Нови технологии ще позволят на организма да произвежда инсулин при диабет

 

При диабет-1 клетките на панкреаса престават да произвеждат инсулин – хормона, който регулира кръвната захар. За да се поддържа тя, пациентът по няколко пъти на ден инжектира хормона и това е единственото лечение на болестта.

За диабет-2, при който панкреасът изработва недостатъчно количество инсулин, всяка година се появяват нови лекарства и донякъде този тип пациенти са привилегировани.

Едно от най-перспективните направления в лечението на диабет-1 са клетъчните технологии – пресаждане на донорски изолирани островчета в панкреаса, което позволява част от пациентите да придобият инсулинова независимост.

Но този метод има доста ограничения. След пресаждането на островчетата имунната система може да ги атакува като чужди; налага се пациентът, за да не отхвърли организмът му присадените клетки, да приема имуносупресори, които имат странични ефекти.

Затова учените търсят методика, с която да защитят произвеждащите инсулин клетки. Учени от Масачузетския технологичен институт разработили за тях защитна обвивка на основата на силиция, съчетана с пореста мембрана, чиито пори са достатъчно големи, за да пропускат хранителни вещества, инсулин и кислород, но достатъчно малки за имунните клетки, които могат да атакуват пресадените клетки.

Учените тествали системата върху мишки с диабет. Изследването показало, че тази технология позволява да се поддържа нужното ниво на кръвна захар в организма на гризачите в продължение на десет седмици.

В други страни се работи по технологията със специфични стволови клетки, които след продължителна обработка, могат да се приучат да произвеждат инсулин. Тъй като тези клетки ще бъдат собствени на пациента, той ще бъде в имунологична съвместимост с тях и това означава, че няма да е нужно те да се защитават със специална обвивка.

Стволовата терапия ще позволи пациентът завинаги да се спаси от инсулиновата зависимост за сметка на корекция на собствените му клетки.

Тези изследвания се намират на различни стадии на разработка, но е напълно възможно те да доведат до създаването на принципно нови технологии за лечението на диабет.

Издателство PACПEP

Учени: Причината за диабета са мазнините в черния дроб

 

Изкуствените подсладители разлагат ДНК и водят до диабет

 

Лутеолинът и  Апигенинът – двете вещества, които лекуват диабет

 

16-те билки на отец Георгий, които лекуват всичко (РЕЦЕПТА)

80% от продуктите, които употребяваме, са генномодифицирани

Съвременната храна е оръжие за масово унищожение

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница