Очакват се хиляди да излязат на протест в Ботевград, затварят АМ „Хемус“

 

Над 1000 души на протестно шествие в Ботевград срещу шума от АМ „Хемус“

На 20.06.2020 г. (събота) от 10:30 ч. на площад „Освобождение“ до сградата на община Ботевград ще се проведе протестшествие на жителите на община Ботевград относно многогодишното бездействие на институциите по отношение на високите наднормени нива на шума от АМ „Хемус“ и липсата на свързваща алея за пешеходно и велосипедно движение между Ботевград и с.Трудовец, съобщават от МГИ – Зелин, организатори на протестното шествие. След сигнал на местните жители, експерти на Института за пътна безопасност посетиха описаните участъци и констатираха проблемите в свое становище, изпратено до Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Ботевград.

Шествието ще премине през град Ботевград и ще спре на АМ „Хемус“. Очакват се над 1000 човека.

Протестът-шествие се организира от местна гражданска инициатива (МГИ) – Зелин, с подкрепата на Института за пътна безопасност, като участие ще вземе и кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. Поканен е представител и на АПИ, който да изслуша исканията на хората.

П.П. Вчера 17.06.2020 г. се проведе среща в АПИ, в която участваха инициаторите на Зелинския щурм, зам. кмета на Община Ботевград Борис Борисов и Богдан Милчев – председател на Института за пътна безопасност. От срещата стана ясно, че АПИ поема ангажимент да включи участъка от АМ „Хемус“ в плана за шумоизолиране, което да доведе да последващи стъпки за проектиране. Ботевградчани, обаче, не вярват вече само на обещания и искат да бъдат чути от Премиера, затова протест и шествие ще има. 

За контакти:

Цветина Петкова – член на Инициативният комитет на Местна гражданска Инициатива – Зелин
Линк към Становището на Института за пътна безопасност.
Линк към събитието във фейсбук.
Линк към новата група „Будни в Зелин“, където общността може да коментира и да следи отблизо какво се случва с казуса.

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница