Плащаме над 2000 пъти по-скъп ток!

Кой и защо предлага най-много и най-евтин ток?

Цената, на която един български производител предлага тока си на борсата през последните месеци е между 0,00 и 0,05 евро/Мега-Ват-час. Това прави между 0,00 и 0,01
стотинки за кило-Ват-час. За сравнение ние плащаме крайна дневна цена от над 20 стотинки/кВт.ч. Разликата е над 2 000 пъти. Ето как става така.

Малко предварителна подготовка? За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимката, ако трябва и втори път.

Виждате кривите на търсенето и предлагането за 19-тия час на днешния 22-ри септември. На кривата на предлагането са отбелязани две съседни точки, а също така и техните координати, в скобите (количество в МВт.ч, цена в евро/МВт.ч). Разликата на първите числа в двете групи скоби показва количеството предлаган ток на цена съответстваща на разликата между вторите числа в скобите. Това означава, че количество от 0 до 625,9 МВт.ч се предлага да се продаде на цена между нула и 0,01 стотинки за всеки МВт.ч.

Реално, обаче така предложените количества са продадени на цена …

… от близо 73 евро/МВт.ч, което е много над 140 лева/МВт.ч, което пък е над 14 стотинки/кВт.ч. Къде са 0,01 стотинки/кВт.ч, къде са над 14 стотинки/кВт.ч???

Втората снимка показва същите криви на търсенето и предлагането, но многократно увеличени, за да се види точката им на пресичане, която и определя общото количество продаден ток за този час, а също така и продажната цена, за всички пласирани количества ( общо 2005,7 МВт.ч, 1/3-та част от които са на този евтин оператор ).

Кой е този великан? Не се сещам точно, но със сигурност знам какви количества е предлагал през последните три дни за същите пари.

Защо до онзи ден и вчера е предлагал два пъти повече, отколкото днес? Не знам точно, но се досещам, че вчера вечер АЕЦ „Колзодуй“ започна бързо да понижава мощността на блок № 6 и малко след полунощ го изключи от мрежата. Вижте вчерашния пост.

Може ли някой друг производител да си позволи такъв фокус? Ъ-ъ! В страната няма друг производител, който да разполага с толкова голям капацитет, от който 2/3-ти да предлага без пари на сегмента ДЕН НАПРЕД, около 5% от производството си да му остава за собствени нужди, а около 1/3-та част да е продал през сегмента ДВУСТРАННИ (ДЪЛГОСРОЧНИ) ДОГОВОРИ.

Защо АЕЦ „Колзодуй“ прави това, при положение, че енергийния регулатор (КЕВР) е изчислил, че себестойността на продукцията му е 54 лева/МВт.ч или 5,4 стотинки/кВт.ч?

Не знам точно, но със сигурност знам, че знанието струва много скъпо, а българите предпочитат да плащат на бандитите дето ги крадат, вместо за знания, които ще им помогнат да се спасят.

  • Инж. Георги Котев

Бел.ред; Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.

ПО ТЕМАТА

Научен бюлетин: Електронните електромери фалшифицират показанията шест пъти повече от реалното потребление на енергия (ОБНОВЕНА)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Свободно, нещастник!

ПО ТЕМАТА Румен Сорос активира С0VID геноцидът в България! По план (ОБНОВЕНА) Какъв е планът, който