Нобелов кандидат до Международния криминален съд: Шефът на СЗО да се разследва в Хага за геноцид

Началникът на Световната здравна организация трябва да бъде съден и разследван заради геноцид. Такова искане направи в Международния криминален съд американски кандидат за Нобелова мирна награда, добавяйки, че етиопецът може да е замесен в много престъпления и в родната си страна.

Настоящият генерален-директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус е „бил важен решаващ фактор по отношение на действията на службите за сигурност, които включват убийства, произволно задържане и мъчения на етиопци“.

Това се казва в оплакването, което беше подадено до Международния криминален съд.

Авторът на сигнала е американският икономист и активист, Дейвид Стейнман, който беше номиниран за Нобелова мирна награда през 2019 година.

Той твърди, че етиопският биолог и здравен изследовател има роля в зверствата, които са извършвани от различни етиопски сили за сигурност по време на службата му като високопоставен правителствен служител.

Преди да заеме поста си в Световната здравна организация през 2017 година, Тедрос Адханом Гебрейесус е служил като здравен министър на Етиопия между 2005 и 2012 година.

По-късно той е бил и външен министър на Етиопия от 2012 до 2016 година.

Именно по това време се твърди, че той е упражнявал поне частичен контрол над репресивния апарат на страната, твърди Стейнман.

Обвиненията, които се повдигат от американеца са преди всичко на базата на предположението, че като високопоставен правителствен служител и старши член на партията Тиграйски Народно-освободителен фронт, която е ключов член на управляващата коалиция по това време, Тедрос Гебрейесус не е могъл да няма влияние над правоохранителните и военни сили на страната си.

„Поради това, че е старши представител на Тиграйския Народно-освободителен фронт, Тедрос е един от малкото етиопски служители, които са можели да упражняват контрол над силите за сигурност“, твърди в обвинението си Стейнман.

Той продължава с това, че са използвани „нечестни правителствени тактики, включително тормоз, произволни арести и задържания без присъда“.

Според него, различни нарушения на човешките права не позволяват да се даде възможност за „правото на съмнение“, в който и да било етиопски правителствен служител от това време, включително Тедрос Адханом Гебрейесус.

Що се отнася до доказателствата по обвинението си, активистът Стейнман цитира преди всичко доклади за човешките права на американския Държавен департамент.

Освен това, той използва и доклани на Хюмън Райтс Уоч, Амнести Интернешънъл и други западни аналитични институции като Бирмингамския университет.

Нито едно от тези описания не споменава Тедрос Адханом Гебрейесус или пък друг етиопски държавен представител по име.

Преди всичко те съобщават за различни случаи, при които силите за сигурност на страната са убивали или арестували хора по време на големи протести и бунтове, които станаха факт, докато Адханом Гебрейесус беше министър на Етиопия.

Въпреки това, нито едно от тези неща не спира Стейнман да обвинява директно лидера на Световната здравна организация в съучастие в геноцид, извършен от хора, които са му били „подчинени“.

Обвинението твърди, че Адханом Гебрейесус е съблюдавал „убийството и причиняването на сериозни телесни и ментални щети на членове на племената на амхара, консо, оромо и сомалийците, с цел да се унищожат тези племена като цяло или частично“.

Сега прокурорите от Международния криминален съд трябва да решат дали да повдигнат обвинение.

Като представител на здравната институция на ООН, Адханом Гебрейесус се радва на дипломатически имунитет.

Все пак, това може да не е пречка за съдебното му преследване в Международния криминален съд, който е независим от ООН.

Съдът има история на това да преследва държавни глави, обвинени в престъпления срещу човечеството. Все пак, ако той действа по твърденията на Стейнман, това ще е първият случай, когато е действано срещу представител на ООН.

Това не е първият случай, когато Тедрос Адханом Гебрейесус е обвиняван, че е извършвал действия, които са непристойни за лидер на Световната здравна организация.

Още през 2017 година, когато той беше кандидат за поста, един от конкурентите му го обвини, че е прикривал избухванията на холера в Етиопия, за да запази лицето на правителството.

Тази година подобни обвинения отново се появиха отново, когато американски представители заподозряха, че Световната здравна организация не е достатъчно прозрачна по отношение на Ковид-19 пандемията.

През ноември генерал Бирхану Джула от Етиопия обвини началника на Световната здравна организация в това, че подкрепя бунтовници, водени от Тиграйския Народно-освободителен фронт, докато нацията е хвърлена отново в граждански конфликт.

„Той прави всичко, за да получи подкрепа за тях. Помогнал им е да получат оръжия“, заяви генерала.

Главният директор на Световната здравна организация отрича всички обвинения.

В частност той заяви, че не избира страни в настоящия конфликт в Етиопия. Засега той не е коментирал по отношение на албата от Стейнман.

Поглед Инфо 

ПО ТЕМАТА

СЗО няма нищо общо със “здравеопазване; Истината за ООН

“За да се осъществи световно управление, е необходимо да се премахнат от съзнанието на хората техният индивидуализъм, лоялността им към семейните традиции, националният патриотизъм и религиозните догми.“

– Изказване на Брок Чизълм, директор на “Световната здравна организация“ (към ООН) 6R o b e r t s o n , P. Op. cit., p. 7.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Последно от ЛЮБОПИТНО