Обезглавяването на френския учител – причина за поредното търкане между Рияд и Анкара

Близки до Турция медии, в частност сайтът „Араби 21“, издаван в Истанбул иронизира подкрепата, която генералният секретар на Световната ислямска лига /СИЛ/ Мохамед ал Иса засвидетелства на Франция в случая с обезглавения учител от чеченския ислямист. Иронията към ал Иса е насочена най-вече в качеството му съветник по религиозните въпроси на принца – престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман.

„Араби 21“ се опитва да внесе недоверие към позициите, изразени от лидера на най-голямата ислямска НПО, а именно СИЛ, преразказвайки констатации на вестник „Либерасион“, подкрепени от ал Иса.

Френската медия посочва, че саудитецът изразява своето противопоставяне на принципа на „внос на имами от чужбина“. Ал Иса поставя акцент върху необходимостта „да се обучават имами на френската територия и проповедите да бъдат съвместими с местната среда, докато имамите, дошли от чужбина носят своята собствена култура и начин на живот, като в някои случаи смесват обичаите и традициите си с религията, което е погрешно.“ Очевидно цитираният сайт не приема подобна позиция, която множество европейски държави, в това число и Франция, се опитват да отстояват в своите нормативни текстове, регулиращи ислямското вероизповедание. Сайтът, поддържан от Истанбул, припомня, че ал Иса е бивш министър на правосъдието и е постановявал смъртни присъди, което е скрит аргумент против неговите позиции, защитавани в случая.

Индиректно „Араби21“ припомня, че подобни изявления са по-скоро желание на Рияд да „излъска имиджа си пред Запада“ и да потвърди, че новото ръководство на кралството изповядва „умерен ислям“, за разлика от неговите опоненти в сунитската деноминация, каквито са Турция и Катар.

Вестинк „Либерасион“ припомня, че реформите в изповядването на ислямската религия в Саудитска Арабия са толкова сериозни, че дори в проповедите на имама в Голямата джамия в Рияд се появиха текстове, които потвърждават приятелските отношения на пророка Мохамед с евреите. Според „Араби21“ богомолците останали твърде изненадани, тъй като до скоро проповедите изобилствали с антисемитско съдържание.

Също така, крал Салман бин Абдулазиз прие равина Дейвид Росен през февруари 2020, въпреки че все още не е готов да нормализира отношенията с Израел. Месец по-рано ал Иса посети Аушвиц в чест на жертвите на Холокоста.

След разчленяването на саудитския опозиционер Джамал Хашоги през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул саудитско-турските взаимоотношения рязко се влошиха. В момента наблюдатели отбелязват, че неофициално Рияд прилага бойкот на турските стоки.

The Foreign Insider

ПО ТЕМАТА

Антихристът вилнее със страшна сила в Християнска Европа (ВИДЕО)

Еманюел Макрон финансиран от Сорос, Ротшилд и “Голдман Сакс“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Организация на Джордж Сорос снабдявала бежанците в Европа със специално ръководство (ВИДЕО)

Излязоха документи, които доказват, че САЩ са създателите на ISIS

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница