Петима министри позлатили „Дънди Прешъс“,концесията за “Челопеч” нанесла щети за милиарди на България! 17 тома с доказателства е събрала прокуратурата! Ценните метали добивани на тъмно!  21 г., след като златното находище в Челопеч бе дадено на концесия, прокуратурата твърди, че сделката е неизгодна за държавата!  Проверяват 4-ма бивши и един настоящ министър за находището в Челопеч..

По-долу ще прочетете две статии, едната е на в-к “ТРУД“ от 27.08.2020 г., а другата на в-к “24 Часа“ от 28.08.2020 г.
Публикуваме и двете 1:1 без никаква редакторска намеса. 

ТРУД;


Петима министри позлатили „Дънди Прешъс“ – Труд

Концесията за “Челопеч” нанесла щети за милиарди на България

17 тома с доказателства е събрала прокуратурата

Ценните метали добивани на тъмно


Концесията за находище “Челопеч” е в полза на канадската компания “Дънди Прешъс Металс” и при сключването є не е защитен държавния интерес. Това сочи прокурор Красимир Кирилов от Софийска градска прокуратура в постановлението си, с което на 17 август праща разследването в Специализираната прокуратура с мнение, че петима енергийни министри, подписвали договори и споразумения с канадската компания трябва да бъдат разследвани за безстопанственост.

Прокурор Кирилов установява също, че с договора и последвалите анекси към него не може да се контролира нито съдържанието, нито количеството на изнесените от страната концентрати и смеси. Налице е очевидна тенденция за увеличаване на добивите при намаляване на концесионното възнаграждение, както и невъзможност то да се актуализира, макар да има значително покачване на цената на златото, пише още обвинителят до колегите си от Спецпрокуратурата, които по закон водят досъдебните производства срещу представители на високите етажи на властта.

Постановлението на прокурор Красимир Кирилов от СГП, с което той праща разследването на колегите си от Спецпрокуратурата

Делото е образувано по сигнал на икономиста от Бургас Николай Едрев от февруа­ри т. г. По него са събрани 17 тома с материали, които Кирилов изпраща на колегите си спецпрокурори. Въпросните петима министри са Петър Жотев от правителството на Иван Костов, Лидия Шулева от кабинета “Сакскобургготски”, Петър Димитров от Тройната коалиция, Трайчо Трайков от кабинета “Борисов 1” и настоящият енергиен министър Теменужка Петкова.

Държавата е била ощетена с милиони от неконтролиран добив на ценни метали, тъй като в концесията с “Дънди Прешъс Металс Челопеч” са и само три от металите – злато, мед и сребро, като останалите 38 са изнасяни в Намибия и Китай безконтролно.

Основният договор за концесията на мина “Челопеч” е сключен на 19 май 1999 г. от покойния министър Александър Божков, който половин година по-късно е освободен от поста. Неговият наследник Петър Жотев на 19. 09. 2000 г. сключва допълнително споразумение. Чрез него са нанесени щети, тъй като задължителната минимална екологична програма е съкратена от 9 600 000 долара на 1 374 668 долара, а задължителната инвестиционна програма е орязана от 37 136 000 долара на 8 302 857 долара. Отменен е бил Контролният съвет от договора, както и задължението на концесионера да осигурява достъп за контрол на обекта. Което означава само едно – канадците могат да добиват ценни метали, колкото си решат, избягвайки концесионната такса, която е процент от добива.

По време на правителството на НДСВ вицепремиерът Лидия Шулева подписва в края на февруари 2004 г. ново споразумение със задна дата, което намалява наполовина и без това неплащаната в пълен размер концесионна такса. То е със срок от 1.01.2004 г. до края на 2010 г., с което обвързва и следващото правителство.
Намаляването е оправдано с “неблагоприятни условия”. Прокуратурата обаче е категорична, че това не е вярно, тъй като добивът скача от 624 310 тона на 1 088 431 тона, при това реалните числа са неизвестни и вероятно са много по-високи, поради липсата на контрол върху тях. Шулева подписва също отмяната на задължението на концесионера да преработва рудата на територията на страната, с което лишава държавата от данъци в полза на трети страни. Окончателно е загубен и контролът върху изнасяната руда.

Отменен е и член от първоначалния договор за промяна на концесионното възнаграждение при трайни изменение на пазарните условия, продължаващи повече от 6 месеца. Държавата отново губи милиони, защото при сключване на договора през 1999 г. цената на тройунция е била 300 долара, докато сега е 1769.
Следващите трима министри – Петър Димитров, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова отново сключват допълнителни споразумения с концесионера през 2008, 2009 и 2015 г., които отново не са в в полза на държавата. След проверка на Сметната палата през 2013 г. на Министерството на енергетиката е дадена препоръка да се направи финансово-икономически анализ на концесията и да се предприе­мат действия за баланс между ползата и рисковете. Седем години по-късно това още не е е направено. За престъплението, в което могат да бъдат обвинени петимата министри, те могат да получат до 12 години затвор.

Междувременно канадската компания “Дънди Прешъс Металс Челопеч” отказа през юни да подпише договор с Министерството на енергетиката за проучвания за злато и полезни изкопаеми в площ Свети Никола, заради протести на хората от Старозагорско. Тя има вече издадено разрешително от 13 декември м. г., подписано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Бургаският икономист Николай Едрев:

Пропуснатите ползи са към 25-30 милиарда лева

Мария Кехайова,
ТРУД Бургас

“По мои изчисления държавата от 1999 г. досега е загубила към 25-30 милиарда лева от договора за концесията. Когато той е подписан, цената на тройунция злато е била 300 долара, а сега е 1769 долара”. Това каза днес Николай Едрев от Бургас. Той е икономист и член на сдружение “Алтернативна енергия”. На 23 февруари е подал сигнала до прокуратурата, а днес – 26 август, е подал искова молба да се прекрати концесията на “Дънди Прешъс” поради опасност за националната сигурност.

“Борбата на сдружението ни започна през 2015 година, след като беше сключен анекс от Теменужка Петкова, в което се поиска засекретяване на всички договори с “Дънди Прешъс Металс”. Заведохме дело в Административен съд за отказан достъп до обществена информация и го спечелихме. Министерството беше принудено да ни предостави договора и допълнителните споразумения към него. Договорът всъщност е един. Споразуменията са пет на брой, сключвани от всички министри на енергетиката досега”, каза още Николай Едрев.

24 Часа;


21 г., след като златното находище в Челопеч бе дадено на концесия, прокуратурата твърди, че сделката е неизгодна за държавата

Проверяват 4-ма бивши и един настоящ министър за находището в Челопеч


На 13 август Софийска градска прокуратура изпрати документите от проверка в специализираната с данни за престъпление от лица, сключили допълнителни споразумения. Това са четирима бивши и един настоящ министър – Петър Жотев, Лидия Шулева, Петър Димитров, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова. Проверката е започнала след сигнал на Николай Едрев от Бургас. (Кой е той – виж по-долу.)

Златното находище в Челопеч е обявено за концесия с решение на Министерски съвет от 26 март 1999 г. по времето на премиера Иван Костов. Следват допълнителни споразумения от 2000 до 2015 г., които променят и допълват концесионния договор.

Преди 7 години Сметната палата прави одит и анализира периода 2011-2013 г., като немалка част от сегашните заключения ги има и тогава. През 2013 г. прокуратурата обаче не намира причина да се самосезира.

След няколко промени в собствеността, сега това находище се оперира от глобалния лидер в минната индустрия – компанията със седалище в Канада – “Дънди прешъс металс”.

Първата промяна в концесионния договор е от септември 2000 г. и е подписано от вицепремиера и министър на икономиката Петър Жотев и компанията “Наван Челопеч”, която е собственик след като през юни 1999 г. държавното дружество е приватизирано.

Намалени

са парите

по задължителната екопрограма от 9,6 млн. на 1,347 млн. долара и инвестициите – от 37,136 млн. на 8,303 млн. долара.

Срокът за изпълнение на екологичната и инвестиционната програма обаче е съкратен от 5 на 3 г., констатира прокуратурата. Мотив за промените е несъответствието между концесията и приватизационния договор.

Второто допълнително споразумение е от 27 февруари 2002 г. при вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева по времето на премиера Симеон Сакскобургготски. То е пак с “Наван Челопеч”, която иска освобождаване от плащане на концесионно възнаграждение на държавата от 1 януари 2006 до края на 2010 г., като поема ангажимент за инвестиции през 2003-2007 г. от 25 млн. долара. В доклад зам.-министър пише, че ако това не се случи, предстоящата сделка с канадската “Дънди прешъс” няма да се финализира, а “Наван” ще фалира.

Затова концесионното възнаграждение се намалява с 50% от 1 януари 2004 до 31 декември 2010 г. Договорени са инвестиции за 2004-2008 г. за 18 млн. долара. Но от прокуратурата днес посочват, че

добивът е

увеличен

почти двойно

– през 2004 г. е бил 624 310 тона, а през 2010 г. става 1 088 431 тона, което е в противоречие с обосновката на намалената концесионна такса.

В края на 2002 г. “Наван” все пак фалира и през септември 2003 г. за купувач е избрана канадската компания “Дънди прешъс металс”.

Третото споразумение е парафирано от министъра на икономиката Петър Димитров при премиера Сергей Станишев. То е от 10 юли 2008 г. и е по повод намерение на инвеститора за инсталация за производство на метали. През 2008 г. министърът информира с доклад правителството, че е необходима промяна на договора поради нарушаване на икономическия баланс между страните в полза на концесионера. В подписаното споразумение отпада клаузата за намаляване на концесионното възнаграждение с 50%. А парите за държавата стават 2% от стойността на металите при 10% или по-ниска рентабилност и 8% при 60% или по-висока рентабилност.

През 2010 г. обаче Върховният административен съд отменя решението на екоминистерството, с което се дава разрешение за инсталацията и проектът не стартира. Така клаузата за по-високи концесионни възнаграждения не се задейства и остава тази от 1,5% от стойността на металите.

Четвъртото споразумение е подписано от министъра на икономиката Трайчо Трайков и “Челопеч майнинг” на 28 декември 2009 г. при премиера Бойко Борисов. С него е удължен от 18 на 20 месеца срокът за ликвидация и рекултивация на терени. Последното, пето споразумение е от 11 август 2015 г. и е подписано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. За него няма информация в постановлението на прокуратурата. От Министерство на енергетиката отговориха, че според подписан документ

двете страни

третират като

поверителна

цялата документация по чл. 13 от Закона за подземните богатства за дейностите по концесията.

Днес Лидия Шулева съветва да се видят документите в Министерския съвет, в които са посочени аргументи защо е правена промяна в концесионния договор. Бившият ѝ колега от БСП Петър Димитров не помни какво е било точното основанието за споразумението по негово време. Тогава той имал въпрос към г-жа Шулева защо е намалено наполовина концесионното възнаграждение. Затова днес му изглежда нелогично да се е съгласил с нещо подобно. Трайчо Трайков отбелязва, че прокуратурата не е посочила какво нередно е извършил той и затова препоръчва също като г-жа Шулева да се изиска информация от Министерство на енергетиката, където имало пълно досие по сделката.

До редакционното приключване на броя Петър Жотев не бе открит за коментар.

От “Дънди Прешъс метълс” не са търсени от прокуратурата, но са готови да окажат пълно съдействие на компетентните органи. От канадската компания допълниха, че дейността им в България е напълно съобразена с действащото законодателство.

Едрев е икономист, плажуващ до Доган и рейнджър в Камбоджа

“Концесията в Челопеч е огромен грабеж, за който са виновни не само министри, но и всички партии и премиери. Икономист съм, направил съм анализи, че досега държавата е загубила 30 млрд. лева от договора. Когато той е подписан, цената на тройунция злато е била 300 долара, а сега е 1769 долара. Но очаквам компетентните органи да си свършат работата, заяви Николай Едрев. По негов сигнал е започнала проверката на прокуратурата.

Битката на гражданското сдружение, в което той участва, срещу концесията, започва преди 5 години. “Алтернативна енергия” завежда дело за отказан достъп до обществена информация и го печели – енергийното министерство предоставя договора за концесия и допълнителните споразумения към него.

Едрев е икономист, бивш рейнджър от Камбоджа през 1992 г., редовен плажуващ в парк “Росенец” до лятната вила на Ахмед Доган.

През април 2014 г. Николай влиза в криминалните сводки след екшън в нощен бар в Бургас. Там стреля със законен пистолет в асфалта, но осколки улучват в гърдите 24-годишен мъж. Николай сам подава сигнал в МВР и твърди, че пострадалият го ударил с юмрук в ребрата.

Година по-късно прокуратурата оттегля обвиненията срещу Едрев, определяйки инцидента като неизбежна отбрана.

Николай е брат на Андрей Едрев – участник в риалитито “Островът на изкушенията”.

 ПО ТЕМАТА

⚠️⚠️⚠️ Не става въпрос само за злато! Германий е рядък елемент и много скъп! – 1 920 000 $ за тон! „Дънди прешъс металс“ са добили ⚠️ само от мина „Челопеч“ за 2011 г. и 2012 г. ⚠️ 146,8 тона германий! ⚠️ това количество е почти равно на добива на германий за ⚠️ целият свят, който е към 85 тона за една година! А „Дънди прешъс металс“ цялото това количество добива ⚠️ само в мина „Челопеч“ без да платят ⚠️ нито стотинка. Това се крие зад неизгодната концесия за добив на злато! Освен безумно ниската цена на концесията за злато и неплатения германий там се добиват и още ⚠️ 18 скъпи елемента!…….:

Да си върнем българското злато в България! (ВИДЕА)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Всички искаме промяна, но не знаем как ще я постигнем. Защото сме научени да бъдем роби и да мислим само като роби. За да се освободим, трябва да започнем да мислим като свободни хора! (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница