Петима евреи, които промениха Америка

Не тайна, че в Америка се намира най-голямата еврейска община, която се състои от почти 5,5 милиона евреи. В САЩ винаги са се отнасяли лоялно към тях, а някои в голяма степен са повлияли на американската култура и като цяло на живота в целия свят. Петима евреи промениха завинаги Америка.

Ливай Щраус

Истинското му име е Леб Щтраус. Роден е в Германия; на 18 години емигрира в Америка и сменя името си с по-американско. Той имал търговски нюх и щом станало ясно, че Калифорния е богата на злато, заминава за там, но не като добиващ злато, а като продавач на галантерия, в частност платна за палатките, в които трябвало да живеят златодобивниците.
Веднъж в лавката на Щраус влязъл купувач, който се оплакал на продавача, че работните му панталони бързо се късат и не им стигат джобовете. Бързо съобразявайки, евреинът скоро представил на купувачите панталони от платното за палатки, с много джобове. Тези панталони постепенно се трансформирали в известните ни джинси; само в Америка са продадени над 500 милиона.

Джоузеф Пулицър

Ние знаем за наградата „Пулицър“, която се връчва за особена заслуга в журналистиката, литературата и музиката. Нейният основател е Джоузеф Пулицър, който в края на миналия век измислил съвършено нова концепция за журналистика.
Смята се, че той е измислил „жълтата преса“, насищайки своя вестник със скандали, слухове и разследвания. Затова не е странно, че вестника на Пулицър обичали и четели. Неговата концепция се използва и в наше време.

Джоузеф Майкъл Шенк

Истинското му име е Йосиф Михайлович Шейнкер; роден е в Русия. Заедно с брат си емигрирали в САЩ и в началото управлявали развлекателни паркове, в които се появили първите кина.
Братята разбрали, че киното е бъдещето и заложили на кинотеатрите. През 30-те години Шенк оглавил прочутата компания «20th Century Fox», която има огромен дял не само в киноиндустрията в САЩ, но и в целия свят.

Стенли Мартин Либер

Стенли Ли не бил първият, който измислил комиксите, но именно той ги превърнал в печеливша стока, създавайки култови супергерои. Благодарение на неговите фантазии се появили Железният човек, Човекът-паяк, Фантастичната четворка, Халк и други. Стен Ли се снимал в мини-роли почти във всеки филм за супергерои.

Сергей Брин

Сергей Брин е милиардер; притежава 67,5 милиарда долара. Заедно с Лари Пейдж и Ерик Шмидт измислил Google, без който е невъзможен съвременният свят.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Известни личности за евреите

Какво казва Хитлер за политиците ? Уникална реч на Хитлер за политиците, която е актуална и днес (ВИДЕО)

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times