На 22 юни 1941 г. Нацистка Германия нападна Съветския съюз

 

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА НА 22 ЮНИ 1941 Г.

„Те не подозират за нашите намерения“

21 юни 1941 г., 13 часа. Германските войски получават кодовия сигнал „Дортмунд“, който информира, че нахлуването в Съветския съюз ще започне на следващия ден.

Командващият втора танкова група в армиите „Център“ Хайнц Гудериан пише в дневника си, че руснаците нищо не подозират за намеренията на германците.

21 часа. Бойците от 90-и граничен отряд в Сокалската комендатура задържат германски войник, който преплувал граничната река Буг. Плененият е изпратен в щаба на отряда в град Владимир-Волински.

23 часа. Германските части, които се намират във финландските пристанища, започват да минират изхода на Финския залив. Финландски подводници минират бреговете на Естония.

22 юни 1941 г., 0,30 часа. Пленникът е доставен в град Владимир-Волински. На разпита казва името си – Алфред Лисков, от 221-ви полк в 15-а дивизия във вермахта. Той съобщава, че на разсъмване на 22 юни германската армия ще премине в настъпление по цялото протежение на съветско-германската граница. Информацията е предадена на висшето командване.

В Москва се разпространява директива №1 на народния комисариат по отбраната за частите във западните военни окръзи. В директивата се съобщава, че на 22-23 юни е възможно внезапно нападение на германски части срещу западните военни окръзи. На командванията на войските се препоръчва да не се поддават на никакви провокации. Частите да се приведат в бойна готовност, да заемат огневите точки в укрепените райони на държавната граница, авиацията да се разсредоточи в полевите летища.

Преди началото на бойните действия директивата не успява да стигне до воинските части, вследствие на което посочените в нея мероприятия не се осъществяват.

1,00 часа. Комендантите на участъците на 90-и граничен отряд докладват на началника на отряда – майор Бичковски, че не се наблюдава нищо подозрително на съпределната страна, че всичко е спокойно.

3,05 часа. Група от 14 немски бомбардировачи Ju-88 хвърля 28 магнитни бомби близо до Кронщадския рейд.

3,07 часа. Командващият Черноморския флот – вицеадмирал Октябрский, докладва на началника на ГЩ генерал Жуков, че системата за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка във флота наблюдава много неизвестни самолети над морето и че флотът се намира в пълна бойна готовност.

3,10 часа. Лвовският отдел на НКГБ в телефонограма предава на НКГБ на Украйна сведенията, получени при разпита на пленника Алфред Лисков.

Началникът на 90-и граничен отряд майор Бичковски си спомня, че още преди да бъде завършен разпитът на пленника, в направлението Устилуг – първата комендатура, чул силен артилерийски огън и разбрал, че германците са открили огън; той вика по телефона коменданта, но връзка няма.

3,30 часа. Началник-щабът на Западния окръг генерал Климовских докладва за нападението на вражеската авиация срещу белоруски градове – Брест, Гродно, Лиду, Кобрин, Барановичи и др.

3,33 часа. Началник-щабът на Киевския окръг генерал Пуркаев докладва за нападението на авиацията срещу градове в Украйна, включително и срещу Киев.

3,40 часа. Командващият Прибалтийския военен окръг генерал Кузнецов докладва за нападения на вражеската авиация срещу Рига, Шауляй, Вилнюс, Каунас и др.

3,42 часа. Началникът на Генщаба Жуков се обажда на Сталин и съобщава за началото на бойните действия на Германия. Сталин заповядва на Тимошенко и Жуков незабавно да се явят в Кремъл, където се свиква извънредно заседание на Политбюро.

3,45 часа. Първа гранична застава на 86-и Августовски граничен отряд е атакувана от разузнавателно-диверсионна група на противника. Личният състав на заставата под командването на Александър Сивачев влиза в бой и унищожава нападащите.

4,00 часа. Командващият Черноморския флот вицеадмирал Октябрский докладва на Жуков, че вражеското нападение е отбито и опитът за удар срещу съветските кораби е провален.

4,05 часа. Заставите на 86-и Августовски граничен отряд, включително и първа гранична застава на старши лейтенант Сивачев, са подложени на мощен артилерийски обстрел, след което започва германското настъпление. Граничарите се бият с многократно превъзхождащ ги противник.
4,10 часа. Западният и Прибалтийският специални военни окръзи докладват за началото на бойните действия на германските войски на сухопътните участъци на границата.

4,15 часа. Германците откриват масиран артилерийски огън срещу Брестката крепост. Унищожени са складове, нарушена е връзката, има много убити и ранени.

4,25 часа. 45-а пехотна дивизия във вермахта започва настъпление срещу Брестката крепост.

4,30 часа. В Кремъл започва съвещанието на членовете на Политбюро. Сталин изразява съмнение, че случилото е началото на война, и не изключва възможността за германска провокация. Тимошенко и Жуков се опитват да го убедят, че това е война.

4,55 часа. Германците са завзели почти половината от територията на Брестката крепост. Червеноармейците внезапно атакуват противника.

5,00 часа. Посланикът на Германия в Съветския съюз граф Фон Шуленберг връчва на народния комисар по външните работи Молотов „Нота на министерството на външните работи на Германия до съветското правителство“, в което фюрерът информира, че „Германия не може безучастно да се отнесе към сериозната заплаха на източната граница“ и затова издал заповед на германските въоръжени сили да отговорят на тази заплаха. Един час след началото на бойните действия Германия де юре обявява война на Съветския съюз.

5,30 часа. По германското радио райхсминистърът на пропагандата Гьобелс чете обръщението на Хитлер към германския народ във връзка са началото на войната срещу Съветския съюз, „срещу заговора на еврейско-англосаксонските подпалвачи на войната и еврейските управници на болшевишкия център в Москва“. „… Задачата на този фронт вече не е защита на отделните страни, а осигуряване безопасността на Европа и спасяване на всички…“, се казва в обръщението.

7,00 часа. Райхсминистърът на външните работи Рибентроп открива пресконференция, на която обявява началото на бойните действия срещу Съветския съюз: „Германската армия нахлу на територията на болшевишка Русия!“

7,15 часа. Сталин утвърждава директива №2 за отразяване на нападението на хитлеристка Германия: „Войските с всички сили и средства да посрещнат вражеските сили и да ги унищожат в районите, където са нарушили съветската граница.“

9,30 часа. Взема се решението на обяд към съветския народ да се обърне народният комисар по външните работи Молотов.

Дикторът Юрий Левитан си спомня, че му се обадили от Мински и му съобщили, че над града летят вражески самолети и той целият е в пламъци; след това му съобщили, че същото се случва и в Киев. До 12 часа на обяд на 22 юни по радиото нищо не съобщили.

11 часа. Прибалтийският, Западният и Киевският специални военни окръзи са преобразувани в Северозападен, Западен и Югозападен фронт.
„Врагът ще бъде разбит. Ние ще победим!“

12 часа. Народният комисар Молотов се обръща към гражданите на Съветския съюз: „Днес в четири часа сутринта, без да обяви каквито и да било претенции към Съветския съюз, без да обявят война, германските войски нападнаха нашата страна, атакуваха нашите граждани на много места и бомбардираха нашите градове – Житомир, Киев, Севастопол и др. … Нападенията на вражеските самолети и артилерийският обстрел бяха извършени и от румънска и финландска територия. Сега, когато Съветският съюз вече е нападнат, съветското правителство издаде заповед на нашите войски да отблъснат разбойническото нападение и да изгонят германските войски от територията на нашата родина. Правителството призовава вас, граждани и гражданки на Съветския съюз, още по-тясно сплотете редиците си около нашата славна болшевишка партия, около нашето съветско правителство, около нашия велик вожд – другаря Сталин. Нашето дело е правилно. Врагът ще бъде разбит. Победата ще бъде наша!“

13,00 часа. Президиумът на Върховния Съвет на Съветския съюз издава указ за мобилизацията на всички, годни за военна служба, т.е. родените между 1905 и 1918 г. За първи ден на мобилизацията е определен 23 юни 1941 г. Но още на обяд на 22 юни наборните пунктове започват да работят.

13,30 часа. Началникът на ГЩ генерал Жуков лети за Киев като представител на новосъздаденото Главно командване на Югозападния фронт.

14,05 часа. Италия като съюзник на Германия обявява война на Съветския съюз.

14,10 часа. Първа гранична застава на А. Сивачев води бой над 10 часа. Граничарите разполагат само със стрелково оръжие и гранати, но унищожават около 60 германски войници и три танка.

15,00 часа. Командващият групата армии „Център“ фелдмаршал Фон Бок разказва в спомените си, че германските военновъздушни сили имат превъзходство над руската авиация.

От 485 атакувани гранични застави нито една не отстъпва без заповед

16,00 часа. След 12-часов бой хитлеристите заемат позицията на първа гранична застава. Всичките граничари загиват, отбранявайки я. Подвигът на старши лейтенант Сивачев се превръща в един от стотиците, извършени от граничарите в първите часове на войната.

Държавната граница на Съветския съюз от Баренцово до Черно море на 22 юни 1941 г. охраняват 666 гранични застави; от тях 485 са атакувани още в първия ден на войната. 257 съветски застави държат отбраната от няколко часа до един ден; 20 застави – над един ден; 16 застави – над два дни, 43 – над 4-5 дни; 55 – над 12 дни. 45 застави се сражават до два месеца.
От 19 600 граничари, които посрещат удара на германските части от групата армии „Център“ на 22 юни, в първите дни на войната загиват над 16 хиляди…

17,00 часа. Германски части завземат югозападната част на Брестката крепост. Югоизточната й част остава под контрола на съветските войски. Боевете за крепостта продължават още една седмица.

Църквата благославя всичките православни за защита на свещените граници на Родината

18 часа. Московският и Коломенски митрополит Сергий изпраща обръщение към вярващите: „Фашистките разбойници нападнаха нашата родина. Нарушавайки всякакви договори и обещания, те внезапно се нахвърлиха върху нас и ето – кръвта на мирните граждани вече оросява родната земя…“

20 часа. Утвърдена е директивата №3 на народния комисариат по отбраната, която предписва съветските войски да преминат в контранастъпление със задачата да разгромят хитлеристките войски на територията на Съветския съюз, с по-нататъшно придвижване на територията на противника. Директивата предписва към края на 24 юни да бъде овладян полският град Люблин.

„Ние трябва да окажем на Русия и руския народ всякаква помощ, каквато можем…“

23 часа. Обръщението на премиера на Великобритания Уинстън Чърчил към британския народ във връзка с нападението на Германия срещу Съветския съюз: „… Аз виждам руските войници как стоят на границата на родната земя и охраняват полетата, които техните бащи са обработвали от незапомнени времена. Аз виждам как те пазят домовете си… Ние трябва да окажем на Русия и руския народ цялата помощ, която можем. Ние трябва да призовем всичките наши приятели и съюзници във всичките части на света да се придържат към аналогичния курс и да го следват също така неотклонно и стоически, както ще го правим ние, до самия край… Никой не е бил по-твърд противник на комунизма през последните 25 години от мене. Няма да върна обратно нито една дума, казана от мен. Но всичкото това бледнее пред зрелището, което се разиграва сега…“

Денят 22-ри юни отива към края си. Предстоят още 1417 дни от най-страшната война в историята на човечеството…

Издателство PACПEP

 

 

На 18 декември 1940 г. Хитлер утвърждава плана „Барбароса“ за мълниеносен удар срещу  Съветския съюз 

 

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати