Политика по турски

Днес лидерът на турската опозиционна партия „Бъдеще“ Ахмед Давудоглу прекъсна конгрес на своята формация. Причината е пребиването на неговия заместник Селджук Йоздак от петима неизвестни, в близост до неговия дом в турската столица Анкара. Нападателите са нанесли побой с тояги на опозиционния деец.

В социалните медии се предполага, че вероятно става въпрос за активисти на партията на турските националисти, оглавена от Давлет Бахчели. Евентуалната причина е, че Селджук Йоздак публично се противопостави на призива на Партията на националистическото действие /ПНД/ на Бахчели формацията на кюрдите – Партията на демократичните народи да бъде забранена в Турция. Преди дни ветеранът на турската политика Бахчели, чиято младежка организация е терористичната организация „Сиви вълци“, направи 14 предложения до турския парламент. Сред тях са ремонт на закона за политическите партии и безкомпромисност по отношение на политици, обявени за свързани с терористични организации. Още пред 2 години американският посланик в Анкара публично заяви, че Девлет Бахчели трябва да напусне турската политика, ако страната иска да се развива в положителна посока.

ПНД е коалиционен партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Ердоган. Поради намаляващата популярност на ПСР и Ердоган ролята на турските националисти се засилва. Не са редки случаите, при които гласовете на ПНД са решаващи за приемането на даден законопроект в парламента.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times