Няма място за отстъпление

📢 Днес се обръщам с това лично послание към всички приятели, съмишленици и съратници. И към всички онези, които споделят идеите на доктрината „Тръмп“ и борбата с глобализма.

🚩 Чувам гласове на униние, дори на отчаяние от текущия развой на събитията в САЩ и около президента Тръмп. От репресиите срещу свободното слово и плурализма. Някои дори се плашат, че дълбоката държава е всемогъща и всичко е изгубено.

☝️ Разбирам тези гласове. И страховете разбирам. Но съм категоричен, че са безпочвени!

📌 Преди 4 години и нашите опоненти бяха изпаднали точно в такива катастрофични настроения след победата на Доналд Тръмп. Няма обаче нищо фатално и нищо непроменяемо. От гледище на ситуацията в САЩ – в тази политическа, морална и задаваща се икономическа криза, и с оглед доброто представяне на републиканците в тези избори за Конгрес, още догодина на междинните избори палачинката ще се обърне в поне едната от двете камари. Такава е и политическата традиция там.

❗Но да видим голямата картина. Спомням си как през 2015-2016 мнозина ми говореха абсолютно същото „много е мощна дълбоката държава, няма да пусне Тръмп“. Или „върхушката на републиканците ще осуети номинацията на Тръмп“. Опровергавах ги колкото можех, но хората не вярваха. Това беше време, в което тези идеи – идеите на доктрината „Тръмп“ – бяха практически непознати у нас и по света. Единици бяхме у нас хората (особено на публичната арена!), които защитавахме тези идеи и ги популяризирахме. Масата от хора, която сега – слава Богу! – ентусиазирано подкрепя Тръмп, тогава гледаше с неверие или неразбиране, а някои дори с присмех и подигравка. И това беше нормално и напълно разбираемо, защото все още не беше очертан толкова мащабно дълбокия идеологически и ценностен разлом по оста „патриотизъм-глобализъм“.
🚩 От своята камбанария помня колко недоумение и даже подигравки срещаше моята про-Тръмп позиция, както и моята първа книга за Тръмп и неговите идеи, която представихме в деня на инагурацията му на 20 януари 2017 г. в книжарница „Гринуич“ в София. Всички телевизии го отразиха в централните новини, даже New York Times прати кореспондент. Но на това се гледаше като на екзотика.

☝️ Благодарение на победата на Тръмп и успешното му управление, сега виждате колко масова и ентусиазирана е подкрепата за тези идеи в Америка и по света. Ще го кажа пак през призмата на личния опит – съвсем различно беше посрещната монографията ми „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“ през 2019, която даже беше представена в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“.

❗❗❗ Просто Тръмп изведе тези идеи в интелектуалния и политически мейнстрийм. Нещо повече, върна идеологията в политиката, която беше изличена преди това от неолибералния консенсус и абсурдната му постановка, че управлението било технократско занимание – постановка, с която всъщност налагаха неолибералния идеологически монопол.

❗❗❗ Благодарение на Тръмп и неговата политика се очерта ясен идеологически и ценностен разлом, разбираем и видим за масите. Затова сега глобалистите имат реална идеологическа алтернатива, за разлика отпреди 4 години. Алтернатива, която е подкрепяна в целия свят. Тоест, най-трудното мина. Защото най-важното в политиката, за да може въобще да се прави истинска политика, е да се формира ясен идеологически и ценностен разлом по даден въпрос и хората да се подредят според него.

☝️ На онези, които ще кажат: „да, ама 2016-та дълбоката държава го изпусна по случайност“, аз ще отговоря: да, но тогава въобще нямаше толкова мащабна подкрепа за тези идеи, нямаше толкова ясно очертан идеологически разлом и толкова осъзнато позициониране на огромна маса хора в целия свят срещу глобалистите.

📌 Нека всеки, който чувства обезверяване, да се замисли само дали е употребявал преди 2016 г. понятие като „глобалисти“, и дали е определял възгледите си спрямо това. Днес обаче огромното мнозинство от разумни и критично мислещи хора се определят като опоненти на глобалистите.

☝️ Тоест армиите са построени. Новият идеологически разлом нк XXI век не минава през овехтелите партийни понятия за „ляво“ и „дясно“, за „либерално“ и „консервативно“, наследени от XIX век.

❗❗❗ Оттук-нататък предстоят политически битки. Понякога ще губим, после пак ще печелим – естествени закономерности на политическия цикъл. Но няма място за отчаяние! Да, ще има и отчаяни, и обезверени – те просто ще отпадат от борбата. Временно. Защото после пак ще се връщат в редиците, окрилени от нови победи. Но ще има и много, които ще продължаваме неотклонно. Ще падаме и пак ще ставаме. Ще си предаваме от ръка на ръка факела на Свободата. До следващата ни победа! До следващия ни триумф.

❗❗❗ Дошло е време всички ние, всеки със своите различия, да сме малко по-консолидирани. Да сме още по-упорити и последователни в отстояването на нашите идеи и нашите ценности – Бог, Свобода и Отечество. Ако оставаме като самотни острови, няма да успеем. Трябва повече взаимна солидарност и повече единодействие по важните теми. Може да се караме и спорим по всичко останало, но по теми като суверенитет и национална държава, недопускане на джендър-идеологията и на ограничаване на свободите ни, трябва да сме в желязно единство. Както са единни опонентите ни по темите от техния дневен ред.

☝️ Разлята вода воденица не кара!

 Предстоят нови и интересни събития и процеси. Гответе се!


Изключително важно и актуално социологическо проучване на авторитетната агенция Axios/Ipsos, проведено след събитията около Капитолия Данните потвърждават това, което писах наскоро – Тръмп остава най-влиятелният фактор в Републиканската партия. Де факто, днес Тръмп е Републиканската партия!
Ето данните в резюме, а накрая и линк към сайта на агенцията, където има още подробности:

📌 91% от поддръжниците на Тръмп в Републиканската партия го подкрепят за оспорването на изборните резултати.
📌 96% от републиканците смятат, че Тръмп прави партията по-добра.
📌 92% от поддръжниците на Тръмп искат той да се кандидатира през 2024 г.

За подробности: GOP voters choose Trump — again

Източник: Борислав Цеков

Последно от СВЯТ