Нинова: Подавам оставка. Останах изненадана, че и президентът я поиска (ВИДЕО)

Използвайки марионетките си на Позитано 20, Президенството, Правителството и медиите, от „Козяк“-16, днес успяха да принудят Корнелия Нинова да подаде оставка като председател на БСП.
Кланово-котерийните борби в БСП не ни интересуват. Причината за атаката срещу Нинова са нейните позиции против Зелените сертификати и Истанбулската конвенция, за запазване на въглищните централи и комплекса Марица – Изток и за твърда позиция по отношение на членството в ЕС на Македония.
Всичко това не се вписва в сценария за бъдещото „социално-либерално“ правителство на ПП и коалиция, на което „началниците“ от Вашингтон и Брюксел ще възложат:
– да продължи и засили здравния терор срещу българския народ.
– да се намери начин за приемане на Истанбулската конвенция.
– да се поеме ангажимент за затваряне на комплекса Марица – Изток още през 2025 година.
– Специалният пратеник на Държавния Департамент за западните Балкани Габриел Ескобар каза в прав текст: начало на преговори със Северна Македония и Албания до края на календарната година. Още днес Петков каза, че „историята не била най-важна“ и тем подобни.
– разширяване на военното присъствие на САЩ-НАТО на българска територия, милитаризация на Черно море.

• Без Лого

Поемам цялата отговорност за резултата на БСП и подавам оставка, заяви Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. „Останах изненадана, че оставката ми от Антон Кутев е поискана в качеството му на говорител на служебното правителство, а не като част от пленума на БСП. Останах изненадана, че и президентът я поиска“, добави Корнелия Нинова. Тя съобщи още, че БСП е приела поканата за преговори за правителство с „Продължаваме промяната“. В събота БСП свиква пленум, който ще даде мандат на работна група да преговаря с ПП за правителство. Корнелия Нинова ще остане на председателския пост до януари, когато БСП ще свика конгрес.


Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова в централата на партията

Ще започна с по-важното – съставянето на редовно правителство и трайно мнозинство, което да изведе България от кризите и да помогнем на народа си.

Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство. Приехме тази покана, уточняваме в момента как ще се срещнем. Започваме преговори за правителство. В този разговор си казахме, че първо на масата ще сложим програмите си, ще търсим общите неща и обединение, ще работим след това във формат на работни, експертни групи, които по секторни политики да разговарят в подробности за програма на бъдещо правителство.

Както винаги досега и сега ще бъдем разумни, диалогични, отговорни и принципни хора. Многократно сме си заявявали целта – трябва да има работещо правителство и парламент, и спешно да се приемат много важни решения, които да помогнат за извеждане от кризите.

На второ място – изчаках окончателните резултати. След окончателното преброяване от Централната избирателна комисия на всички гласове и обявения резултат оценявам този за БСП като “катастрофален“. Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място с гласовете, които дойдоха от Турция за ДПС. За това има много причини – и обективни, и субективни.

Обективните причини всички ги знаят и се коментират по студията. Машинният вот определено затрудни наши избиратели, особено възрастни хора и особено при гласуване 2 в 1. Разбира се, че и ковид кризата се отрази и много хора се изплашиха, и не отидоха да гласуват. Но тези причини са извън нас.

Има и субективни причини и те са много. Отговорността я поемам аз, изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които го правят 5 години – т.нар. вътрешна опозиция. Други хора – членове, симпатизанти, подкрепящи звънят и пишат да не се подава оставка от председателя и го подкрепят занапред. На тях благодаря и за мен не е изненада, че има и такива хора. Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави на пленум това искане, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Имаме писмо от социалистите, членове на Инициативния комитет, които ми искат оставката.

На тези две структури предлагам: да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите, имат достатъчно проблеми за решаване – цените, здравето, да си гледат тази работа. Да не инженерстват в БСП. На Инициативния комитет – да си гледат балотажа, това им е работата, а не да се занимават с ръководството и оставките в БСП.

Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого, вината е само моя – и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство, да няма разправии, да няма публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия.

Причините за случилото се са заровени много дълбоко и много назад във времето. Всичко започна с реформата в БСП. Въвеждането на три мандата ограничения за народни представители лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция. Въвеждането на пряк избор за председател, даването на най-демократичното право в политиката – да решава народът, членовете на БСП да си избират председател, а не задкулисието в БСП да слага „сламен“ председател и да смята, че той ще му изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешна опозиция. 5 години тази вътрешна опозиция не спря. Вината за мълчанието я поемам аз, защото през тези години у хората остана впечатление, че ние си се караме помежду си и мълчейки, смятайки, че като не отговарям ще създам образ на единство. Не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. С обществени поръчки, с дупки във Варна, с други неща. Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре.

Не хвърлям вина върху никого, изнасям ви факти, които са добре познати. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа вътре в БСП. От вчера чувам социолози и политолози, даже и те са проумели, които не са навътре в нашите партийни дела, че тази опозиция по време на кампанията работи за партия “Продължаваме промяната“.

На следващо място новата президентска партия „Продължаваме промяната“, които поздравявам за успеха и за резултата, отне по изчисления на социолози, политолози и други между 10 и 15% от БСП.

Сигурно има и други причини, за това, която се случва. Ще ги оставим за по-нататъшен анализ.

Сега, какво следва оттук нататък. Както сме отговорни хора пред държавата и пред това, което я очаква, така сме отговорни и пред членовете на партията, симпатизантите, така аз в момента трябва да съм изключително отговорна пред онези над 80 хил. членове на БСП, които гласуваха на пряк избор и 80% от тях ме избраха за председател. Нося няколко отговорности.

Давам си сметка, че поемам вината за всичко, знам и какво ни очаква, затова искам да обясня какво следва оттук нататък, тъй като хората не са длъжни да знаят нашите уставни процедури.  Имаме да решаваме два въпроса. Първият – мандат за преговори за съставяне на ново правителство. Вторият – въпросът за избор на следващ председател. Подреждаме ги така. Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет на партията тази събота. Този Национален съвет трябва да ни даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждането на конгрес, който да констатира моята оставка.

За да няма объркване и интерпретации, каквито очаквам всякакви, искам да обясня. БСП е партия на ред и правила. Аз съм юрист, човек на закон и устав. Според устава на БСП подадената днес от мен оставка трябва да бъде констатирана от конгрес, тъй като съм пряко избрана от членовете на БСП. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката съм председател. След констатирането от Конгреса на оставката се избира един от сегашните зам. – председатели на партията, който да организира и да проведе пряк избор на следващ председател.

Дотогава и най-вече в следващите седмици провеждаме сериозни, задълбочени,  разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане на България  от кризите и помощ за българския народ в тези трудни месеци.

ВИДЕО

Гледате ли театъра с хвърлянето на оставки? Христо Иванов, Кр. Каракачанов, К. Нинова… Утре и Баце може да хвърли оставка. И ако се питате какво се цели с този театър, не е трудно да се досетите. То направо си се казва от РР и КК – как щели да променят Конституцията и да покоряват съдебната власт под изпълнителната власт. А това е следващата голяма крачка към „синергичния“ тоталитаризъм.
За целта обаче им трябва най-сетне да направят редовно правителство. Със служебно няма как да стане. А редовно правителство изисква много нечестиви коалиции, които ще бъдат затруднени, доколкото лицата на партиите са изразявали разни предизборни „позиции“.
След оставките на главните говорилници в тия партии вече лесно новите лидери могат да променят „позиционния“ курс към тоталното безчестие и крайната безпринципност. По този въпрос в частен разговор един конституционен съдия разправя: „На крачка сме от времето, когато само тоягите ще решат проблема.“
Да, у нас и тояги ще стигнат. Особено ако полицията свали шлемовете и се направи на разсеяна. Това време идва със страшна сила, може и да не дочакаме февруарските сметки за ток.
• И.С.

Ето кой спечели изборите в България (ВИДЕА)

 

Да си дойдем на думата! Кирил Петков: Искаме нов подход към Скопие. От българска страна политиците няма да бъдат проблем

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница