Огромен успех на българската общност в Унгария

В края на седмицата беше обявено официално, че трябва да се разделим със сградата на улица „Байза“ № 44 – собственост на унгарската държава

След закриването на Българското държавно училище „Христо Ботев” през 2011 година българската държава върна сградата на унгарската държава. Ръководителите на нашата общност, положиха много усилия и след дълги преговори с унгарската страна успяха да извоюват правото на ползване на сградата срещу заплащане на наем. Сега собственикът с решение на Министерски съвет от 10 септември влиза отново във владение, но за сметка на това предоставя средства за построяване на ново българско образователно и културно средище. С това се слага началото на най-значимия проект на националностите в Унгария.
Силна е емоционалната привързаност към сградата на ул. „Байза“ не само на възпитаниците на Българското училище „Христо Ботев”, а и на всички, които са работили и творили в тази сграда в продължение на 50-60 години. През последните 10 години бяха положени немалко усилия за нейното развитие и изпълване със съдържание. Днес имаме възможност да се сбъдне една дългогодишна мечта на българската общност, да се осъществи целта, поставена още с основаването на дружеството през 1914 година – Българското училище в Будапеща да има свой собствен дом.
Благодарение на ръководителите на общността, след преговори с унгарската държава, на празния парцел до българската църква, който е собственост на Дружеството на българите в Унгария, започва строеж на гореспоменатия комплекс – истинско модерно обществено-образователно средище. В него ще се помещава детската градина, училището, библиотеката, българската галерия и останалите институции на общността. Средствата за построяването му са осигурени от унгарската държава, което е огромен жест и знак на уважение към българите в Унгария.
В многогодишната си история Българското училище се е помещавало на различни места в Будапеща. Но с изграждането на новия комплекс едно до друго ще застанат училище, църква и културен дом. Трите най-важни огнища за съхраняване на българския дух. Трите стълба на нашата общност.

  • Българско републиканско самоуправление

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

Фейсбук страница