделя тезата, че не е достатъчно деецът само да е употребил, а е необходимо поведението му да е повлияно от приема”
(край на цитатите)

Ето ги вносителите – депутати от ГЕРБ, „Патриотите“, “Воля” и ДПС
– ЛЪЧЕЗАР БОГОМИЛОВ ИВАНОВ
– БОРИС ЯНКОВ ЯЧЕВ
– ГЕРГАНА ЖЕЛЯЗКОВА СТЕФАНОВА
– ПЛАМЕН ДУЛЧЕВ НУНЕВ
– НИГЯР САХЛИМ ДЖАФЕР
– АДЛЕН ШУКРИ ШЕВКЕД

Лъчезар Иванов – Лъчо Мозъка е онзи, който навремето се запомни с участието му в приемането на лобистката поправка, станала известна като „Мери Джейн“ в Закона за наркотичните вещества, която по-късно бе отменена.

ИНСТИТУЦИИТЕ – „ЗА“

А ето ви „За“ -то на компетентните органи, изразено на Заседание на парламентарната Комисия по здравеопазването на 6 февруари

 В писменото становище на Министерството на вътрешните работи се изразява подкрепа за обсъжданите нормативни промени без забележки и предложения.
Председателите на Българския лекарски съюз и на Българския фармацевтичен съюз изразиха подкрепа за предлагания законопроект, като беше посочено, че при второ гласуване следва да се обсъди много сериозно и внимателно фактът, че определени групи лекарствени продукти биха могли да дадат положителен резултат на полевите тестовете поради съдържащото се в тях активно вещество.
 След анализ на предложения законов тест Наказателната колегия на ВКС (Върховен касационен съд) намира, че следва да бъде изразена принципна подкрепа за необходимостта от изменение в тази разпоредба на НК.
Въз основа на проведеното обсъждане и извършеното гласуване при следните резултати „За” – 20, „Против” – 0, „Въздържал се” – 0, Комисията по здравеопазването предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване законопроект за допълнение на Наказателния кодекс, № 954-01-88, внесен от Лъчезар Иванов и група народни представители на 18 декември 2019 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО:
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

Това е пореден законодателен напън да се инкриминализира употребата на наркотици – като не може изцяло, първо поне в някои ситуации и случаи.
Единствените държавни институции, които възразяват срещу тази поправка са Главна прокуратура и Министерството на правосъдието.

Освен нарколобистски международни и вътрешни интереси играят и редица по-интимни мотиви. Някои наши министри, депутати, редица олигарси и децата им шмъркат редовно. И шофират така.
С този текст се разширяват необятно възможностите да не им се търси отговорност.

Този „законотворец“, който е доцент в СУ „Сл. Охридски“ се прочу на защитата си на научното му звание. През 2012 г. избухна скандал.
Тогава стана ясно, че две от публикациите, които са представени от Лъчезар Иванов в защита на неговата кандидатура за „доцент“, всъщност не са били негови, а на пенсионирания проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве. Тогава депутатът обясни, че е допусната техническа грешка и не се е опитвал да заблуди комисията.
Прочу се и с други скандали – много са, за да ги изброявам.

Но два опита за поправки в закони в интерес на мафията, оперираща с наркотици, дори и за българското общество му идат множко.
Крайно време е Лъчезар Иванов – Лъчо Мозъка НЕЗАБАВНО да напусне депутатското си място и да бъде изключен от ГЕРБ!

 Григор Лилов

 

 

Сбогом, приятелю! Милен Цветков: Не се страхувам от смъртта, но не ми се умира между ламарини (ВИДЕА)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не