Габриел Гарсия Маркес

На 6 март 1927 г. е роден колумбийският писател Габриел Гарсиа Маркес, станал класик още приживе

„СТО ГОДИНИ САМОТА“ – РОМАНЪТ, КОЙТО ПРОМЕНИ СВЕТА

Легендарният роман „Сто години самота“ веднага след като е публикуван, е признат за шедьовър в латиноамериканската проза през ХХ век, а писателят се събужда знаменит.

Влиянието на Маркес върху литературата е толкова голямо, че вестник „Ню Йорк Таймс“ нарича неговата книга втора по популярност след „Кригата Битие“, която задължително трябва да прочете цялото човечество.

Защо твърдят, че романът „Сто години самота“ е променил света

Заради мъдростта си още като дете Маркес получава прякора „Старчето“. Той е роден в бедното градче Аракатака, Северна Колумбия. Бъдещият голям писател научава от баба си много народни предания и суеверия, разпространени по тези места. По-късно тези знания преминават в неговите произведения и Маркес казва: „Аз исках да премахна демаркационната линия между онова, което изглеждаше реално, и онова, което изглеждаше фантастично, защото в света, който исках да пресъздам, тази бариера не съществува…“

Маркес не открива веднага своето призвание. Той постъпва в юридическия факултет в Националния университет в Богота и едва след четири години решава да се посвети на литературата и журналистиката.

Първите журналистически очерци на Маркес привличат вниманието на обществеността в началото на 50-те години, а след това започва блестящата му кариера на писател.

Веднага след като излиза романът „Сто години самота“, младият 40-годишен писател печели симпатиите на милиони читатели.

За броени месеци дебелата книга е преведена на всички европейски езици, а критиците в един глас определят Гарсиа Маркес за най-добрия майстор на испанското слово от времето на Сервантес.

 

Магическият реализъм

 

Романът „Сто години самота“ се ражда в следвоенните години. По това време в литературата представата за логическото устройство на света вече е разрушена. Гарсиа Маркес предлага друга представа за реалността, в която мистичното и рационалното не си противоречат. Художественият метод „магически реализъм“ е известен и по-рано, но Маркес го прави популярен и с него вдъхновява цяло поколение писатели.

В прочутия си роман „Сто години самота“ Маркес отговаря на въпроса, който от много векове си задават писатели, политици, учени и философи: „Какво ще бъде нашето утре?“

В романа са описани 100 години от живота на семейство Буендиа, но тази цифра, както и много друго в мъдрата книга, има философски подтекст. Авторът твърди, че времето не е линейно, а циклично: хората отново и отново отговарят на вечните въпроси.

След публикацията на романа „Сто години самота“ бъдещето на Маркес е предопределено. След 15 години той става първият колумбиец, получил Нобелова награда за литература. Той я получава с формулировката: „За романите и разказите, в които фантазията и реалността, обединявайки се, отразяват живота и конфликтите в един цял континент…“

Колумбиецът влияе не само на американските и европейските, но и на съветските автори. През 70-80-те години прозата на Маркес произвежда истински бум в социалистическия лагер.

След „Сто години самота“ изпод перото на Маркес излизат още десетки произведения, които допълват главната книга в живота му: „Хроника на една предизвестена смърт“, „Любов по време на холера“, „Няма кой да пише на полковника“, „Есента на патриарха“, „Генералът в своя лабиринт“, „Погребението на мама Гранде“ и др.

Маркес се опитва да пише и приказки, но от това нищо не излиза. Той дал на един от синовете си, когато бил малък, да прочете една приказка. Детето му я върнало и казало: „Тате, нима мислиш, че децата са толкова тъпи?“

През 2006 г. Маркес обявява, че повече няма да пише художествена литература и оттогава публикува само мемоари.

Той умира на 88 години от рак. 30 години преди смъртта си, Маркес пише: „Единственото, за което ще съжалявам, когато умирам, е, че няма да е от любов…“

Издателство PACПEP

Дръж тези, които обичаш, близо до себе си!

„Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш.”

Габриел Гарсия Маркес

 

Методът „Хоопонопоно“ твори чудеса

 

Сдобих се диагноза рак: Това е моята история. Казвам се Иванова

 

Предишна Статия

Сталин четял по няколко книги на ден! На година прочитал хиляди книги

Следваща Статия

ФБР призна , че следило Габриел Гарсия Маркес по заповед на Едгар Хувър

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

„Теоретик на конспирацията“ vs „Интелигентен човек 👑 🐑“

  „Теоретик на конспирацията“ vs „Интелигентен човек 👑 🐑🐑🐑“ „Теоретик на конспирацията“ срещу „интелигентен човек“ (еквивалент на 👑 🐑🐑🐑): „Интелигентният човек 👑 🐑🐑🐑“  човек крещи на „теоретика

Снимка на деня

  Бел.ред; ако се чудите за кое видео става въпрос през 2019 става въпрос за това

Don`t copy text!