Новата тристепенна локдаун система в Англия

Англия ще бъде разделена на три нива по зони със средно, високо и много високо ниво за тревога, като най-строгите ограничения за социалните контакти и бизнеса идват с последната категория.

Ето това, което знаем досега за тристепенната система, с предупреждението, че вероятно ще има известна степен на автономия, предадена на местните власти, в резултат на което две области с едно и също ниво могат да имат леко различни ограничения.

Около 28% от населението на Англия е на ниво 2, докато 3% са на ниво 3, което ще се прилага от сряда (14/10/2020) за градския регион на Ливърпул. Това включва районите на местните власти Халтън, Ноусли, Сефтън, Сейнт Хелънс и Уирал, както и град Ливърпул.

На други места в северната част на Англия всички съвети, които понастоящем са под засилени разпоредби за коронавирус, ще попаднат в новото ниво 2 – „високо“.

Към тях ще се присъединят и други области, включително Шефилд, Донкастър, Родъръм и Барнсли, в Южен Йоркшир. Нотингамшир, заедно с Източен и Западен Чешир, също ще премине към ниво 2 в резултат на нарастващите нива на инфекция.

Областите на Мидландс, които ще попаднат в същата категория, включват Бирмингам, Сандвел, Солихал, Уолсол и Улвърхамптън. Нюкасъл, Южен Тайнсайд, Северен Тайнсайд, Гейтсхед, Съндърланд, Дърам и Нортъмбърланд са сред засегнатите райони в североизточната част, заедно с части от долината Тийс, включително Мидълзбро и Хартълпул.

Уебсайтът на правителството ще включва проверка на пощенски код, така че хората да могат да проверяват разпоредбите в техния район, като информацията е достъпна и чрез приложението Covid-19.

Какви са промените за отделните хора и семейства?

Магазините, училищата и университетите остават отворени във всички категории, докато жителите на райони от ниво 1 (средно) могат да очакват ограничения, които да отразяват действащите национални мерки, включително „правилото за шестицата“, което позволява на не повече от шест души от различни домакинства да се събират на закрито или на открито. Организираният спорт ще бъде разрешен само на открито, докато на сватбените церемонии може да има до 15 души.

Ниво 2 е затегнато, което според Джонсън ще отразява вече съществуващите мерки в много области. Срещите на членове от различни домакинства са забранени на закрито. Срещите на открито са позволени, но все пак ще бъдат предмет на правилото за шестицата.

Правилата обаче ще бъдат по-облекчени от преди в някои райони, където преди това не беше разрешено смесването на домакинствата по дворовете. Сега всичко ще бъде закон, а не просто препоръка. Хората вероятно ще бъдат посъветвани да посещават домовете за грижи само при изключителни обстоятелства, но могат да отидат на почивка извън техния район.

В области от ниво 3 правителството ще определи „базова линия“ за забрана на смесването в частни жилища, както на закрито, така и в дворовете. Жителите на това ниво също биха били посъветвани да не пътуват в и извън района, освен ако не е необходимо, например да водят децата на училище.

Сватбените приеми са забранени в региона на Ливърпул, докато хората трябва да избягват да нощуват в друга част на Великобритания, ако пребивават в тази област. Правителствените насоки също така посочват, че хората трябва да избягват да нощуват в района на Ливърпул, ако пребивават другаде.

Какво означава това за бизнеса и по-конкретно за хотелиерството?

В зони с ниво 1 на отворените сектори ще бъде разрешено да продължат да работят, стига да отговарят на изискванията за Covid-19. Покритие за лице и/или екрани за всички работници в хотелиерството на закрито и за клиентите, освен когато са седнали, ще бъдат задължителни, докато полицейският час в 22:00 ч. за пъбовете ще остане.

Хората ще бъдат съветвани да продължат да работят от вкъщи, където е възможно.

В категорията от ниво 2 баровете и пъбовете ще имат право да останат отворени, но в ниво 3 те ще трябва да затворят, освен ако не сервират храна. Очаква се насоките да определят какво представлява тази храна, като се изключва възможността да се заобиколи, като се сервират мезета заедно с алкохол.

Новите ограничения в района на Ливърпул ще включват и затварянето на закрити фитнес зали и фитнес/танцови студия, заедно със спортни съоръжения, развлекателни центрове, магазини за залагания, игрални центрове за възрастни и казина.

На какво ще се основава категорията на даден район и колко дълго ще продължат ограниченията?

Съобщава се, че системата ще се основава на местната степен на заразяване, въпреки че може да се вземе предвид и скоростта на нарастване, заедно с общия брой случаи. Джонсън каза, че областите от ниво 3 ще бъдат тези, където нивата на заразяване бързо се увеличават и „където NHS скоро може да бъде подложен на непоносим натиск“.

Различни доклади предполагат, че степента на заразяване за ниво 1, което би имало най-малко ограничения, може да бъде по-малко от 100 случая на 100 000 души от населението.

Очаква се прегледите да се извършват на всеки няколко седмици. На въпрос какво трябва да се случи, за да бъдат премахнати местните ограничения, Борис Джонсън каза, че числото R [средният брой хора, на които заразен човек ще предаде болестта] ще трябва да падне под 1.

Превод на български – Страничката „Монтагю Кийн“

https://www.theguardian.com/world/2020/oct/12/what-does-three-tier-covid-lockdown-system-mean-for-england

Последно от СВЯТ