Ново саудитско-египетско разследване за икономическия октопод на МБ, връзките с Хамас и Ал Кайда

В светлината на постигнатото споразумение между четирите страни-членки на СССПЗ и Катар в саудитския град Ула, саудитски медии продължават да разкриват факти за престъпната дейност на Мюсюлманските братя. Става въпрос за стройна пирамидална икономическа структура, чието присъствие е не само в Египет, но и по целия свят.

Бившият изпълняващ длъжността духовен наставник Махмуд Иззет /2013-2020/, който е определен като „съкровище в разкриването на тайните на МБ“, описва с детайли икономическата империя на терористичното движение в Египет и в чужбина. Акционери в стотиците фирми в Египет, които са в различни сектори на икономиката, са високопоставени активисти на МБ. Обикновено те не са еднолични собственици, но държат контролния пакет. Интересна е появата на името на един от най-известните египетски проповедници Уажди Гунейм. Той се оказва собственик на акции във финансово-прокерска къща, чийто клон е в Александрия. Той има забрана за влизане на територията на редица европейски и американски държави за подстрекателство към насилие. В момента се намира в Турция. Той се оказва партньор във фирма за недвижими имоти с генералния секретар на МБ Махмуд Хюсеин, който също понастоящем се намира в Турция.

Интересни са връзките с терористичното движение Хамас. Ръководството на МБ включва представители на Хамас в икономическата схема, с цел финансовото му подпомагане. Радикалното палестинско движение е ръководило фирми, които са работили в широк стопански спектър – строителство, предприемачество в недвижими имоти, търговско посредничество, автосервизи, транспорт и печатарски услуги. В същата схема е ангажиран и лидерът на про-МБ тунизийска партия Ал Нахда Радишд Гануши. Според разследването двамата му сина – Моад и Сухейл, както и зет му Рафик Абдул Салам управляват фирми, в това число и три такива във Франция, чиито активи са около един милиард долара.

Особено имотни са ръководните задгранични кадри на МБ – двамата роднини ал Абиари, Мохамед и Махмуд. Първият резидира в САЩ и има фирми там и в Канада, а вторият живее във Великобритания и притежава фирми, чиято дейност се разпростира на територия на редица европейски страни, както и в Малайзия и Канада.

Настоящият лидер на МБ, изпълняващ длъжността духовен водач, генерален секретар на международната организация на МБ и говорител на МБ в Европа и администратор на сайта „Посланието на Братята“ Ибрахим Мунир е вероятно личността, която е най-добре запозната с финансовата империя на терористичната организация, след ареста на Махмуд Еззат и Хайрат Шатир. Той самият живее в Лондон. Известно е, че само Мунир притежава акции в 17 компании, собственост на МБ в Европа и Азия.

Разследването на египетските правоприлагащи органи показва, че сътрудничеството между МБ и Ал Кайда започва още от момента на основаването на Ал Кайда в Афганистан. Става въпрос за осемдесетте години на миналия век, когато египетските служби за сигурност регистрират среща, състояла се през 1986 г. в Афганистан. Там се виждат един от най-влиятелните теоретици на радикалния ислям, пакистанецът Абу ал Ала ал Маудуди, създател на най-голямата азиатска ислямистка партия Джамаат-е-ислами, делегация от Ал Кайда, начило с Айман Заухири и представител на международната организация на МБ, който пътува от Швейцария. Според информацията там за пръв път е договорено сътрудничество и координация между трите ислямистки движения, за да се избегне противопоставянето и конкуренцията. Всъщност първоначално такива е имало между египетското МБ като най-старото /създадено през 1928 от Хасан ал Банна/ и масово движение, от една страна и пакистанското Джамаат-е-ислами, създадено през 1941 г. от големия теоретик на радикалния ислям в Азия ал Маудуди. Там е било договорено и финансирането на Ал Кайда от МБ като дългосрочен процес.

Данните показват, че сътрудничеството никога не е прекъсвало. През 2012 г. на повърхността се появява доказателство в Либия, което го показва категорично. Става въпрос за момента, в който МБ идват на власт в Египет. Тогава службите за сигурност засичат телефонно обаждане на началника на кабинета на тогавашния президент на Египет Мохамед Морси /1951-2019/ посланик Мохамед Рафаа ат Тахтауи до лидера на Ал Кайда Айман Заухири. Ат Тахтауи говори твърде дружелюбно и се интересува от здравето на главатаря на терористичната организация. Подобно топло отношение се дължи на факта, че двамата са братовчеди по майчина линия. Едва след любезностите той го информира, че самият президент Морси иска да разговоря с него. По време на телефонната връзка е договорена пълна координация на действията на двете страни в Либия. Искът на бившия държавен глава на Египет е Ал Кайда да съдейства на групи, свързани с МБ в Либия да получат контрол върху африканската арабска страна. В тази връзка аз Зауахири предлага на Морси да изпрати делегация на египетското МБ в Либия, която да координира своята работа с Нази Абдул Хамид ар Рукай, известен като Абу Анас ал Либи. Последният е либийски инженер в областта на информационните технологии и е работил като специалист по компютри и комуникации за Ал Кайда. Заедно с това той е и един от лидерите на Ал Кайда в Либия, на който аз Зауахири има доверие. В замяна лидерът на Ал Кайда е поискал от Мохамед Морси финансова помощ за избягалите лидери на терористичната формация ал Гамаа ал исламия и египетския Ислямски джихад /чийто бивш лидер е самият Айман аз Зауахири/, както и за техните семейства. Той е настоявал е за издаването на президентски декрет за помилване, за онези членове на тези терористични групи, които продължавали да бъдат в египетския затвор. Нещо повече, аз Зауахири поискал от Морси да съдейства за освобождаването на духовния лидер на ал Гамаа ал исламия шейх Омар Абдул Рахман – Слепият шейх/1938-2017/, който беше осъден на доживотен затвор за атака срещу Световния търговски център през 1993 г.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница