Петима велики учени, които си присвоили изобретенията на други учени

Много хора мечтаят за собствено изобретение. Някои учени, които днес смятаме за велики, са си присвоили чужди открития.

Изобретил ли е Галилей телескопа

Италианецът Галилео Галилей е известен с откритията си в астрономията и с конфликтите си с църквата. Но не е той изобретателят на телескопа.
Изобретателят на телескопа е холандецът Ханс Липергей. През 1608 г. той подал молба за патентоване на изобретението си, но така и не го получил.
През 1609 г. Галилей взел макета на Липерсгей и създал собствен подобрен телескоп; така в съзнанието на обществото той останал като изобретател на телескопа.

Дали Александър Бел е изобретателят на телефона?

Бел заложил основата на съвременната телефонна апаратура и определил развитието й в САЩ и света. Но не той е изобретил телефона.
15 години преди Бел да патентова телефона, италианецът Антонио Меучи, през 1860 г., демонстрирал работата на своята телефонна система. През 1871 г. той подал заявка за патент, но не я одобрили.
През 1875 г. Бел патентовал телефона. Меучи се опитал да го съди за правото на първенство, но поради липсата на средства не постигнал успех; починал в бедност, а след 120 години американският Конгрес го признал за изобретател на телефона.

Джошуа Ледерберг – генетични изследвания

Американският учен Ледерберг направил много открития в генетиката и микробиологията. Заедно с жена си Естер той открил механизма на предаване на гени при бактериите. Това откритие заложило основата на генетичните изследвания.
През 1958 г. Лесерберг бил удостоен с Нобелова награда по физиология и медицина за изучаване на генетичния материал при бактерии. Но той никъде не споменал името на жена си и ролята й в откритието. Скоро след тази неприятна история двойката се развела.

Истината за Нелсън Мандела

Открил ли е Александър Флеминг пеницилина?

Флеминг е известен като откривател на първия антибиотик – пеницилина. Той го изолирал от плесен и спасил милиони хора от туберкулоза, гангрена и други инфекции.
Но не е Флеминг първият откривател на пеницилина. 32 години преди него френският студент по медицина Ърнест Дюшен лекувал коремен тиф при морски свинчета с помощта на плесен. Но този метод на лечение не бил възприет на сериозно.
Парадоксално, но Дюшен починал от туберкулоза. Можело е тя да бъде излекувана с помощта на пеницилин.

Уолтър Кин – изпеченият мошеник, който присвоил картините на жена си

Кин бил познат не по научни трудове, а по картини. През 60-те години той бил прочут художник, но само така изглеждало. Уолтър Кин бил изпечен мошеник, който крадял трудовете и идеите на жена си Маргарет.
Докато тя работела денонощно над картините, Уолтър водел празен начин на живот, раздавал интервюта и автографи. За 13 години нито веднъж не споменал ролята на жена си.
През 1970 г. художничката решила да се разведе и подала жалба в съда. Съдията помолил съпрузите да нарисуват образи на хора с големи очи; това е специфична особеност в картините на Маргарет. Тя бързо изпълнила задачата и победила. Мъжът й отказал да рисува, като се оправдал с болки в рамото. Той бил разобличен и Маргарет си върнала авторството на картините.

Издателство PACПEP

30 факта за лъжата

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница