Подходяща ли е ваксинацията с мРНК в пост-СОVID-19 ерата?

Неотдавнашните публикации на клиничното изпитване (фаза I без плацебо) [1] на ваксината mRNA-1273 (COVID-19) на Модерна, последвано от проучване върху маймуни [2], публикувани в престижното научно списание New England Journal of Medicine, са придвижили ваксината в крайното клинично изпитване, фаза II/III.

Това трябва да е добро развитие за компанията, нали? Но изчакайте … както съобщава The Jerusalem Post [3] на 2 август 2020 г., главният лекар на Модерна, Тал Закс, просто продаде почти всички свои акции от акциите на компанията, като предизвика безпокойство относно доверието му във ваксината:

„Като цяло, когато заинтересованите страни вярват в своя продукт, те увеличават акциите си, за да увеличат доверието в пазара. Стремежът на служителите на Модерна да направят обратното предизвика безпокойство за компанията, особено като се има предвид, че Закс, който продаде почти всички свои акции, е от научната страна на компанията, според Globes.“

Никога няма да разберем какво е останало непубликувано, което е мотивирало подобна стъпка от главния лекар на Модерна, но нека да разгледаме публикуваното и може да се намерят проблеми относно безопасността и ефективността на ваксината.

Първо, както в проучването върху животни, така и във фаза I на клиничното проучване, ваксинацията срещу COVID-19 с mRNA ваксината генерира много по-високи титри на антитела, отколкото тези, получени след естествени инфекции със SARS-CoV-2. Защо това би било проблем? Не искаме ли високи титри на антитела за по-добра защита – колкото по-високи, толкова по-добре? Невинаги.

Ниските нива на производство на антитела срещу някои вирусни инфекции може да са начинът на организма да ограничи ефектите от потенциални кръстосани (автоимунни) реакции, когато такава възможност съществува. Възможността е налице за SARS-CoV-2. Екипите на учените Lyons-Weiler [4] и Kanduc [5] публикуваха независимо своите биокомпютърни анализи на кръстосано реактивни епитопи между SARS-CoV-2 и човешки протеини. Това означава, че ако антителата към тези епитопи се произвеждат при по-високи от естествените нива, това може да стимулира автоимунни реакции.

В предишни проучвания Kanduc & Shoenfeld [6] направиха подобно биокомпютърно изчисление и намериха кръстосана реактивност между антигените на HPV (човешки папиломен вирус) и човешките собствени антигени. Естествените HPV инфекции генерират ниски нива на антитела, докато HPV ваксината (Gardasil) генерира много по-високи нива [7]. И макар естествените HPV инфекции да не са придружени от медицински оплаквания за автоимунни състояния, има много такива оплаквания в системата VAERS след приложението на ваксината срещу HPV и със статистически по-висок коефициент, отколкото след други видове ваксини [8].

Второ, до момента, когато ваксината на Модерна може да стане достъпна, значителен процент от населението може би вече е имал асимптоматична или лека инфекция с вируса SARS-CoV-2, който не е диагностициран. Скорошно проучване [9] показа, че 70% от тези, които имат COVID-19 и дори 20% от тях, за които не се знае, че са били изложени, имат CD8 Т-клетки, разпознаващи специфични за SARS-CoV-2 епитопи.

CD8 Т-клетките са известни като Т-клетки убийци. Когато се активират отново чрез повторно излагане на антиген, те са способни бързо да убиват клетките, които придържат този антиген. Ваксинацията с такава мРНК ваксина, без да се знае историята на предишна инфекция на SARS-CoV-2 (особено когато е безсимптомна или недиагностицирана) и без скрининг на тези с предварително съществуващи SARS-CoV-2 специфични CD8 Т-клетки, е силно притеснителна.

Защо? Защото след инжектирането на мРНК ваксината се включва в мускулни клетки и част от нея се дифундира и попада в отдалечени тъкани и органи, като костен мозък, далак, черен дроб и дори тестиси, както е установено при мишки [10], използвайки като модел кандидат за грипна РНК ваксина, която така и не е била лицензирана.

Следователно, след като COVID-19 мРНК ваксината се експресира в различни клетки и тъкани на ваксинирани индивиди, които преди това са имали естествена инфекция, техните специфични за SARS-CoV-2 Т-клетки убийци могат да се активират отново и да увредят тези тъкани и органи. Готови ли сме да играем руска рулетка с имунната си система?

Не на последно място, известно е че мРНК ваксините генерират намаляващи с времето титри на антителата. Например, проучване [11] на друга неуспешна мРНК ваксина против бяс, показа, че „след първоначалните ваксинации, 17 от 21 участници са имали титри 0,5 IU / mL за повече от 4 седмици след имунизацията, но само 1 година по-късно двама от 14 все още имаха откриваеми антитела и нито един титър не беше 0,5 IU / mL или повече.”

Доброволците от изпитванията на ваксините за COVID-19 все още не са тествани за титри след една година. И след като го направят, пригответе се да ни кажат, че ни трябват ежегодни бустери.

Дори в по-кратък период от време, назалната инфекция при маймуните не е напълно блокирана от ниската доза на ваксината COVID-19 mRNA. Високата ваксинационна доза (която се прояви с много по-висока реактогенност при хора доброволци в изпитването от фаза I) предотвратява репликацията на вируса в носовете на маймуни. Но тъй като вирусната инфекция при маймуните е извършена в оптималния момент (4 седмици след серията от ваксинации), резултатите може да не са представителни за истински сценарий, при който вирусната експозиция не съвпада толкова съвършено с пика на производството на антитела.

В обобщение, налице са сериозни пропуски в публикуваната оценка на ваксината mRNA-1273 на Модерна и вероятно ще излъже очакванията за безопасен и ефективен изход от страховата истерия COVID-19.

  • Тетяна Обуканич, Ph.D.

Литература:

[1] An mRNA Vaccine against SARS-CoV-2 — Preliminary Report
[2] Evaluation of the mRNA-1273 Vaccine against SARS-CoV-2 in Nonhuman Primates
[3] Moderna CMO sells shares as final vaccine trials begin, raising concerns
[4] Pathogenic priming likely contributes to serious and critical illness and mortality in COVID-19 via autoimmunity
[5] From Anti-SARS-CoV-2 Immune Responses to COVID-19 via Molecular Mimicry
[6] Human Papillomavirus Epitope Mimicry and Autoimmunity: The Molecular Truth of Peptide Sharing
[7] Infection and vaccine-induced HPV-specific antibodies in cervicovaginal secretions. A review of the literature
[8] Quadrivalent human papillomavirus vaccine and autoimmune adverse events: a case–control assessment of the vaccine adverse event reporting system (VAERS) database
[9] Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals
[10] Preclinical and Clinical Demonstration of Immunogenicity by mRNA Vaccines against H10N8 and H7N9 Influenza Viruses
[11] Safety and immunogenicity of a mRNA rabies vaccine in healthy adults: an open-label, non-randomised, prospective, first-in-human phase 1 clinical trial

  • Информиран избор

Това обезсмисля изискването да си ваксиниран, за да пътуваш – което щеше да направи ваксинирането задължително; Учени: ваксинираните разпространяват СОVID-19! СЗО: Няма доказателства, че ваксината за СОVID предотвратява вирусното предаване, ВИДЕО:

Това обезсмисля изискването да си ваксиниран, за да пътуваш – което щеше да направи ваксинирането задължително; Учени: ваксинираните разпространяват СОVID-19! СЗО: Няма доказателства, че ваксината за СОVID предотвратява вирусното предаване (ВИДЕО)

 

ПО ТЕМАТА

Как се манипулира с цифрите от медицинските проучвания?

Фармацевтичният КАБАЛ, – FDA като гръб на Фармафията! Задкулисието на одобренията за ваксини: как туморни ракови клетки попаднаха във ваксините (ОБНОВЕНА)

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ: Повече от 5000 човека поставили си СОVID-19 ваксина са със сериозни странични ефекти

 

ВАЖНО! КОВИД ваксините с наночастици служат за генно модифициращ експеримент

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Професор д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета“! СОVID-19 ваксините ще променят нашето ДНК и това на поколенията ни (ВИДЕО-БГ СУБ)

 

Последно от СВЯТ