На 6 юни се отварят вратите на съдбата

Във Ведическия календар този ден се нарича Апара Екадаши

 В този ден Висшите сили се доближават до хората, помагайки им да осъществят заветните си желания. Екадаши лекува душата, тялото и променя съдбата към добро. Апара в превод от санскритски означава „безграничен, безкраен“. Във Ведите, който спазва Екадаши, получава много блага.

Представете си, че във Вселената се отваря магически портал и вие имате възможност да получите подарък от Небесните покровители. Можете да изберете един подарък или дори три: например здраво тяло, щастлив и свободен от страх и тревоги ум, благополучна съдба.

Това обаче се случва само в приказките.

Но от време на време Вселената ни дава шанс да превърнем живота си в истинска приказка. И 6 юни е един такъв ден, денят Апара Екадаши.

Защо всички приказки си приличат?

Защото народната мъдрост се основава на познаването на законите за устройството на света, които във всичките времена действат еднакво. Това са кармическите закони. Приказните герои не само вършат добро, но и помагайки на хората, стават по-добри, по-силни, трудят се да преодоляват всякакви трудности.

Времето Апара Екадаши позволява на човек да измие бремето на всичките си натрупани грехове. Този Екадаши е толкова могъщ, че спазването му напълно премахва дори тежките грехове, които дават лоша карма – аборт, съпружеска измяна, оскърбления, обиди, клетви, скернословие, лъжа.

Как се спазва Екадаши

1. Изключване от менюто на месо, риба, гъби, яйца, зърнени храни.
2. Забранени са алкохолът, енергийните напитки, кафето, пушенето.
3. Не се разговаря на негативни теми, не се осъжда.
4. Всичко се върши спокойно и мислено делата се посвещават на Бог. По времето на Екадаши самият Бог ни е на гости.
5. Четат се всякакви молитви във вашата традиция или просто се обръщате към Бог с благодарност.
6. Четене на свещени писания, духовни книги, слушат се лекции на духовните Учители, посещават се храмове и свети места.
7. Правят се пожертвувания за благи дела, помага се на нуждаещи се, безвъзмездно се оказва помощ на други хора.

Разрешени продукти в Екадаши: плодове, зеленчуци, сокове, билкови чайове, мляко, млечни продукти, картофи, елда, ядки, семки, сухи плодове, сусам, куркума, черен пипер, готварска сол, захар.

Постът е важно условие, но не е главната цел в Екадаши. В този ден главната храна е духовната храна. Ние съзнателно ограничаваме удоволствията и насладите, за да станем силни телом и духом. Тази практика не бива да се превръща в мъчение и насилие над себе си.

В Екадаши ние получаваме възможност да се доближим до Бог, да се издигнем по-високо в духовното си развитие. Затова отказът от храна трябва да помага, а не да пречи.

Според Ведите в лунните дни, в които се падат Екадаши, храната се изпълва с всички човешки грехове, а употребата й повишава количеството отрицателна енергия в организма. Ако този ден се откажем напълно от храна, може да се избавим от негативната карта.

Спазвайте поста на нивото, което е достъпно за вас и не вреди на здравето ви. Не бива да се съсредоточавате върху храната.

Апара Екадаши ни помага да се избавим от всичко, което ни отслабва – тежка храна, тежка работа и негативни емоции. Ние получаваме допълнителни духовни и физически сили.

Освен това ние се намираме в коридора на затъмненията и под влиянието на двете ретроградни планети – Сатурн и Меркурий – период нелек от енергийна гледна точка, но и време, когато се случват съдбоносни поврати в живота. Кармичността сега е повишена, затова всичко, което вършим, дава усилен резултат. Ако вършим добрини и проявим мъдрост, ще се увеличи нашето благополучие; ако вършим злини и глупости, се увеличават проблемите ни.

Кармическият закон гласи: ние можем да изберем какво да правим, но не можем да изберем последиците от своите действия.

В Екадаши се отработват всички кармически проблеми и дългове. Тези дни са идеални за повишаване на енергията до нивото на благост и чиста жизнена енергия.

Спазването на Екадаши помага да добием душевен покой, просветление, духовна сила и осъзнатост.

  • Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ