Негарантирани ли са спестяванията? На хартия са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. На практика не са! Защо не са?

НЕГАРАНТИРАНИ ЛИ СА СПЕСТЯВАНИЯТА?

На хартия са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
На практика не са.
Защо не са?

Защото Фондът няма достатъчно пари.
Той се оказа празен, когато през 2014 г. фалира Корпоративна и затвори Фибанк (Първа инвестиционна). Едва тогава се разбра онова, за което предупредих още преди 3 години, през 2010 г. – реална гаранция за влоговете няма.
Фондът въпреки успокоенията за населението и фирмите беше празен като брашнен чувал. И държавата нямаше пари да го напълни.

И затова изгорелите вложители трябва да се кланят и благославят Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Защото в онези тежки времена на международните финансови пазари никой не искаше да даде и цент на България, камо ли пък на Фонда. Парите отпуснаха тези две банки.
Започвайки от 4 декември 2014 г. до края на миналата година – 4 декември 2019 г., бяха необходими и съответно изплатени 3 милиарда 687 милиона и 173 хил. лв. (на 99.76% от подлежащите на защита до определен размер влогове) на 112 021 вложители.

Каква е ситуацията сега?
Дал съм картинки от най-последния баланс.
Наличните средства в активите се водят за 698 милиона и 81 хиляди лева. Другото са счетоводни записи, като голямата сума е свързана с осребряване на онова, което е имала Корпоративна банка. За мен това са разни счетоводни и оценъчни фокуси.
А наистина ценното, милиардите – например БТК и „Виваком” „отплуваха” не за защита на спестяванията ни, както изисква закона, а с поредица финансови операции и с разрешението на държавата ги лапнаха едни родни и руски олигархични акули. Виж пост от 23 юли „По делата ще ги познаете“:

По делата ще ги познаете!

Обърнете внимание на последното салдо от банковата сметка на Фонда на 31 декември 2019 г. – само преди седем месеца: 107 милиона и 106 хиляди лева.
И загледайте милиардната сума на „привлечени средства” (реално преименувани заеми, които отидоха за вложители в Корпоративна, но Фондът още не е платил на кредиторите, дали му парите за това)
А да се гарантират вложителите дори на една банка, са необходими милиарди.

Рухването на илюзиите винаги е болезнено!
Но и полезно!
За опазването на парите.
_______
_______
_______

**** Няма отново да коментирам как зам.-председател на Фонда (Нели Кордовска) беше оправдана от съда, макар че като шеф на Банковия надзор на БНБ си е изтеглила парите от Корпоративна банка в „най-свръх последния момент“, и то меко казано.

**** Няма да преразказвам как Фонда реши да изплати въпреки законовата забрана пълната сума на привилегированите изгорели вложители в нея (тези със специални, далеч по-високи лихви по спестяванията им) – т.е. парите на видни родни олигарси и политици начело с Ахмед Доган.

**** Пускал съм постове, описвал съм тези афери. Предоставих навремето списъците на всички едри вложители в Корпоративна и всички едри кредитополучатели с отбраните имена на големците ни, а поради обема на пълните списъци ги качих в сайта за всеобщо споделяне dox.bg. Направих го, понеже родната държава, МФ, БНБ и забележете, Фонда имаха наглостта месец и нещо (до появата на публикациите ми) да твърдят, че документите са унищожени.

  •  Григор Лилов

Григор Лилов: Фалит! Държавата фалира! Парично-финансовата катастрофа вече е тук! Как дойде? Какво ще стане? Какво да се прави?

Предишна Статия

Божков отговаря на въпросите: “Защо ЦСКА загуби титлата през 2006 година?“ и “Защо не продължавате да финансирате ЛЕВСКИ?“ (ВИДЕО)

Следваща Статия

Христо Иванов не желае да коментира морските имоти на Иво Прокопиев, Бареков го атакува по море на 12 август в 10 часа (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

112 години независима България! Честит празник, българи! (Манифест за провъзгласяване независимостта на България, прочетен от княз Фердинанд на 22 септември 1908 г. в гр. Велико Търново)

112 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ. ЕДИН ВЕЛИК ПАТРИОТИЧЕН АКТ НА ФЕРДИНАНД САКСКОБУРГГОТСКИ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АЛЕКСАНДЪР МАЛИНОВ

Чутовен удар на МВР!

Закопчаха двама пенсионери, отглеждали канабис Двама мъже на 70 г. и 74 г. са задържани в

Don`t copy text!