Плащането на дълг с орален секс не е престъпление, реши испански съд

Плащането на дълг чрез секс не е престъпление, ако двете страни са се договорили за него

 Това се потвърждава от Испанския конституционен съд с решение, с което отхвърля жалбата на 38-годишна жена от Майорка срещу бившия ѝ девер, че била принудена да прави това, тъй като трябвало да изплати 15 хил. евро, предаде Дневник.

Пред съд в Палма де Майорка (Балеарските острови) и по-късно пред Конституционния съд тя твърди, че била принудена да прави орален секс, след като братът на бившия ѝ съпруг поискал отпуснат заем да бъде изплатен именно по този начин.

По думите ѝ финансови затруднения я принудили да се обърне към него (а двамата били в добри отношения). В началото не уточнили условията за плащане, а по-късно ѝ казал, че трябва „два или три пъти седмично“ да му се издължава по този начин, а тя се почувствала „психологически задължена“ и пет пъти го направила. Идеята ѝ била да плати малко по-малко, когато има възможност, но чула един ден от него заплахата: „Докато остава дългът към мен, ще си ми като метреса.“

Версията на 58-годишния мъж е друга. Според него е постигната сделка двамата да „имат сексуални отношения“ в замяна на това той да ѝ услужи с 15 хил. евро без лихва. По думите му „изискването да се изпълни преди това приета сделка не представлява престъпление“.

Пред съда той обяснява, че бившата му балдъза променила решението си за срещите им, поискала промяна на условията и едва след това подала оплакване.

Какво всъщност има предвид съдът

Съдията от Балеарските острови обаче не вижда доказателство нито за сексуално посегателство, нито за принуда – двамата се договорили „свободно“ и действието на сделката спряло едва когато съгласието изчезнало от едната страна. Единствената последица от това е свързана с претенциите за плащане на дълга.

Към решението на Конституционния съд имаше и критики, но той не разглежда въпроса дали плащането чрез фелацио е законно или не, а само разглежда постановлението на съда в Палма де Майорка, според което не е престъпление да бъде поискана такава форма на издължаване (още повече, ако другата страна се съгласи). Съдът в Палма смята, че съгласието е достатъчно, за да не се произнесе в полза на жената.

Имаше и мнения, че съдът всъщност е нормализирал подобни дългови зависимости (но и други – че висшата съдебна инстанция не разглежда дали подобен акт е престъпен или дали договорът е приложим, а само дали другата страна е приела).

Министърът на равенството между половете Ирене Монтеро изрази в „Туитър“ гнева си миналата година след присъдата от Палма с думите: „Отчаяна жена моли девера си за помощ. За да ѝ даде пари, той я принуждава да е неговата „метреса“ и да му прави фелацио. Когато не може повече, той заплашва да действа срещу нея и дъщеря ѝ в съда. Тя го изобличава и ето какво става.“

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ