На 14 юни 1928 г. е роден Че Гевара. Тази песен е в негова памет (ВИДЕО)

/

 

ЕРНЕСТО ЧЕ ГЕВАРА – ВЕЧНИЯТ СИМВОЛ НА БУНТАРСТВОТО И РЕВОЛЮЦИЯТА

През 2000 г. списанието „Тайм“ включва Че Гевара в списъка с „20-те герои и икони“ и в „Стоте най-важни личности на ХХ век“. Прочутият портрет на команданте е нарисуван от кубинския художник Алберто Корда. На баретата му се вижда звездичката на Хосе Марти, която Гевара получава от Кастро заедно със званието „команданте“ – майор.

На 14 юни 1928 г. в аржентинския град Росарио, в семейството на архитект с ирландски корени и испанка се ражда символът на Революцията Ернесто Гевара. Малко герои в света могат да му съперничат на популярността му като символ и на борбата с лъжата и несправедливостта.
Ернесто има четирима братя и сестри и родителите му правят всичко, за да ги отгледат като достойни хора; всички получават висше образование.

От дете бъдещият команданте се отличава с железен характер и въпреки че страда от астма, се занимава с футбол, ръгби, конен и други видове спорт.
Като юноша Гевара чете много; освен с прочути образци на световната класика, се запознава с трудове на Маркс и Енгелс, Ленин и Бакунин и др.

Когато завършва медицина, като млад лекар заминава за Мексико, където се запознава с Фидел Кастро, който му прави поразително впечатление; от този момент Гевара изоставя медицината и се отдава на революционна борба.

От юни 1957 г. той става командир на едно от съединенията на революционната армия, в която се вливат все повече кубинци.

Прозвището „Че“ той получава от тях. Думата се употребява в разговорната реч; според една от версиите Гевара употребявал „че“ като аналог на руския израз „чу ли“. Според друга версия „че“ в аржентински език означава „приятел“. Така се обръщал Ернесто към часовите, когато обикалял постовете. Така той влиза в историята като команданте Че Гевара.

След победата на кубинската революция Че става президент на Националната банка в Куба, след това – министър на промишлеността. В тези години Кастро вижда основната задача в Куба – строителството на новата родина, а аржентинецът Че се стреми да продължи революционната борба в други страни.

През 1965 г. Гевара, по това време популярен в света кубински политик, напуска всички постове, пише прощално писмо и заминава за Африка и се включва в революционната борба в Конго; заради неразбирателство с местни революционери и неблагоприятната обстановка, Че заминава за Боливия, където през 1966 г. начело на отряд започва партизанска борба против местния проамерикански режим.

В Боливия са сформирани специални отряди едва ли не от всички диктаторски режими в Латинска Америка. Специални агенти на ЦРУ водят активно издирване на революционера с неговата Армия за национално освобождение на Боливия.

През август-септември 1967 г. партизаните понасят сериозни загуби. В началото на октомври е издадено мястото на отряда на правителствените войски. На 8 октомври 1967 г. специални части обкръжават и атакуват лагера му. В кръвопролитния бой Че е ранен и заловен. Вероятно по заповед, дошла от САЩ, Ернесто Че Гевара е разстрелян на 9 октомври.

Името и делото на команданте Че побеждават смъртта и той се превръща във вечния символ на Революцията и пример за младите хора по света.
Но неговата личност има и тъмна страна, както всеки човек и герой.

Жестокостта на Че Гевара рязко контрастира с неговия героичен образ. Пред него не стоят никакви етични задръжки, когато става дума за постигането на революционната цел, нямат значение нито полът, нито възрастта, нито други признаци. По времето на Кубинската революция често разстрелва врагове и дори невинни без съд и присъда.

В писма до близките си Че Гевара признава, че е „търсач на приключения“, че „жадува за кръв“ и че му „харесва да убива.

Още факти за команданте Че

Днес Че Гевара щеше да бъде на 92 години. Но доживя само до 39.
Като ученик той шокира връстниците си със странни постъпки – яде тебешир, пие мастило, обича да се бие, мъчи животни, съблазнява камериерки.
Роденият в Аржентина, Че Гевара никога не е водил революционна дейност в тази страна. В студентските си години подработва като библиотекар. Ернесто Че Гевара от дете обича да чете и количеството прочетени от него книги са хиляди. Той проявява интерес към Куба благодарение на шахматиста Капабланка. Първата жена на Че е перуанка, втората – кубинка. В двата брака се раждат пет деца, които стават лекари и юристи. Че Гевара посещава голяма част от страните в света. Той планира да разпали огъня на революцията в Азия и Африка, но Фидел Кастро го разубеждава и го увещава да се върне в родната Южна Америка; така той се оказва в Боливия. По времето на разстрела в него са изстреляни 9 куршума; първите само го раняват, но той се държи стоически пред лицето на смъртта.

Образът на Че Гевара все повече се романтизира и отдавна се е превърнал в символ на младежкото бунтарство, на някаква абстрактна „революция“ и олицетворение на „борбата за всичко хубаво срещу всичко лошо“.

Издателство PACПEP

Преди 53 години убиха Че Гевара. Тази песен е в негова памет!

 

“Все още не съм намерил нито един надежден източник, който посочва случай, в който Че да е убил невинен. Тези, екзекутирани от Гевара, лично или по негова заповед, са осъдени за престъпления, които обикновено се наказват със смърт по време на война или непосредствено след нея: дезертьорство, предателство, изнасилване, мъчения или убийство. Трябва да отбележа, че моите изследвания продължиха пет години и включваха кубинци в изгнание, живеещи в Маями и други места по света, които са настроени против властта на Кастро.“ / Джон Лий Андерсън, автор на Che Guevara: A Revolutionary Life.
”Hasta la victoria siempre”  (До вечната победа) – Че Гевара в писмо до Фидел Кастро

Последно от ВИДЕО

Америка я чака голям скандал! Руските въоръжени сили край Мариупол заловиха генерал-лейтенант Роджър Клутие от армията на Съединените щати (ВИДЕО ОТ ЗАДЪРЖАНЕТО) ОБНОВЕНА Канадският генерал-лейтенант Тревър Кадийо беше арестуван при опит да избяга от „Азовстал“ (ОБНОВЕНА) Арестуваха Адмирал Ерик Олсън!

Руските въоръжени сили край Мариупол заловиха командващия на НАТО генерал Клутие Америка я чака голям скандал

ПРЕВЕДЕНО ВИДЕО: Снайперисти от „Евромайданът“ си признават, че са били наети от ЦРУ, за да стрелят по мирните граждани на площада и да се извърши държавен преврат в Украйна през 2014 г. | Истината, за която осем години медиите мълчаха (ФИЛМ – БГ СУБ) | Десен сектор на Евромайдана (ФИЛМ – БГ СУБ)

Снайперисти от „Евромайданът“ си признават, че са били наети от ЦРУ, за да стрелят по мирните

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times