Полша и Литва са в шок: Руската армия влиза в Беларус за дълго

ПОЛША И ЛИТВА – СТРЕСНАТИ: РУСКАТА АРМИЯ ВЛИЗА В БЕЛАРУС ЗА ДЪЛГО

Руско-белоруските учения ще се провеждат до предния край на НАТО – близо до границите с Полша, Литва и Латвия, целогодишно

Вчера в Беларус, в Брестка област, започнаха общите учения на двете армии в Съюзната държава „Славянско братство-2020“. Те бяха планирани, но поради наложилата се обстановка обхватът им се разширява.

Обстановката е ясна: Минск е притискан от всички фронтове, на първо място политически. Западът сбърка в някаква степен с опита за смяна на белоруския лидер, тъй като Лукашенко се задържа на поста, както и с опита да насочи страната в противоположна на Русия посока, но въпреки това, продължава да оказва натиск, включително и с демонстрация на сила.

Както е известно, на силата отговарят със сила!
Размърдаха се американските танкове „Абрамс“ в Полша и Литва, близо от границата на Беларус. В небето забучаха изтребителите F-16, с надписи US Air Force.

В Литва преди дни стартираха международните учения по въздушна отбраната „Наследството на Тобрук-2020“. Вероятно името е взето от либийския град Тобрук, където през 1941-1942 г. се водеха ожесточени боеве между страните от Антихитлеристката коалиция и частите на германския Африкански корпус.

А сега там ще започнат още едни учения – „Атлантическа решимост“, за участие в които в Литва пристигна един американски танков батальон.

В Естония започват учения с участието на вертолетите UH-60 Black Hawk на ВВС на САЩ; тя не граничи с Беларус, но ученията ще се проведат близо до руската Псковска област.
Активността на НАТО в Източна Европа и Прибалтика не бива да се свързва само с последиците от белоруските президентски избори, които се състояха на 9 август, а дрънкането на оръжия е насочено и към Москва и към Минск.

Двете страни решиха да се отбраняват заедно, което е заложено във военната концепция за сътрудничество по линията на Съюзна държава.

Днешните руско-белоруски учения в Брестка област, както спомена руският президент В. Путин на срещата с Лукашенко в Сочи, са планирани по-рано – още миналата година.
Всяка година се провеждат около сто руско-белоруски учения.
Днешното учение „Славянско братство“ се провежда от 2015 г.
От руска страна в него ще участват около 300 военнослужещи от 76-а гвардейска десантно-щурмова дивизия от Псков и около 70 единици бойна и специална техника. Толкова ще са и белоруските военнослужещи; по правило на такива учения се поддържа паритет по численост на участниците.

Общите руско-белоруски учения на полигона „Брестки“ не могат да се нарекат крупномащабни и не могат да бъдат сравнени с ученията „Запад-2017“ на териториите на Русия и Беларус.

Значението обаче на днешните учения се определя както от времето, в което се провеждат, така и от мястото, където се провеждат. По разпореждане на Лукашенко по-рано Силите за специални операции във въоръжените сили на Беларус проведоха учения в Гродненска област.

Сега общите учения се провеждат в Брестка област – двата региона се смятат за място, където могат да възникнат провокации от страна на Полша, която претендира за тези територии и може да се опита да нахлуе под предлог „поддръжка на въстаналите“, разбира се, с поддръжката на американски танкове. Така че появяването на отряда псковски десантчици демонстрира на страните от НАТО, че Русия със същата лекота може да прехвърли там не само 76-а дивизия, но и по-крупни сили.

Сега руската армия се готви за широкомащабните стратегически учения „Кавказ-2020“, които стартират на 21 септември на територията на Южния военен окръг, със задействането на други окръзи и флотове. В ученията ще участват и армейски подразделения от Беларус, както и страни от ОДКС – Организацията на Договора за колективната сигурност, или т.нар. Ташкентски пакт, и Съюзната държава.

Мащабът на тези учения ще бъде много по-широк отколкото „Славянско братство“, но трябва да е ясно, че цялата задействана на юг военна машина може да се задейства и в западно направление, ако възникне екстрена необходимост.
Путин заяви, а Лукашенко го поддържа в това, че Русия и Беларус догодина почти всеки месец ще провеждат общи мероприятия в отбранителната сфера на територията на двете страни. Лукашенко заяви, още че Москва и Минск могат да имат разногласия по много въпроси, но не и по темата за отбраната и сигурността. Той подчерта, че никого не са длъжни да питат да провеждат или не учения в страната. Предстои двамата министри на отбраната – Шойгу и Хренин, да обмислят програмата на съвместните учения с една година напред.

Съдейки от разговорите между двамата президенти, Лукашенко е станал по-сговорчив поне по въпросите за общото военно строителство и е готов всеки месец да приема руски военнослужещи в страната. Не става дума за постоянно действаща руска военна база, но може да се появи база на ротационна основа, с различни места на базиране в Беларус. Може да се предположи, че в бъдещите общи учения ще участват не само десантчици, но и авиацията на ВКС на Русия, средства за ПВО и пр.

Така ще се осигури на практика целогодишно пребиваване на руски военнослужещи, до предния край на НАТО – близо до границите с Полша, Латвия и Литва.

В Беларус са запазени арсенали, които ще потрябват в случай на военни действия.
Тези арсенали са предназначени за бойно обезпечаване на Червенознаменния Белоруски военен окръг. Това са бивши складове и бази за съхранение и утилизация на оръжия.

Най-големият арсенал се намира недалеч от автострадата Москва-Берлин, на един час и половина път от белоруската граница с Полша. Това е 46-и арсенал „Бронная гора“. През 1945 г. там е предислоцирана Централната база за боеприпаси на Главното артилерийско управление в министерството на отбраната на Съветския съюз. Арсеналът съхранява боеприпаси за осигуряване бойните действия на първия ешелон на съветските войски, дислоцирани не само в Беларус, но и в Северна Полша. В арсенала има всичко – от дребнокалибрени патрони до стратегическите ракети Р-12. Охраната и прикритието на арсенала осигуряват танков и артилерийски полк.
Този арсенал действа и сега и изпълнява преките си задачи по съхраняване и осигуряване на белоруската армия с всички видове боеприпаси.

В Новоколосово се намира 25-и арсенал, който е бивш съветски арсенал на Ракетни войски със специално назначение. Сега там няма ядрено оръжие, но той влиза в структурата на министерството на отбраната в Беларус. В арсенала се съхраняват, ремонтират и утилизират запаси от ракетно-артилерийско въоръжение в белоруската армия. Около арсенала се разпространяват слухове и легенди.

От арсенален тип е 655-и авиационен склад с ракетно въоръжение и боеприпаси; намира се край Орша; складът е създаден за съхраняване и осигуряване с авиационни средства за поражение на влизащата в КБВО 26-а въздушна армия. Днес продължава да изпълнява същите функции за ВВС и ПВО на белоруската армия.

Във Витебска област се намира 2631-ва авиобаза с ракетно въоръжение и боеприпаси за ВВС и войските на ПВО;
В Гомел се намира 1868-а артилерийска база с въоръжение, където са събрани различни артилерийски системи.

Ясно е, че цялото това „богатство“ може да бъде използвано от руската и белоруската армия при необходимост от общо отразяване на агресия. И учебният боекомплект бързо ще се попълни с боен.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Москва сформира спецотряди за намеса по искане на президента на Беларус (ВИДЕА)

Прихванат от беларуските специални служби разговор между Варшава и Берлин за фалшифициране отравянето на Навални (АУДИО)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Който не се поклони на новия идол КОРОН и не му служи – МАЙДАН!

Чуйте го хубаво, докато е жив! Такива ръководители не оцеляват дълго, след като са отказали на МВФ и Световната банка (ВИДЕО-БГ СУБ)

Последно от СВЯТ